Jak na nejlepší houbovou omáčku: K dokonalé chuti a konzistenci pomůže obyčejné pomazánkové máslo
16. 8. 2022 Vaření
Přinesli jste si z lesa košík plný hub a přemýšlíte, co vše z nich udělat, než si je nasušíte nebo naložíte do octa? Až vyčerpáte možnosti jako je smaženice a bramboračka, nastává ten pravý čas na houbovou omáčku, hlavně pokud jste měli při hledání štěstí na hříbky. Z nich je totiž houbovka nejlepší.
Houbovku s masem nebo jen s noky?
Houbová omáčka patří k tradičním českým omáčkám. Je úžasně smetanová, krásně aromatická, voní lesem a její chuť vás přenese do dětství a připomene vám prázdniny u babičky. Úžasná je její variabilita, můžete ji podávat jako všechny podobné smetanové omáčky s plátky hovězího masa a s knedlíkem, stejně tak se k ní ale hodí i osmažené či podušené drůbeží maso v kombinaci s těstovinami, ale dobrá je natolik, že si ji vychutnáte klidně i jen samotnou, třeba s bramborovými nočky nebo s oblíbenu přílohou rakouské, bavorské či maďarské kuchyně, s vaječnými nudlemi špeclemi.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchá prázdninová omáčka
Příprava houbové omáčky je poměrně jednoduchá a vzhledem k tomu, že nutně nevyžaduje maso, zvládnete ji uvařit na oběd či večeři za chvíli hned po návratu z lesa, a to klidně i v chatařských podmínkách či na kamnech na chalupě. Dokonalá houbová omáčka musí být krásně jemná, smetanová, hladká, krémová a plná hub. Jak toho dosáhnout? Stačí dodržovat při jejím vaření pár zásad.
Do houbové omáčky jsou nejlepší hříbky
Základem houbové omáčky jsou samozřejmě houby. S nimi při přípravě omáčky nešetřete, dodávají ji tu správnou chuť a aroma. Nejlepší jsou bílé hříbky známé jako praváci, klidně je ale můžete nahradit i hřiby s hnědou hlavičkou nebo křemenáči, kozáky či liškami. Ti, kteří houbaření příliš nefandí, si ale můžou klidně do obchodu skočit pro žampiony. Důležité je, aby byly houby pevnější a nerozmáčené, aby se vám nerozvařily na kaši. Pokud máte ještě sušené houby z loňska, klidně omáčku uvařte i z nich nebo houby nakombinujte s čerstvými. Sušené houby je nutné předem namočit, aby změkly. Tak vám vznikne houbový nálev, který můžete použít místo vývaru do omáčky, což jí dodá mnohem výraznější houbovou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Neobvyklou chuť omáčce dodá víno a bylinky
Houby je třeba nejprve důkladně očistit, nakrájet na kousky a osmahnout na pánvi na másle. Máslo dodá omáčce jemnou chuť, chcete-li ale, aby byla omáčka výraznější, můžete sáhnout i po sádle. Dietnější verze dosáhnete pomocí rostlinného oleje. Houby osmahněte pěkně dozlatova, aby získaly barvu a chuť. Pak je podlijte trochou vývaru a poduste, aby se odpařila tekutina a houby trochu změkly. Houby můžete tak podusit na cibulce, omáčka bude díky tomu opět výraznější, houby můžete případně zakápnout i trochou bílého vína pro lepší aroma. Omáčce sluší i bylinky jako je tymián, který ji dodá vůni a trochu středomořský charakter, jen už to pak nebude ta klasická česká houbová omáčka.
Pro dokonale hladkou omáčku
Zatímco se houby dusí, je třeba si připravit základ omáčky. Aby byla omáčka patřičně hustá, musíte si nejprve připravit jíšku z másla a mouky, kterou na másle osmahnete pěkně dozlatova. Hotovou jíšku pak už stačí jen zalít vývarem a povařit. Vývar ovšem přilévejte pomalu a za stálého míchání, aby vám v omáčce nevznikly žmolky. Pokud by vám přece jen nějaké vznikly, není třeba panikařit, omáčku ještě můžete přecedit přes jemné sítko a bude krásně hladká. Kromě hub dodá omáčce tu správnou chuť i vývar. Zvolit můžete hovězí i kuřecí, záleží jen na tom, s jakým masem budete omáčku podávat. Do verze bez masa pak můžete klidně použít i zeleninový. Intenzivnější houbové chuti dosáhnete s houbovým vývarem. Vývar by měl být nejlépe domácí, v případě nouze ale klidně použijte i bujon z kostky.
Mohlo by vás zajímat
Zkuste houbovku zjemnit pomazánkovým máslem
Do omáčkového základu pak už stačí jen přidat houby a máte téměř hotovo. Poslední třešničkou k dokonalosti omáčky je pak smetana. Ta je nejlepší co nejtučnější, neboť se vám při vmíchávání do vývaru nesrazí. Nejvhodnější je proto smetana ke šlehání, pokud ale chcete tuku tolik ubrat, můžete omáčku zjemnit i smetanou na vaření. Výborně se rovněž hodí i kysaná smetana, kterou omáčku navíc trochu okyselíte. Místo ní ale můžete nakonec omáčku zakápnout i trochou citronové šťávy. Přímo báječně v omáčce funguje i pomazánkové máslo. Vyzkoušet to můžete podle následujícího receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
Vídeňská houbová omáčka podle Viléma Vrabce. Uvařte si delikatesu z hříbků!
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Houbová hitparáda: Dáte si vepřové na houbách, babiččinu bramboračku nebo houbový guláš ?
Encyklopedie hub: Zásobte se v lese na zimu. Nasbírejte si tyto houby a my vám poradíme, kam s nimi v kuchyni