Šéfkuchař restaurace Tomáše Hanáka nám prozradil fígle, jak na jejich legendární smažák s medem
30. 8. 2022 Vaření
Jestli se dnes večer budete dívat na Souboj na talíři, pak možná víte, že se bude dělat smažák! Dokonalé jídlo, které většina z nás miluje. A v Zastávce Nižbor, restauraci Tomáše Hanáka, nedaleko od Prahy umí smažák udělat jako málokdo. Přesvědčili jsme se o tom minulý týden
Smažák a klid
Jak sám herec Tomáš Hanák v pořadu říká, jednoho dne se mu zželelo staré ruiny a chtěl ji prostě zachránit. Nebyl to ze začátku žádný podnikatelský záměr, jen touha vdechnout starým věcem nový život. A podávat zde prachobyčejná jídla za normální ceny. Tlačenku, škvarkovou pomazánku, knedlíky s vajíčkem, smažák s medem... Jako v nějaké šestnácté cenové skupině, žertuje v Souboji na talíři slavný herec, známý mimo jiné z filmů Cesta z města, Kopytem sem, kopytem tam, nebo Bony a klid.
Nedalo nám to a do Zastávky Nižbor jsme vyrazili! Legendární smažák z goudy, obalený v drcených kukuřičných lupíncích, podávaný s medem, domácí tatarkou a steakovými hranolky jsme prostě museli ochutnat!
Mohlo by vás zajímat
Cesta z města
Z pražského Žižkova, odkud jsme my vyjížděli, je to autem do Zastávky Nižbor necelých 50 km a cesta trvá zhruba hodinku. Vlakem to s jedním přestupem zvládnete za hodinu a patnáct minut a jízdenka vás vyjde na 94 Kč. Při cenách benzinu je to zřejmě lepší varianta. Navíc jde o výlet, který rozhodně stojí za to! Koncem cesty se můžete kochat pohledem na krajinu kolem řeky Berounky, a když si nazpět uděláte malou zajížďku, lze to spojit s návštěvou některých míst chráněné oblasti Český kras. Najdete zde mimo jiné Bubovické vodopády, dále jedny z nejzajímavějších vápencových skalních útesů v Česku, anebo hrad Karlštejn.
Každopádně, naším cílem bylo jídlo! Nádražní restauraci, Zastávku Nižbor, najdete hned vedle sklárny, kterou už zdálky prozrazuje vysoký tovární komín. Pokud vám bude přát počasí, což byl i náš případ, můžete se usadit venku na jedné z několika zahrádek. Restaurace má totiž venkovní posezení hned z několika stran. Můžete třeba sedět hned u trati a krátit si čekání na jídlo máváním na strojvedoucího v projíždějícím vláčku.
Anebo se usaďte dovnitř, třeba do původního vlakového kupé, a jen se tak rozhlížejte. Desítky starých věcí, kterým Tomáš Hanák dal druhou šanci, vytváří dohromady atmosféru jak z filmu pro pamětníky. Lucerny, petrolejové lampy, staré cedule, kufry, obrázky, zrcadlo a další předměty vás dost možná natolik pohltí, že na chvíli zapomenete na čas. A to je dobře.
Pokud se sem totiž vypravíte na již zmíněný legendární smažák, možná si opravdu chvilku počkáte. Smažák z Goudy, poctivě připravený a ručně obalený v tajné směsi, jejíž poslední vrstvou jsou drcené kukuřičné lupínky, tak ten chce ochutnat každý.
Trojobal sem, trojobal tam
Šéfkuchař Daniel Zambaga nám k tomu řekl: "Zaměřujeme se hlavně na ruční práci. Každý smažák se dělá ručně, tím pádem je každý kus originál a naším cílem je odlišit se od ostatních smažených sýrů." To můžeme potvrdit, tenhle smažák je skutečně jiný. V kombinaci s poctivým medem chuť smažené goudy fantasticky vynikne. Tenhle nápad si majitel podniku, herec Tomáš Hanák, přivezl kdysi ze svého výletu v Holandsku, jak popisuje v Souboji na talíři. A byl to dobrý tah! Výrazná chuť sýra, sladkost medu a křupavost kukuřičných lupínků vytváří dohromady dokonalou harmonii chutí.
"Lidem to chutná, jsou překvapení z toho medu, ptají se, proč tam je, na co jej použít," dodává pro Toprecepty.cz šéfkuchař. Do medu si kromě sýra můžete samozřejmě namočit i steakové hranolky, je to jen na vás.
A jak předejít tomu, aby sýr nevytekl? "Je nutné jej 2-3 x obalit, poctivě ze všech stran pečlivě přitlačit, a rozhodně nikdy nedávat do mrazničky. Tam obal natáhne vlhkost a poté může při smažení prasknout," říká Daniel Zambaga. V krajním případě lze, na krátkou dobu, použít ledničku, a někdy je to dokonce i lepší. Při teplotě 6-10 stupňů vrchní vrstva trochu ztuhne a obal se stane kompaktnějším. To jsou zásadní fígle přípravy jakéhokoliv smaženého sýra. A jestli jako poslední křupavou vrstvu zvolíte klasickou strouhanku, nebo drcené kukuřičné lupínky, to je jen na vás.
Náš tip: Zaujali jsme vás? Mrkněte se ještě do galerie, jak to v restauraci vypadá a jaké mají ceny:
VOYO.CZ
šéfkuchař Zastávky Nižbor, Daniel Zambaga
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý smažený sýr: Zásadní je použít správný druh mouky, vejce nesolit a obalovat sýr jemně
5 skvělých tipů, jak využít med v kuchyni: Hodí se do salátové zálivky i sladkého másla
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Souboj na talíři začíná už za týden. Šéfkuchaři v nové řadě ukážou, jak se dělá správný smažák, žemlovka nebo halušky
Šéfkuchař restaurace Tomáše Hanáka nám prozradil fígle, jak na jejich legendární smažák s medem
Šestá a poslední postní neděle, Květná, je i v kuchyni ve znamení pučících a mladých rostlin