Vychytané Prostřeno s Láďou Hruškou: Takhle slavný moderátor dělá husokuře s hrnkovým petrželovým knedlíkem
29. 8. 2022 Vaření
Prostřeno odstartuje tento týden pěkně zostra. Jako první se ke sporáku postaví známý moderátor TV Prima Láďa Hruška. To všechny soutěžící na začátku docela zaskočí, přitom se však znají z natáčení. Samozřejmě nebude chybět ani pěkná Láďova vychytávka.
Z učitele moderátorem
Nechybělo málo a Láďa mohl učit vaše děti. Vystudoval totiž pedagogickou fakultu v Hradci Králové, obor učitelství biologie a chemie. Po několika letech za katedrou však zběhl k novinařině. Teď moderuje oblíbený hobby magazín Vychytávky Ládi Hrušky.
K vaření se dostal netypicky při své práci televizního reportéra ve zpravodajství. Jeho bizarní recepty budily od počátku mnoho reakcí. Ne všechny by si dal za rámeček. Jak dopadne, když má uvařit něco sám za sebe? Svoje menu složené ze špenátových minikarbošů, polévky z Ledového království, husokuřátka s petrželkovým knedlíkem a krtečka ve skleničce si vybral, protože mu podle ohlasů přijde vtipné, chutné a není až tak pracné.
Ostatně jednoduchost je značka mnoha jeho receptů nejen z Vychytávek. Láďa rád připravuje rychlá, zdravá a žravá jídla. Do této kategorie určitě spadají i jeho oblíbené karbanátky z krůtího masa a ovesných vloček. Ty však už mnozí znají, tak pro účely Prostřeno je ještě vytunil listovým špenátem. Jak se tohle vylepšení osvědčí? Nebyl by to Láďa Hruška, aby si i do Prostřeno nepřipravil nějakou vychytávku.
Baví vás loupání česneku? Pokud ne, osvojte si trik z videa.
Hlavní chod zaujme už svým jménem. Husokuřátko? Ne, nejde o žádný nový druh drůbeže, ale o kulinární úpravu, při níž Láďa pozdvihne obyčejné huře na skoro husu. Tak pokud milujete šťavnatou vypečenou husičku s křupavou kůrkou, vsaďte na tento recept. Ostatně kuře alá bažant je rovněž populární úprava. Zkrátka, z této až univerzální drůbeže vyčarujete ledacos. Dnes vás o tom přesvědčí Láďa Hruška.
Mohlo by vás zajímat
Husokuřátko z jednoho pekáčku s petrželovým knedlíkem
Budete potřebovat: 5 baby kuřátek, 2 hrušky, 1 černé pivo, 1 dcl vody, 1 balíček kysaného zelí (může být červené i bílé), sůl a kmín podle chuti.
Na petrželový knedlík: 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 rohlíky, 2 vejce, petržel, sůl, sádlo na vymazání hrníčků.
Jak na to? Kuřata pořádně omyjte, osušte a prokmínujte ze všech stran. Hrušky omyjte a rozčtvrťte a vložte do kuřat.
Do hlubokého hrnce nebo pekáče na dno rozprostřete balíček kysaného zelí. Zalijte ho černým pivem a cákněte tam trochu vody.
Kuře dejte do pekáče a vložte ho do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte asi tři čtvrtě hodiny. Kuře každých 10 minut polévejte výpekem.
Než se kuře dopeče, připravte si petrželový knedlík. Rohlíky pokrájejte na malé kostičky. Petrželku nasekejte najemno. Vajíčko rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do mísy a přisypte k nim hrnek hrubé mouky a přilijte hrnek mléka, směs osolte a dobře promíchejte.
Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh. Do těsta přidejte nakrájené rohlíky a opatrně vmíchejte sníh a nasekanou petrželku.
Hrníčky si vymažte sádlem a do každého navrstvěte asi do tří čtvrtin obsahu těsto. Hrnky ponořte do hrnce s vodou (hladina by měla sahat po spodní část ucha). Vařte je asi 33 minut, poté hrnec odstavte, hrnky vyndejte a nechte chvíli odstát.
Knedlíky z hrnků vyklopte, nakrájejte na plátky a servírujte k husokuřeti.
Podívejte se na celé Láďovo menu v galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vychytané Prostřeno s Láďou Hruškou: Takhle slavný moderátor dělá husokuře s hrnkovým petrželovým knedlíkem
Jak na hrnkové knedlíky? Díky rychlé přípravě je můžete během chvilky servírovat
Souboj na talíři začíná už za týden. Šéfkuchaři v nové řadě ukážou, jak se dělá správný smažák, žemlovka nebo halušky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
29. 8. 2022 19:35