Domácí švestková nutella: Zdravější, levnější a chutnější než originál
29. 8. 2022 Vaření
Milujete nutellu? Co ji trochu obměnit a připravit si trochu jinou verzi s pozdravem konce léta, se švestkami. Toto ovoce je skvělé na spoustu způsobů, tak proč ho nevyužít právě takhle. Máme tipy k přípravě švestkové nutelly.
Jak ještě využít švestky
Švestky jsou dobrou zásobárnou vlákniny, vitaminu E, dále také minerálních látek vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku. Pokud používáte v receptech sušené švestky (ideálně domácí nebo nesířené), často se dávají namočit přes noc do vody. Vodu pak nevylévejte, ale vypijte ji. Nezbavujte se ani pecek. Důkladně je omyjte a nechte vyschnout. Dobře usušené pecky nandejte do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijte. Tímto polštářkem si pak po nahřátí (na chvilku do mírně rozehřáté trouby cca. 80 °C) můžete prohřívat záda, hodí se ale i u břišních kolik u miminek. Pohodu si ale můžete také vytvořit u misky se švestkovou nutellou.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na přípravu švestkové nutelly
Kromě zralých vypeckovaných švestek je to v základní verzi především cukr a kakao. Při přípravě se ale dá poměrně dobře experimentovat. Pro lepší chuť můžete vyměnit bílý cukr za třtinový. Kromě kakaa využít i čokoládu, ideálně alespoň 60%. Lahodné aroma přinese také vanilková extrakt a vůni dodá pár kapek rumu. Švestky se báječně hodí dohromady se skořicí. Můžete vyzkoušet i malé množství skořice, jen tak pro vůni.
Náš tip: Ze švestek si můžete připravit i pečená švestková povidla. Při přípravě postupujte podle tohoto receptu:
Jak připravit švestkovou nutellu
Při přípravě můžete postupovat podle tohoto receptu na švestkovou nutellu. Švestky budete vařit, po vychladnutí umixujete a spojíte s dalšími ingrediencemi. Nakonec vše přesunete do misky a necháte den rozležet v ledničce. A co s hotovou švestkovou nutellou? V této podobě vám v lednici vydrží pár dnů. Můžete si ji hned přidat na müsli, palačinky, lívance, ale také si připravit vynikající rohlíčky právě s touto švestkovou nutellou.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak uchovávat švestkovou nutellu
Pokud budete připravovat větší množství, můžete nutellu zavařit. Přesuňte směs do důkladně čistých teplých skleniček (vhodnější jsou ty menší) a sterilujte 15 minut při 80 °C. Skladujte v chladu a temnu.
Zdroje informací:
http://domowefrykasy.blogspot.com/2013/09/sliwkowa-nutella.html
https://www.youtube.com/watch?v=q_UgL41Xsco
https://www.vitalia.cz/clanky/svestky-pro-zdravi-vcetne-pecek/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak sušit švestky, aby vydržely co nejdéle a chutnaly skvěle: Na slunci to jde nejlevněji
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit domácí tvaroh? Poradíme s postupem, který není nikterak složitý