Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
31. 8. 2022 Životní styl
Tradiční francouzský pokrm z dušené zeleniny připravované v rajčatové omáčce proslavil mimo jiné i stejnojmenný animovaný film s malým krysákem Remym v hlavní roli. Světový věhlas si kombinace chutí jistě zaslouží, jde však o pokrm velmi jednoduchý na přípravu. Poradíme vám, jak vybrat ingredience a připravit to nejlepší ratatouille, jaké jste kdy ochutnali.
Původ dušené zeleniny ratatouille [ratatuj]
Za kolébku tohoto tradičního pokrmu je považována oblast Provence [prováns] ve Francii, typický je zejména pro okolí města Nice [nis]. V překladu znamená ratatouille „míchané jídlo“, což vystihuje jeho dávnou historii. Jednalo se totiž o jídlo chudých, kteří se do něj snažili zpracovat všechnu zbylou zeleninu.
Originální recept na ratatouille obsahuje rajčata, cukety, lilek, papriky, cibuli, česnek a čerstvé bylinky (nejčastěji bazalka, tymián a rozmarýn). Zeleninu je možné připravit třemi způsoby:
- Nakrájet na tenká kolečka pokládaná těsně vedle sebe a zapéct.
- Smíchat ingredience nakrájené nahrubo a upéct.
- Zeleninu nakrájenou na kostičky orestovat (každý druh zvlášť) a poté společně podusit v rajčatové omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Výběr surovin na ratatouille
Kvalita a příprava surovin je pro dokonalé ratatouille klíčová. Ideálním obdobím na přípravu zeleninového pokrmu je v letní sezóně, kdy má nejlepší chuť a jsou k dostání mladé plody, které zajistí, že bude ratatouille delikátní a křehké, nikoli rozvařené.
Rajčata
Do pokrmu se hodí středně velká pevnější rajčata zbavená „bubáků“. Rajčata se v klasickém receptu neloupou, ale vadí-li vám slupky, můžete je jednoduchým trikem odstranit. Rajčata nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou a slupky se snadno zbavíte.
Cukety
Do ratatouille použijte mladé, menší cukety, nejlépe zelenou i žlutou pro více barev na talíři. Je-li nezbytné zpracovat větší a starší cukety, zbavte je měkké části se semínky i slupky, která se u mladých plodů neloupe.
Mohlo by vás zajímat
Lilek
Přirozená hořkost lilku může někomu v ratatouille vyhovovat, ale chcete-li ji eliminovat, stačí nakrájený lilek před samotnou přípravou osolit, nechat asi 20 minut „vypotit“, opláchnout a osušit. Tento krok není třeba u menších, mladých lilků, u kterých se hořká příchuť ještě neprojevila. Lilky do ratatouille se neloupou, pouze se odkrojí oba konce.
Papriky
Chcete-li mít pokrm co nejpestřejší, použijte žlutou, oranžovou a červenou papriku zbavenou semínek a bílých vláken.
Cibule a česnek
Cibuli nakrájejte nahrubo nebo na tenká kolečka, česnek na drobno. Je možné použít jak klasickou žlutou cibuli, tak i červenou nebo šalotku.
Zkuste rychlé ratatouille podle tohoto videa:
Koření a bylinky
Sůl a čerstvě namletý pepř je u ratatouille samozřejmostí, dále přijde do pokrmu čerstvý tymián a rozmarýn, které se dusí společně se zeleninou. Na úplný závěr posypte zeleninu natrhanou čerstvou bazalkou. Výbornou chuť dodá pokrmu také oregano.
Rajčatová omáčka
Omáčka z rajčat v ratatouille není nutná, ale v případě, že pokrm chcete servírovat se sušší přílohou, jakou je třeba rýže nebo těstoviny, bude se hodit řidší konzistence. Použít můžete drcená rajčata z konzervy nebo rajčatové pyré podušené s trochou česneku, bazalky, soli a pepře. Omáčku můžete buď nalít pod zeleninu před pečením, nebo podušenou zeleninu s omáčkou smíchat a nechat pár minut prohřát.
S čím podávat ratatouille?
Ratatouille je v létě skvělým lehkým, zdravým a osvěžujícím pokrmem, který se může podávat i samostatně nebo s opečenou bagetkou. Hodí se ale také jako příloha k hovězímu, vepřovému, drůbežímu nebo jehněčímu masu i rybě. Může se servírovat s těstovinami, rýží nebo quinoou. Ve Francii se zeleninová delikatesa podává také jako náplň v tenké palačince.
Zdroje informací:
fromachefskitchen.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ratatouille: Připravte si s námi lahodný francouzský pokrm plný zeleniny
Slupky z cibule do koše nepatří. Využijete je jako koření, uplatní se ve vývaru a vylepší i vařenou rýži
Jídla z filmů: Připravte si ratatouille z pohádky, špagety pro Lady a Trampa nebo pizzu, kterou milovala Julia Roberts!