Pečená hrušková povidla: Dokonale je provoní skořice a badyán, trvanlivost prodlouží rum
27. 9. 2022 Vaření
Hrušková povidla jsou výborná hlavně na nejrůznějších druzích koláčů, v buchtách. Připravte si pečená povidla vonící kořením, která povznesou jídlo na úplně jinou úroveň.
Proč si dát hrušky
Hrušky jsou trochu v pozadí oblíbených jablek, ale také patří mezi často využívané ovoce. V našich krajích jsou snadno dostupné a můžete k nim přijít relativně levně. Zvlášť, když je dobrá sezóna. Hrušky jsou výborným zdrojem vlákniny, obsahují vitamin A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vitamin C a minerály draslík, vápník a hořčík. Výhodou je i to, že mají nízký obsah kyselin. Hrušky se dají využít na řadu způsobů, jen tak pokrájené do ruky, do misky s müsli, pečené, zavařované, sušené, želé, čatní. Krásně k nim ladí koření, jako je hřebíček, zázvor, skořice, ale i zmíněný kardamom.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit hrušky na povidla
Na povidla může přijít i méně kvalitní ovoce, ale stále zdravé, bez hniloby či plísní. Důležité ale je, aby bylo vyzrálé, které výborně chutná. Hrušky dobře omyjte, zbavte je jádřinců, nechte na nich slupku. Zvažte je, až když budou bez jádřinců.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na pečená hrušková povidla
Na hrušková povidla si připravte 1 kg vykrájených hrušek, 100 g cukru krupice, 30 ml jablečného octa, 1/2 lžičky skořice, 3 hřebíčky, 1 badyán, 2 kardamomy, šťávu z jednoho citronu (nebo lžičku kyseliny citronové).
Náš tip: Připravte si voňavé pečené hrušky podle tohoto videoreceptu:
Jak připravit hrušková povidla
Při vaření povidel je třeba opatrnost, protože horká povidla často prskají. Snadno tak kapky cáknou na ruku a mohli byste se opařit. Troubu předehřejte na 170 °C. Hrušky nastrouhejte nebo namelte, nejlépe na robotu. Někdo je ještě pasíruje. Když bude ovoce velmi zralé, možná ho bude stačit pouze promačkat vidličkou. Koření rozdrťte najemno v hmoždíři. Hrušky dejte do mísy a promíchejte s cukrem, octem, skořicí a zbývajícími ingrediencemi kromě citronové šťávy. Na pečení povidel se nejlépe hodí dvojitý pekáč, kdy směs s hruškami dáte do spodního dílu a horním přikryjete. Pokud nemáte dvojitý pekáč, navrch dejte alobal.
Pečte pomalu zhruba dvě až tři hodiny. Trvá to podle toho, jaký druh hrušek jste využili a jak jsou šťavnaté. Občas zkontrolujte stav pečení, mírně promíchněte. Na úplný závěr přidejte citronovou šťávu. Povidla jsou výborná, když do nich přidáte zhruba lžíci rumu. Ten pomůže povidla konzervovat. Hotová povidla mají pevnější konzistenci a netečou.
Upečená horká povidla dejte do dokonale čistých skleniček, mírně je stlačte, abyste odstranili vzduchové bubliny. Sklenice zavíčkujte a postavíte zhruba na čtvrt hodiny na víčka, a nechte trochu zchladnout. Vychladlé sklenice uložte do temna a sucha. Pokud chcete, aby pečená hrušková povidla vydržela hodně dlouho, tak je zavařte. Sterilujte 10 minut při teplotě 85 stupňů.
Hrušky nemusíte ze začátku strouhat, stačí je nakrájet na kousky a vyzkoušet tento recept na povidla.
Zdroje informací:
https://www.nzip.cz
https://budejovice.rozhlas.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hrušková povidla vaříme z dobře vyzrálého ovoce. Výborně chutnají a jsou oblíbenou náplní buchet, koláčů a knedlíků
Pečená jablka jako lehký vánoční dezert: Vyzkoušejte pochoutku plnou sladké šťávy
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem