Co s nespotřebovanou cibulí: Trvanlivost prodlouží máslo, alobal i speciální balení. Cibuli lze také bez obav zamrazit
17. 10. 2022 Vaření
Cibule je zeleninou, kterou potřebujete mít neustále po ruce. Někdy ale její množství neodhadnete a zbude. Jak s ní naložit? Zjistěte, co provést s nespotřebovanou cibulí a jak ji uchovat na delší dobu.
Co jste nevěděli o cibuli
Cibule skvělá zelenina, kterou oceníte nejen v jídle, ale také na podzim v době různých nachlazení. Už v prvním století řecký lékař Dioscorides upozorňoval na možnosti cibule. Před olympijskými soutěžemi se řečtí atleti posilovali konzumací kil cibule a k tomu popíjeli cibulovou šťávu. Cibule je původem ze Střední Asie a pěstuje se přes 5 000 let. Předkové ale objevili a začali jíst divokou cibuli už dříve. Tato cibule byla velmi ceněná jako syrová, vařená i sušená. Kromě toho se dala dobře skladovat. Cibule je bohatá na živiny, jako je vitamín C, obsahuje i další antioxidanty. Nechybí kyselina listová, dále vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak draslík, vápník a hořčík. Má pouze 43 kalorií na 100 gramů.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vydrží cibule v lednici
Cibuli můžete konzumovat syrovou, vařenou, smaženou, můžete ji i naložit. Pro skladování je třeba, aby byla cibule čistá a bez otlačenin, klíčků. To by pak vedlo k poničení této zeleniny. Také tenká slupka a poškozená slupka omezují životnost skladované cibule. Cibuli skladujte pokud možno vcelku. Slupku odstraňte ji až před zpracováním.
Pokud vám cibule při zpracovávání zbude a budete ji chtít rozpůlenou uložit, můžete ji dát do uzavíratelné nádoby a do ledničky. Aby déle vydržela, potřete místo řezu máslem. Můžete ji zabalit i do alobalu. V lednici v dobře uzavřené nádobě, aby nešířila pachy, může vydržet až 10 dnů. Trvanlivost prodlouží, když ji zablíte do speciálního povoskovaného obalu.
Jak mrazit cibuli
Dá se cibule mrazit? Ano, s cibulí můžete i do mrazáku. Využívá se nejčastěji v krájené podobě. V mrazáku totiž mění konzistenci a měkne. Po vyndání z mrazáku ji nemusíte rozmrazovat, ale můžete ji hned použít. Také v tomto případě ji důkladně zabalte. V mrazáku může vydržet asi půl roku.
Náš tip: Připravte si z cibule vynikající cibulové kroužky podle našeho videoreceptu.
Jak zkaramelizovat cibuli
Další možností je také zkaramelizování cibule. Na malém množství pomalu restujte nakrájenou cibuli tak dlouho, dokud nezíská zlatavou barvu. Její chuť pak bude krásně nasládlá. Může to trvat zhruba 20 minut. Zkaramelizovaná cibule v lednici vydrží až měsíc v dobře uzavíratelné nádobě. Pak ji můžete využít do pomazánek, na pizzu, do polévek.
Zdroje informací:
https://insteading.com
https://www.nzip.cz
https://www.allrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Co s padanými jablky? Špatná patří na kompost, ale z pěkných upečeme něco dobrého
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu