Vejmrda neboli jablečný křen se na podzim skvěle hodí: Dva způsoby, jak připravit tradiční české jídlo
21. 10. 2022 Vaření
Staročeská vejmrda je, jak už název napovídá, tradičním českým jídlem. Jde o staročeskou přílohu, která se hodí třeba k vepřovému kolenu. Na přípravu je tento pokrm velmi jednoduchý a na podzim a zimu se skvěle hodí. Zjistěte, jak si ho připravit a vyladit k dokonalosti.
Kde se vzala vejmrda
Vejmrda je typická staročeská příloha, která byla velmi oblíbená hlavně k zabijačkovým pochoutkám. Hodí se i k uzenému masu, k vepřovému kolenu. Co je vejmrda? Jedná se o nastrouhané a ochucené jablko s křenem. Jak jablka, tak křen jsou velmi zdravé a v našich zemích se obě potraviny výborně ujaly. Jsou velmi zdravé a obsahují množství důležitých látek. Tato kombinace je i ideální v období různých nachlazení.
Příprava tohoto pokrmu se skládá v zásadě pouze z jablek a křenu. Pokrm ale často bývá dochucován. Někdy se jedná o citronovou šťávu, jindy o kombinaci octu, soli a cukru. Většinou nechybí ani vývar. Ideální je hovězí. Využíval se ale také základ ze zabíjačkové polévky.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete vědět před přípravou
Když budete chtíti připravit jablečný křen, nejlépe se do toho pusťte den předem, chutě se hezky propojí. Protože v případě tohoto pokrmu hodně záleží na chuťových preferencích, je třeba vyvážit chutě podle osobních preferencí. Někdo má rád velmi pikantní jídla, pak může dát dostatek křenu. Můžete ho nastrouhat na malé slzy, ale také úplně najemno (využijte třeba tu nejvystouplejší část na struhadle s nejmenšími otvory). Počítejte s tím, že křen je velmi agresivní na oči, takže práce s ním je trochu komplikovanější. Někdo je citlivý na ostrá jídla, pak by měl dávat křen v menším množství, případně zvolit zavaření, kdy je chuť této kořenové zeleniny mnohem méně patrná.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak připravit jablečný křen (vejmrdu)
Existují dvě možnosti, jak si připravit jablečný křen. Důležitým faktorem je přitom stav jablek. V prvním případě využijete syrová nastrouhaná jablka, v tom druhém je upečete. Na přípravu potřebujete 3 jablka, 3 lžíce nastrouhaného křenu a šťávu z jednoho citronu.
Rychlý a jednoduchý postup využívá nastrouhaných jablek bez jádřince. Jestli budete loupat nebo ne, záleží na vás. Dejte je do misky, přidejte čerstvě nastrouhaný křen a zakápněte citronem. Promíchejte a můžete baštit (lepší je ale den proleželá směs). Postupovat ale také můžete podle tohoto receptu na vejmrdu a využít ocet s dalšími surovinami a vývarem.
V druhé variantě upečte v troubě oloupaná jablka bez jádřince a připravte z nich pyré. Přidejte křen a promíchejte, můžete dochutit citronem. Směs vždy zakryjte a dobře uzavřete. Skladujte v chladu a temnu, třeba v lednici. Když se rozhodnete pro zavařování, budete potřebovat 20 minut při 80 °C.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi