Slavné omáčky: Pařížské máslo je dokonalá omáčka z kečupu, hořčice a worcesteru, která si skvěle sedne s jakýmkoliv masem
18. 11. 2022 Historie a zajímavosti
Na první pohled obyčejné bylinkové máslo má neobyčejnou historii. Originální název „Café de Paris beurre“ odkazuje na ženevskou restauraci, která jako první podávala ochucené máslo se steakem z pravé svíčkové.
Z historie ochuceného másla
Původní recept je dodnes tajný a údajně ho podle něj připravuje jen několik restaurací na celém světě. Kromě Café de Paris v Ženevě se mezi ně řadí také pařížská Le Relais de l'Entrecôte a L'Entrecôte de Paris nebo Café de Paris v San Francisku.
V roce 1930 pan Boubier, který vlastnil Restaurant du Coq d'Or v Ženevě, připravil originální máslo obohacené o četná koření, bylinky a další přísady. V kombinaci s grilovaným hovězím masem se velmi rychle stalo velmi populární mezi zákazníky.
Mohlo by vás zajímat
Podnikavý Arthur Francis Dumont
Bourbierův zeť Arthur Francis Dumont dostal pak skvělý nápad. V roce 1941 svůj pivovar na Rue du Mont Blanc 26 v blízkosti ženevského nádraží přeměnil v restauraci s názvem Café de Paris. Tam si hosté mohli objednat jedinečný pokrm – steak z hovězího roštěnce přelitý jemnou máslovou omáčkou! Ideální poloha a na tehdejší dobu neuvěřitelný marketing brzy přinesly výsledky. Café de Paris se stala vyhlášenou restaurací.
Mohlo by vás zajímat
Pochutnával si i íránský šáh
Arthur Francis Dumont šel ještě dál a tento recept představil nejen na Národní výstavě v Lausanne v roce 1964, ale i na Světové výstavě v Montrealu v roce 1967. Dokonce byl pozván do Íránu, kde tuto delikatesu osobně připravoval pro tehdejšího šáha Rézu Pahlaví.
Manželé Dumontovi neměli děti, proto Arthur prodal svůj podnik spolu s tajemstvím receptu podnikatelce a restauratérce Aline Abrielové, která později firmu předala synovci Françoisovi Vouillamozovi. On a jeho rodina pokračují v tradici a vyhlášená restaurace stále funguje.
Hodí se i k rybám
Vyhlášená máslová omáčka (přesněji její verze) se samozřejmě servíruje v mnoha restauracích. Tradičně se podává především k hovězím steakům. Výjimkou není vepřové či drůbeží maso, výborně se doplňuje i s pečenými nebo grilovanými rybami. A chutná i s obyčejnými vařenými nebo pečenými bramborami.
Její chuť je samozřejmě v každé restauraci trochu jiná. Základem je ale pokaždé worchesterská omáčka a jemně nasekané filety z ančoviček.
Jeden z receptů na pařížské máslo
Na 300 g pařížského másla budete potřebovat:
- 2 lžíce rajčatového kečupu
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky nasekaných kaparů
- 1 šalotka, nakrájená najemno
- 1 lžička nasekané čerstvé pažitky
- 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu
- 2 filety z ančovičky, opláchnuté a nasekané
- 1 lžička koňaku
- 1 lžička madeiry
- 1 lžička worcesterské omáčky
- špetka papriky
- sůl
- pepř
- 150 g změklého nesoleného másla
A jak na to? Všechny ingredience kromě papriky, soli, pepře a másla dejte do mísy a dobře promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a paprikou. Nechte stát 24 hodin na teplém místě, aby se chutě spojily.
Druhý den dřevěnou měchačkou vmíchejte směs do změklého másla. Máslo zabalte do potravinářské fólie, vytvarujte do válečku a nechte vychladit.
Servírujte nakrájené na plátky a položené na hotovém mase nebo rybě. Máslo se bude pomalu rozpouštět a uvolňovat báječné aroma.
Pokud máslo zbyde, můžete ho uložit do chladničky nebo i do mrazničky.
Teď už si můžete připravit dokonalý steak podle našeho videoreceptu a ten si pak vychutnat s pařížským máslem:
Hovězí
Zdroje informací:
kniha Jill Normanová: Vaří šéfkuchaři
chezboubier.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné omáčky: Jak připravit béarnskou omáčku? Potřebujete hlavně víno a žloutky!
Slavné omáčky: Víte, že holandská omáčka ve skutečnosti pochází z Francie? Základem ale muselo být holandské máslo!
Slavné omáčky: Sametovou velouté vařil osobní kuchař už Napoleonovi. Příprava je snadná, výsledek božský!
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné omáčky: Bílá omáčka Mornay je zřejmě starší než bešamel a nádherně voní po hřebíčku. Příprava je snadná
Slavné omáčky: Ta zeleninová není žádná Popelka! Takhle ji dělají šéfkuchaři
Slavné omáčky: Na první pohled obyčejná vierge z rajčat a olivového oleje povýší každé jídlo na božský luxus