Cibulový čaj je výborný domácí „lékař“ nejen na nachlazení. Jak jej správně připravit a co při tom (ne)dělat?
16. 11. 2022 Vaření
Také vám babička vždy připravovala na nachlazení cibulový čaj? Tento přírodní poklad můžeme potřebovat v tomto chladném období. Zjistěte, jak ho správně připravit a co při tom (ne)dělat.
Proč sáhnout po cibuli
Škrábání v krku značí problém. Když se k tomu přidá bolest celého těla a kašel, bývá už nemoc rozjetá. Důležité je zasáhnout hned při prvních projevech. A můžete si vzít na pomoc právě cibuli. Cibule je zelenina, bez které se při slaném vaření prakticky neobejdete. Cibule je bohatá na cenné látky. Ať už to jsou vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K. Z minerálních látek je to pak vápník, křemík, zinek, síra, sodík, draslík, fluor, železo, selen, měď a jod. O cibuli je znám její vliv na záněty, prokázala to třeba i loňská studie, která potvrdila protizánětlivé, antioxidační a imunomodulační působení této zeleniny. Jak využít cibuli? Cibuli můžete pro zdraví pít jako čaj, brát v podobě sirupu, ale i inhalovat. Vše prospěje vaší dýchací soustavě.
Mohlo by vás zajímat
Jak inhalovat cibuli
Na inhalování vám bude stačit horká voda a nahrubo nakrájená cibule. Jak na to? V kastrolu nechte vařit vodu, do ní přidejte cibuli a krátce ji povařte. Chvíli počkejte a pak inhalujte horké páry pod ručníkem. Správně při tom dýchejte střídavě nosem, po chvíli zase ústy.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit cibulový čaj
Cibulový čaj je dobrou podporou při nachlazení a jeho různých projevech. Aby dobře fungoval, pijte ho třikrát až čtyřikrát denně. Cibuli nevařte dopředu a vždy si cibulový čaj připravujte čerstvý, aby v něm bylo co nejvíce účinných látek. Na přípravu budete potřebovat 1 cibuli a vodu na zalití cibule v hrnku.
Jak na to? Cibuli oloupejte, rozpulte ji, dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte 10-15 minut zakryté louhovat. Pak přeceďte a cibuli vyhoďte nebo ji rozmixujte a zahustěte s ní nějakou omáčku, případně přidejte do cibulačky. Čaj z cibule nemusí chutnat úplně každému. Můžete si ho proto dochutit. Ať už medem (ten dávejte na poslední chvíli, abyste nepřišli o cenné látky), zázvorem, plátkem citronu, nebo majoránkou. Někomu zase vyhovuje nechat luhovat cibuli i se skořicí, případně pár kousky hřebíčku.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit cibulový sirup
Sirup na kašel připravte tak, že cibuli nakrájíte najemno a prosypete ji cukrem nebo zalijete medem. Necháte odstát a přecedíte. Vznikne silně aromatická šťáva, kterou pak konzumujte po lžičkách. Neuchovávejte ji však dlouho a vždy připravte cibulový sirup (šťávu) znova.
Pokud vaši rodinu trápí kašel, rýma a bolest svalů, můžete také vyrobit cibulovou aromapomoc. Do místností, kde se pohybujete nejvíce, dejte rozpůlenou cibuli. Buď ji můžete jen napíchat vidličkou, aby silice lépe unikaly, nebo také můžete do cibule zapíchat několik hřebíčků. Za tři dny ji vyměňte.
Zdroje informací:
Eva Francová, Rok ve Svatojánu, Motto, 2017
https://www.vitalia.cz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7919894/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Domácí antibiotika podle našich babiček: Cibule a křen vás zachrání při rýmě i kašli