Zbylo vám maso z pečené husy? Připravte z něj lahodný sendvič, vydatnou polévku nebo božský slaný koláč
27. 12. 2022 Historie a zajímavosti
Pěkně vypečená husička s knedlíkem a se zelím bývá jedním z pokrmů, které se připravují během vánočních svátků. Málokdy se sejde tolik lidí, aby se husa snědla čerstvá. Pak přijde na řadu nerudovská otázka: Kam s ní?
Ohřívaná husa není už tak chutná
Pečená husa vydrží v lednici asi 7 až 10 dní. To je spousta času na experimenty s jejími zbytky. Pokud zbývající porce jen ohřejeme v mikrovlnce, chuť husího masa není zrovna dokonalá. Je možné ohřát je na troše husího sádla nebo oleje v kastrůlku, kůže si tak aspoň částečně zachová křupavost. Jenže další tuk k už tak tučné huse není zrovna žádoucí.
Jako nejjednodušší se nabízejí různé sendviče. Mějte ale na paměti, že husí maso má výraznou chuť a ta bude v každém jídle dominovat.
Mohlo by vás zajímat
Burger s trhaným husím masem
Luxusně vypadá (i chutná) burger s trhaným husím masem. Budete potřebovat (na 4 porce): 4 hamburgerové housky, 250 g pečeného masa z husy, 2 cibule, trochu rostlinného oleje nebo másla, 15 g třtinového cukru, 1 lžíce balzamikového octa, barbecue omáčka podle vlastního výběru, červené zelí, na nudličky nakrájená ¼ ledového salátu.
Postup je jednoduchý: Maso z husy lehce přihřejte, odstraňte kůži a vidličkou natrhejte na malé kousky. Na pánvi rozpalte tuk, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a asi 10 minut restujte dohněda. Přidejte cukr, balzamikový ocet a nechte zkaramelizovat. Hamburgerové housky rozpulte, na spodní část rovnoměrně namažte barbecue omáčku, vložte zelí, nudličky ledového salátu, husí maso a karamelizovanou cibuli. Pak přiklopte vrchní částí housky.
Wrap, polévka, rizoto i hašé
Studené husí maso se výborně hodí jako náplň wrapu. Pro 4 porce natrhejte na malé nudličky 150 g masa z husy, na nudličky nakrájenou ¼ hlávkového salátu, nahrubo nastrouhanou 1 mrkev, nadrobno nakrájenou červenou papriku a na nudličky nakrájené 4 větší listy červeného zelí. Promíchejte, zakápněte šťávou z limetky a troškou olivového oleje. Směsí naplňte tortillové placky a zabalte.
Mohlo by vás zajímat
Maso z husy nakrájené na malé kousky můžete přidat do drůbežího vývaru se zeleninou a zavařit nudličky nebo knedlíčky – a máte vydatnou a sytou polévku. Vzhledem k tomu, že husí maso je již uvařené, je nejlepší přidat ho v danou chvíli do polévek a dušených pokrmů.
Zbytky husy lze smíchat s vařenou rýží a dušenou zeleninou a připravit tak jednoduché, ale chutné rizoto. Další možností je hašé, tedy směs nakrájeného husího masa, nadrobno nakrájeného pečiva, zalité vývarem, okořeněné a zapečené v troubě.
V hašé zužitkujete různé zbytky masa, jak se můžete inspirovat v našem videoreceptu.
Masové hašé
Slaný koláč se zbytky husího masa
K chuti přijde i britský slaný koláč. Budete potřebovat:
na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 4 vejce
- 1 ½ hrnku vody
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- ½ kostky droždí
na náplň
- 300 g masa z husy, nadrobno nakrájeného
- 100 g šunky, nakrájené na proužky
- ½ veky, nakrájené na kostičky
- 150 žampionů, nakrájených na kousky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- cca ¼ litru drůbežího vývaru
- 2 lžíce creme fraiche
- nasekaná petrželová nať
A jak na to? Nejprve v míse smíchejte mouku, vajíčka, vodu, olej, droždí a trochu soli a vypracujte těsto. Dejte ho alespoň na půl hodiny odležet do lednice.
Mezitím na sádle z husy (nebo na oleji) společně osmahněte houby a cibuli, dokud nezměknou a nezezlátnou. Vmíchejte mouku a minutu povařte. Odstavte z ohně a pomalu přilévejte vývar. Vraťte na oheň a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu.
Odstavte z ohně a přidejte husí maso, šunku a nasekanou petrželku. Dobře okořeňte a vmíchejte crème fraiche. Nechte zcela vychladnout. Koláčovou formu dobře vymažte a vysypte strouhankou. Do formy dejte část těsta tak, aby sahalo až k okrajům formy. Přidejte masovou směs a dobře přikryjte zbylým těstem. Troubu vyhřejte na 200 °C a pečte 35–40 minut nebo dokud těsto nezezlátne.
Zdroje informací: adamantkitchen.com a deliciousmagazine.co.uk
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Jak zvýraznit chuť vývaru: Kosti, maso i zeleninu nejdříve předpečeme, výslednou chuť pak dotáhne koření i citron
Jak na dokonalý drůbeží kaldoun? Poctivý vývar z drůbků a orestovaná zelenina dodají polévce skvělou silnou chuť