Jak na pečený dezert Aljaška se zmrzlinou? Tajemství úspěchu tkví ve správně vyšlehaném sněhu, pak je výsledek dokonalý
13. 12. 2022 Vaření

Pečená Aljaška je přímo ideálním svátečním dezertem. Kopec zmrzliny ukrytý pod zapečeným bílkovým sněhem působí efektně a vypadá luxusně. Nepotřebujete na něj však žádné extra ingredience, navíc se dá připravit v mnoha příchutích a variantách.
Pečená Aljaška může mít spoustu verzí
Slavný zmrzlinový dezert je úžasným spojením dvou protikladů – ledu a ohně, které byly hlavním tématem posledního předfinálového kola soutěže MasterChef Česko. Právě tento bombastický dezert známý jako Baked Alaska neboli pečená Aljaška rozhodl v souboji mezi Ondrou a Terkou o tom, kdo jako poslední postoupí do finálové TOP 3. Každý tuto sladkou nádheru pojal trochu jinak. Ondra připravil Aljašku s citronovou pusinkou a malinovou zmrzlinou s citrusem a ovocným kompotem z malin, grepu a pomeranče, nakonec ale zvítězila Terčina Alajška s citronovým korpusem s makovou zmrzlinou, nakládanou blumou a sušenými švestkami, která Terce zajistila postup do finálové trojice.
Mohlo by vás zajímat
Dezert pro slavnostní příležitost
Pečená Aljaška sice na první pohled působí jako hodně náročný dezert, její příprava ale kupodivu tak složitá není. Při servírování však tato kombinace ledové zmrzliny ukryté pod dokřupava zapečeným sněhem působí přímo famózně, hlavně tehdy, když se ještě vše umocní flambováním, kdy se celá sněhová hora ocitne v plamenech. Na nadarmo je pečená Aljaška dezertem pro slavnostní příležitosti, ostatně při jedné takové výjimečné události i vznikla.
Dezert spojený s Aljaškou
K původu dezertu se váže hned několik příběhů. Podle toho nejznámějšího byl prý dezert poprvé připraven na oslavu připojení Aljašky k USA, a to v newyorské restauraci Delmonico’s v roce 1867. Podle jiné teorie se prý podobný moučník podával mnohem dřív, a to na banketu prezidenta Thomase Jeffersona v Bílém domě v roce 1802. V každém případě dostal dezert název právě podle Aljašky a od té doby je tak známý téměř po celém světě s výjimkou Francie, kde se mu říká rovněž omelette norvégienne. Původní Aljaška prý ale vypadala trochu jinak - skládala se z banánové zmrzliny a ořechového korpusu a místo pusinek ji pokrývalo těsto.
Mohlo by vás zajímat
Základem jsou dotuha ušlehané bílky
Jak již bylo řečeno, dezert je vynikajícím spojením zmrzliny, bílkového sněhu a piškotového korpusu. Základem moučníku je právě plát piškotového těsta, na který se navrší kopec zmrzliny. Vše se ozdobně zakryje dotuha vyšlehaným sněhem z bílků a cukru. Aby dezert dostál celému svému názvu, musí se nakonec zapéct v troubě při vysoké teplotě (cca 230 °C) tak, aby sníh na povrchu zezlátl, trochu ztuhl, ale nespálil se. Silná sněhová vrstva pak zabraňuje tomu, aby zmrzlina uvnitř roztála. „Tajemství celého dezertu tkví právě v té pusinkové krustě,“ na což upozornil Přemek Forejt. „Správně připravené bílky totiž obsahují vzduchové bubliny, které izolují zmrzlinu od vysokých teplot v troubě, takže musíte mít ty bílky perfektně vyšlehané.“
Na Aljašku se hodí jakákoliv zmrzlina
Hotová Aljaška se také často přímo na stole polévá alkoholem, zapálí se a nechá chvíli flambovat. Pokud máte ze zapékání v troubě obavy, můžete dezert na povrchu jen opálit cukrářskou pistolí tak, aby sladký sníh na povrchu zkaramelizoval a zezlátnul. Přípravu Aljašky můžete vzít rovnou od základů jako soutěžící a připravit si vlastní zmrzlinu, klidně ale můžete použít smetanovou zmrzlinu nebo ovocný sorbet z obchodu, což vám výrazně usnadní práci. Obvykle se do Aljaška používají dva druhy zmrzliny, které se nanesou ve dvou vrstvách, což působí hlavně po rozkrojení efektně, klidně ale můžete použít zmrzlinu jen jednu. Tvar polokoule, který je pro dezert typický, získáte snadno. Stačí jen zmrzlinu vytvarovat v misce vyložené potravinářskou fólií a pak dát ztuhnout do mrazáku. Ztuhlou zmrzlinu opak už jen stačí položit na korpus, zakrýt sněhem a zapéct.
Recept na Aljašku s malinovou zmrzlinou
Kombinace chutí pak už záleží zcela na vás. Vyzkoušet můžete třeba tutuo jednoduchou Aljašku podle následujícho receptu:
Budete potřebovat: 115 g změklého másla, 115 g moučkového cukru, 1 lžičku vanilkové pasty, 2 velká vejce, 115 g hladké mouky, kůru z jednoho citronu, 1-2 lžíce mléka, 3 velké bílky, 175 g moučkového cukru, 1 lžičku bílého vinného octa, 700 ml malinové, jahodové nebo vanilkové zmrzliny, 100 g malinové marmelády.
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte vanilku a vejce, poté přidejte mouku, citronovou kůru a mléko. Vzniklé těsto dejte do formy, uhlaďte povrch a pečte 18-20 minut dozlatova. Korpus nechte vychladnout. V jiné míse ušlehejte bílky do tuhých špiček, pak za stálého šlehání přidávejte postupně cukr, dokud nevznikne hustá, lesklá směs, která drží tvar, když šlehač zvednete z mísy. Rychle zašlehejte ocet. Piškot položte na servírovací talíř. Vrchní část piškotu potřete marmeládou v rovnoměrné vrstvě. Do středu piškotu naneste zmrzlinu a nechte na okraji 1-2 cm mezeru. Nožem uhlaďte boky a vrch zmrzliny. Pak naneste na zmrzlinu ozdobně sníh a opalte jej potravinářskou pistolí nebo dejte celý dezert zapéct do trouby vyhřáté na 230 °C, jen krátce, aby sníh na povrchu zezlátl.
Zdroje informací:
Whatscookingamerica.net
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Z kopřiv sbíráme mladé rostliny brzy na jaře do konce května, protože pak už vybíhají do květu a jejich léčivá síla slábne, chuť pro kuchyňské účely… Číst více
Desatero rad na téma velikonoční nádivka: Co do ní patří, jak ji upéct a s čím ji podávat
[rozcestnik-rad][/rozcestnik-rad] [rada oznaceni="1"] Jak na velikonoční nádivku Velikonoční nádivka (nebo také hlavička) připomíná slaný nákyp.… Číst více
Slavné omáčky: Sametovou velouté vařil osobní kuchař už Napoleonovi. Příprava je snadná, výsledek božský!
Přesto jde v gastronomii o omáčku důležitou.… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Slavné omáčky: Espagnole vynese i obyčejný pokrm do nebeských výšin! Takhle ji dělají profíci
Už spisovatel Honoré de Balzac říkal, že „..… Číst více
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Původní recept místo pečiva obsahoval slanou krupicovou kaši a místo sněhu se kypřilo droždím. Vejce a bylinky jsou beze změny. Můžete zkusit oba… Číst více
Velikonoční nádivka: Původně se dělala z kaše a telecího. Co v ní nesmí chybět dnes?
Bez velikonoční nádivky si většina z nás nedokáže… Číst více
Ta nejlepší velikonoční nádivka: Co v ní nesmí chybět a jak ji připravit, aby chutnala přímo božsky
Velikonoční nádivka je jednou z tradičních… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více