Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční čočka
Zdroj: Toprecepty, mika59

S vánočními svátky i příchodem Nového roku se pojí mnoho pověr a zvyků, které se týkají především bohatství, hojnosti a zdraví. Jednou z tradic dodržovaných už celá staletí je vaření novoroční čočky, jež má přinést do domu v nadcházejícím roce dostatek peněz.

Jak by měl vypadat novoroční oběd?

Na sváteční novoroční stůl nepatří žádná drůbež, králík, zajíc ani ryby, aby štěstí z domu neulétlo, neodskákalo či neuplavalo. Z masa se nejčastěji podává vepřové, které podle pověr štěstí udrží doma. Co by ovšem nemělo na novoroční oběd nikdy chybět, je čočka. Ta svým tvarem připomíná mince a pořádný talíř čočky by vám měl přinést dostatek peněz po celý rok. Čočku můžete podávat jako hlavní jídlo s vejcem a kyselou okurkou, jako přílohu k vepřovému masu, i ve formě salátu nebo vydatné polévky.

5 barev a chutí čočky

Ne každý je příznivcem klasické hnědé čočky, ať už kvůli chuti nebo nadýmavým účinkům. Naštěstí však čočky existuje více druhů, které se liší nejen barvou, ale i chutí, využitím v kuchyni a stravitelností. Co však mají všechny druhy společné, je vysoký obsah bílkovin, vlákniny a železa. Jakými pokrmy z různých druhů čočky, které se dají běžně sehnat v našich supermarketech, si můžete zajistit bohatství po celý rok?

Hnědá čočka na polévku nebo tradiční čočku na kyselo

Klasika mnoha receptů české kuchyně, která ovšem může způsobovat obtíže s nadýmáním, zvláště menším dětem a osobám, které nejsou zvyklé na pravidelnou konzumaci luštěnin. Pro eliminaci těchto problémů se hnědá čočka namáčí přes noc do studené vody a následně propláchne. Uvaříte-li čočku společně se saturejkou, majoránkou, kmínem, fenyklem nebo tymiánem, podpoříte tím lepší stravitelnost.

Z hnědé čočky připravíte skvělou sytou polévku vonící majoránkou a česnekem, nebo vyzkoušejte novoroční čočku podle Ireny Košíkové, oblíbené kuchařky Václava Havla s maďarskými kořeny, která je známá jako Čirina (maďarská zdrobnělina jména Irena). Ve své pražské restauraci U Čiriny podávala tato vyhlášená kuchařka čočku s uzeným a okurkou po půlnočním přípitku jako pozornost podniku hostům, aby se jich v novém roce drželo štěstí a bohatství.

Novoroční čočka podle Čiriny Košíkové

Na 4 porce budete potřebovat 500 g hnědé čočky, 2 cibule, 4 bobkové listy, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, cukr a ocet podle chuti. Jak na to?

Den předem namočenou čočku slijte, vložte do studené vody s bobkovými listy a prolisovaným česnekem a povařte 20 minut. Mezitím si z poloviny sádla a jedné cibule vytvořte cibulovou jíšku, kterou přidejte k čočce a vařte ještě asi 10 – 15 minut doměkka. Dochuťte solí, cukrem a octem. Paní Košíková ve své kuchařce Vaříme s Čirinou radí zbylým rozehřátým sádlem potírat vrchní vrstvu čočky, aby se nevytvořil škraloup. Podávejte s dokřupava osmaženou druhou cibulí, kyselou okurkou a uzeným masem nebo opečenou klobáskou.

Zelená čočka na salát se nerozvaří

Tento druh se doporučuje namáčet na min. 2 hodiny ve studené vodě, propláchnout a vařit asi 15 – 20 minut. Výhodou zelené čočky je, že zůstává i po delší době vaření al dente (na skus), takže se prakticky nemůže omylem rozvařit. Dalším benefitem je, že do sebe dokáže nasáknout další chutě, a je tedy ideální do vydatných obědových salátů se zálivkou, která ji po rozležení dokonale ochutí nejen zvenku. Je také výborná jako příloha k pečenému masu nebo rybě. Dodržujete-li novoroční zvyky, místo ryby v tento den zvolte k čočce pečené vepřové maso nebo opečenou vepřovou klobásku.

Černá čočka beluga skvěle doplní masité pokrmy

Čočku beluga stačí namočit na 2 hodiny, doba vaření do změknutí se pak bude pohybovat kolem 10 minut. Černá čočka zůstává po uvaření sypká a hodí se tedy do salátů, nebo jako příloha k masu nebo rybě. Luštěniny obecně si skvěle rozumí s uzeným masem a vejcem na různé způsoby.

Červená čočka je vhodná i pro menší děti

Malé děti mohou mít se stravitelností luštěnin problémy, červená čočka je však výjimkou a není třeba ji ani předem namáčet. Uvařená je za 12 – 15 minut a hodí se téměř do jakéhokoli luštěninového jídla od polévek a kaší přes čočku na kyselo a přílohy či saláty až po luštěninové karbanátky.

Žlutá čočka do indických pokrmů

Tato čočka je podobně jako červená vhodná i pro menší děti, je však dobré ji namočit předem na asi 2 hodiny. Od počátku varu jí stačí 12 minut, aby změkla. Velmi dobře ladí s kari a jiným indickým kořením v polévkách nebo indickém dhálu. Po uvaření je žlutá čočka jemná a krémová a může se použít i na zahuštění zeleninové polévky pro děti.

Zdroje informací:

Kuchařská kniha Vaření s Čirinou

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku