Jak na čokoládové brownies, aby zůstaly krásně vláčné s křupavým povrchem: Roli hrají správný poměr surovin, ale i velikost formy
15. 2. 2023 Vaření
Americký dezert brownie je oblíbený pro plnou chuť čokolády. Není na něm nic složitého, když víte, jak docílit toho, aby zůstal na povrchu pevný a uvnitř vlhký. Zjistěte, jak upéct luxusní brownie.
Jak má vypadat brownie
Oblíbený americký dezert je čokoládový, ale někdy také s jinými přísadami, jako je dokonce zelenina či luštěniny. Ale to, jak nemá vypadat lahodné brownie, je vysušený dezert. Tento moučník je vlastně čokoláda v jiném skupenství a stále by měl uvnitř být mírně vlhký. Na co si dát pozor při přípravě brownie?
Mohlo by vás zajímat
Po kterých surovinách sáhnout na brownie
Nejdůležitější je dobrá čokoláda. Protože se jedná o hodně čokoládový dezert, je dobré sáhnout po čokoládě, která nám skutečně chutná. Většinou se doporučují alespoň s 50 a více procenty kakaa. Neměl by chybět ani dostatek másla a vajec. Dobře rozšlehaná vejce s cukrem jsou důležitá pro správnou podobu brownies. Dostanete tak do těsta hodně vzduchu a zajistíte kyprost brownies.
Součástí moučníku, ve kterém mouka představuje pouze malou složku, mohou být například také různé druhy ořechů, jako jsou arašídy, vlašské ořechy. Cukr můžete využít třeba třtinový a dodat čokoládovým kouskům karamelový nádech. Cukr zajišťuje zvlhčení a zvláčnění dezertu.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při pečení brownie
Suché ingredience prosejeme, abychom odstranili případné hrudky a provzdušnili tak směs. Nebude příliš hutná.
Než budete péct, zvolte správně velkou formu, protože má vliv na výsledek. Když bude vrstva těsta vyšší, bude se péct o trochu déle (ale je větší šance, že uvnitř bude vlhčí), zatímco stav nižší vrstvy bude třeba hodně hlídat. Upeče se totiž rychle. Tvrdé a vysušené brownie nejsou žádným obzvlášť příjemným zážitkem.
Jak už jsme uvedli, nejdůležitější je způsob pečení. Moučník nesmí být přepečený. Ze začátku se doporučuje péct prudčeji (200-180 °C), pak teplotu o trochu zmírníme. Test upečení pomocí špejle tentokrát příliš nemá smysl, protože na ní stále bude zůstávat těsto, i když dezert už bude hotový.
Jak upéct brownie
Na zapékací misku si připravte: 360 g čokolády, 250 g másla, 240 g cukru krystal, 90 g hladké mouky, 3 vejce, 2 lžičky kypřicího prášku a tuk na vymazání. Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Do hrnce s horkou vodou na dně dejte menší kastrůlek. Do něj nalámejte čokoládu a přidejte máslo. Nechte rozpustit. Vejce rozklepněte do misky, šlehejte, dokud nezesvětlají. Pak přidejte krystalový cukr a ušlehejte vše do husté lesklé směsi. Pak vejce opatrně vmíchejte k čokoládové směsi. Přidejte prosátou mouku a kypřící prášek a vše smíchejte. Do zapékací misky dejte pečicí papír. Směs nalijte do misky a vložte ji do předehřáté trouby.
Po 15 minutách teplotu snižte na 180°C a dopečte. Když povrch začne být lesklý a mírně popraská, tak dezert vyndejte z trouby. Na povrchu by mělo být brownie pevné a suché, zatímco uvnitř vlhké. Pokud přece jen zkusíte těsto špejlí, zůstanou na ní lehce tekuté kousky těsta.
Brownies s formou vyndejte a zhruba 10 minut ho nechte mírně vychládat ve formě, pak ho i s pečicím papírem vyndejte ven, ideálně na mřížku. Nechte zcela vystydnout. Jíst ho můžete samotné, ale brownie výborně chutná třeba s vanilkovou zmrzlinou, případně se šlehačkou. Vyzkoušet můžete i tyto brownies se smetanou.
Zdroj informací:
https://bakewithshivesh.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
9 nejlepších čokoládových moučníků: Dáte si pivní dort, čokoládovou bábovku nebo parádní brownies?
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonalá míchaná vejce? Máme pro vás video se dvěma způsoby
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů