Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Zdroj: Pixabay-MissSuki

Hutná konzistence, výrazně čokoládová vůně a chuť charakterizují jeden z nejoblíbenějších moučníků, které mají původ v Americe. Jako většina amerických koláčů je poměrně snadný na přípravu. Rozbor původu názvu a konzistence je docela zábavné čtení a nechceme vás o něj připravit.

Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies, koláče z másla, hnědého cukru a melasy. Další zdroj uvádí souvislost s kreslenými hrdiny-lesními skřítky Brownies, jejichž schopnost nenápadně zmizet prý moučník napodobil. Konzistenci prý moučník získal díky nešikovné hospodyni, která plech s horkým koláčem upustila a koláč se nárazem zdrcnul. Tato zábavná historka se snaží vysvětlit hutnou konzistenci, ale koláč je takto pečen záměrně, takže nešikovnost v tom zřejmě roli nehrála.

Klasické brownies s čokoládovou chutí

Upéct brownies není složité a ani nemusí být kalorickou bombou, jak si ukážeme. Máslo a mouku můžeme částečně nebo zcela nahradit. Co ale nenahrazujeme, je intenzivní čokoládová chuť.

Jak upéct klasické brownies

Potřebujeme 180 g másla, 180 g kvalitní čokolády (minimálně 60 % kakaové hmoty), 80 g hladké mouky, 40 g práškového kakaa, špetku soli, 3 vejce, 200 g (i méně) přírodního cukru. Možnost je do hmoty přidat hrubě sekané ořechy, sekanou bílou čokoládu apod.

  • Mouku, sůl a kakao spolu prosijeme.
  • Při mírné teplotě (např. ve vodní lázni) rozpustíme máslo a čokoládu.
  • Vejce s cukrem vyšleháme do husté a světlé pěny, lehce vmícháme vlažnou rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  • Nakonec do směsi po částech zapracujeme mouku s kakaem. Výsledná hmota by měla být vlhká a „patlavá“.
  • Formu (malý pekáček nebo dortovou) vyložíme papírem na pečení.
  • Koláč pečeme při teplotě 180 °C po dobu cca 25 minut. Když po uplynutí této doby mírně zatřeseme s formou v troubě a střed se ještě chvěje, přidáme 5 minut ve vypnuté troubě. Brownies je upečený, když povrch připomíná lesklý papír.
  • Poté formu vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. U brownies platí, že méně (pečení) je více.
  • Upečený koláč v uzavřené krabičce vydrží v chladničce 14 dní, v mrazáku déle než měsíc.

Jaké jsou varianty těsta na brownies

Z důvodu odlehčení můžeme máslo a mouku v těstě částečně nebo zcela nahradit a množství cukru ještě výrazně snížit. Známe variace s avokádem nebo vařenými fazolemi, barvu může dodat vařená červená řepa, šťavnatost zelenina jako dýně, cuketa apod. Naše video ukazuje pečení klasického koláče.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více