Tyrolský gröstl: Dokonalá specialita se zbytků masa a brambor zasytí nejen horaly. Osmažená cibulka a volské oko dají jídlu korunu!
23. 2. 2023 Vaření
Pokud jste již někdy byli v rakouských Alpách, určitě jste na gröstl v nějaké restauraci narazili, hlavně, pokud jste zavítali do Tyrolska. I když jde jen o obyčejné pečené brambory doplněné masem či uzeninou a vajíčkem, je to legendární jídlo, které zachutná i nám!
Gröstl zahřeje i nasytí
Gröstl je přímo dokonalým zahřívacím jídlem, které oceníte, ať už se vrátíte promrzlí z lyžování nebo třeba jen po celém dni v práci. Prostý pokrm alpských horalů poskytoval vždy dostatek energie i v místních drsných podmínkách a hlavně dostatečně nasytil i při náročné práci na místních statcích ve vysokých horách.
Tyrolská kuchyně je vůbec vyhlášená, právě odsud pochází voňavý tyrolský špek, špekové knedlíky podávané často ve vývaru, špecle s aromatickým sýrem a nebo jablečné kroužky z místních vyhlášených jablek smažené v těstíčku. Jednou z tyrolských nejslavnějších specialit je pak i gröstl.
Mohlo by vás zajímat
Bez volského oka není gröstl
Tiroler gröstl je vlastně takovým pokrmem ze zbytků. Připravuje se z vařených brambor, masa nakrájeného na malé kousky a cibulky. Vše se pak společně osmaží na sádle s kmínem a majoránkou krásně dozlatova a dokřupava, čímž se vše spojí v dokonalou harmonii chutí.
Neoddělitelnou součástí pokrmu je sázené vejce neboli volské oko, které celý pokrm zdobí společně s nasekanou pažitkou, petrželkou nebo jarní cibulkou, které svou zelenou barvou dodají gröstlu trochu svěžesti. Maso se do jídla používá hovězí či vepřové, gröstl však může být i kachní nebo třeba kuřecí, chybu rozhodně neuděláte ani s proslaveným tyrolským špekem, který jídlo úžasně provoní. Někdy se do gröstlu přidávají i houby, nejčastěji žampiony.
Gröstl jako vynikající pokrm ze zbytků
Gröstl byl v Tyrolsku populárním pokrmem od pradávna a již od dávných dob byl jídlem ze zbytků. Připravoval se pravidelně v pondělí, přičemž se do něj používaly zbytky nedělní pečeně.
Nikoho asi nepřekvapí, že se mu podobá mnoho dalších specialit nejen rakouských. Jde například o blunzengröstl se špekem, wurstgröstl s klobáskou, innsbrucker gröstl s telecím. V Německu je jeho obdobou bauernfrühstück, což znamená prostě a jednoduše farmářská snídaně. Jak je vidno, i u ní bylo potřeba, aby byla dostatečně vydatná.
Pravý gröstl podle rakouského receptu
Příprava gröstlu je neskutečně snadná, rychlá a zvládne ji každý. A vlastně jedno, zda si jídlo připravíte po návratu z hor nebo rovnou ráno na snídani. Zachutná vám totiž pokaždé. Nejlepší je podávat jej rovnou na pánvi a pokud k němu chcete připravit i nějaký dezert, výborně se k němu hodí další slavný pokrm rakouské kuchyně císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn.
Na gröstl budete potřebovat: 600 g brambor, 2 lžíce oleje nebo sádla, 1 velkou cibuli, 250 g hovězího vařeného masa, sůl a pepř, 1 lžíci nasekané petržele nebo pažitky, majoránku, kmín, máslo a 4 vejce na volská oka.
Postup: Brambory omyjte a uvařte doměkka. Pak je oloupejte, nechte vychladnout a nakrájejte je na tenké plátky nebo na kostičky. Vařené hovězí maso nasekejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
Ve velké pánvi zahřejte sádlo nebo olej a osmahněte v něm cibuli. Osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a kmínem. Přidejte maso a opečte je dozlatova až křupava. V jiné pánvi si připravte volská oka. Pokrm rozdělte na talíře, zakryjte sázenými vejci a posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podávejte se zelným nebo zeleninovým salátem.
Náš tip: Při přípravě gröstlu můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Austria.info
Suedtirol.info
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Jak snadno uklidit domácnost bez chemie. Tyto prostředky má po ruce prakticky každý
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici