Holka u plotny radí: Univerzální těsto na palačinky chutná skvěle s marmeládou nebo s touto slanou špenátovou náplní
28. 2. 2023 Vaření
Máte rádi palačinky? Pak je můžete pro jednou zkusit připravit ve slané verzi. Těsto je univerzální, takže si každý může vybrat, čím je naplní. U nás doma momentálně nejvíce frčí tahle varianta, kterou vám dnes představím.
Tuniská inspirace
Když jsem pobývala na dovolené v Tunisku, zaujaly mě tam tenoučké placky, plněné různými slanými náplněmi. Placky se jmenují mlewi a připravují se ze semolinové krupice, olivového oleje, droždí, vody a soli. Těsto se pak ručně, často pomocí oleje, vyvaluje, následně se placky pečou a plní náplní, jakou si kdo vybere.
Velmi často přijde na placky majonéza, nějaká zelenina, tuňák a sýr. Tuto kombinaci jsem tam vyzkoušela mnohokrát a chutná velmi dobře. Tak jsem ji doma zkusila napodobit, ale těsto jsem tentokrát pro zjednodušení zvolila palačinkové. Je univerzální, takže je můžete plnit sladkou či slanou náplní.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální těsto na palačinky
Na těsto budete potřebovat: 320 ml mléka, 2 menší vejce, 200 g hladké mouky, 2 lžíce oleje a špetku soli. Pokud budete vědět jistě, že budete plnit jen slanou náplní, přidejte do těsta ještě půl lžičky až lžičku kurkumy. Krásně palačinky obarví.
Na náplň si připravte: cibuli, česnek, listový špenát, majonézu, tuňáka v konzervě,
vejce na přípravu omelet a strouhaný sýr na dokončení.
Postup: Všechny suroviny na palačinkové těsto společně prošlehejte a nechte nejméně 30 minut stát. Pak zkontrolujte hustotu těsta. Jednoduchou pomůckou je, že když do těsta ponoříte prst a vytáhnete jej, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenké, ale neprůhledné vrstvě. Pokud to tak není, můžete případně přidat trošku mouky nebo mléka a znova prošlehat.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Poduste ji v pánvi na trošce oleje a jakmile je sklovitá, přidejte špenát, česnek a sůl a krátce společně duste asi 4 minutky. Směs udržujte v teple.
Z vajíček připravte omelety. Vždy dvě nebo 3 vejce prošlehejte a dochuťte solí, případně nadrobno nasekanými bylinkami a pak smažte v pánvi na rozehřátém oleji z obou stran. Omelety odstavte bokem a také udržujte v teple.
Z palačinkového těsta postupně usmažte v pánvi vytřené olejem palačinky. Ty potřete majonézou, na ni dejte omeletu, na ni dejte vždy trochu špenátu a tuňáku z konzervy a vše zasypte sýrem. Palačinku přehněte napůl a ihned podávejte.
Moje tipy:
- Palačinky můžete potřít místo majonézy třeba ajvarem, chuť bude také zajímavá. V Tunisku se používá pálivá pasta harissa, která dohromady s majonézou chutná výborně.
- Obvykle se kombinace ryby a sýra nedoporučuje, to ale neplatí pro konzervovaného tuňáka, kde to naopak funguje skvěle.
- Kurkumou v těstě nemusíte šetřit, pokud budete vědět, že chcete plnit palačinky jen naslano.
- Palačinka plněná ještě omeletou je perfektně syté jídlo, které uspokojí i náročné jedlíky.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na křehký škvarkový koláč s rybízovým džemem? Těsto je potřeba dobře vychladit, pak je práce snadná
Kurkuma jako koření i pro léčení: Mírní záněty, zlepšuje paměť a skvěle chutná. Při užívání je ale potřeba opatrnost
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Španělská omeleta s bramborami podle Pavla Berkyho: Slavný kuchař prozradil, jak dodat bramborám výraznou chuť