Jídelní rozmary slavných: Charlie Chaplin miloval obyčejné palačinky a tenhle slaný koláč s hovězím masem
31. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Přestože hvězda němého filmu a představitel Tuláka od roku 1910 žil v USA, jeho anglické kořeny byly silné. Na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo, v polovině 20. let odpověděl s humorem sobě vlastním: „Henglish steak & kidney pie“.
Jídlo součástí filmů
Jídlo v té či oné podobě bylo velmi důležitou součástí života a umění Charlieho Chaplina. Scény tak všeobecně uznávané a zapamatovatelné, jako jsou večeře s vařenými botami na Den díkůvzdání ve filmu Zlaté opojení, palačinková snídaně a „vydatná“ gulášová večeře ve filmu Kid nebo jahody a „henglická“ hořčice ve filmu Diktátor, jsou jen několika příklady. Víte ale, že Charlie měl ve zvyku zveřejňovat recepty na oblíbená jídla?
Mohlo by vás zajímat
Peníze šly na dobročinné účely
Šlo o recepty zařazené v kuchařkách, jejichž výtěžek putoval na dobročinné účely. Úplně první z nich byla kuchařka Celebrated Actor-Folks' Cookeries (Slavní herci – lidové recepty) v roce 1916. Výtěžek byl zaslán Červenému kříži a Hereckému fondu. Charlie Chaplin věnoval nejen recept na roládu plněnou jablky se skořicí, k tomu přidal i svůj komentář.
Další dvě kuchařky vyšly za druhé světové války. Specialites de la Maison (Domácí speciality) v roce 1940 ve prospěch organizace The American Friends of France. Chaplin tu se čtenáři podělil o recept na svou oblíbenou snídani, tedy palačinky.
Do sbírky receptů s názvem Sincerely Yours (S pozdravem) z roku 1942 poskytl návod na přípravu tzv. velšského rarebitu. Toust zapečený se směsí z másla, mouky, čedaru a piva dodnes najdeme na jídelním lístku restaurace Musso and Frank's na Hollywood Boulevardu, kterou má v oblibě řada hollywoodských hvězd.
Recept na třešňové sladké rohlíčky, které pekla jeho manželka Oona, vyšel roku 1970 v publikaci The Beautiful Wives Cookbook (Kuchařka krásných manželek).
A ve stejném roce v Kuchařce Myry Breckinridgeové čtenářům prozradil recepty na špagety se škeblovou omáčkou, filety z mořského jazyka s hroznovým vínem, chřestový salát a crème brulée.
„Henglish steak & kidney pie“
Jako správný Angličan miloval typickou ostrovní kuchyni. Na slaný koláč steak & kidney pie, kterému Chaplin láskyplně říkal „Henglish steak & kidney pie“, budete potřebovat:
na těsto
- 250 g hladké mouky plus extra k válení
- 140 g studeného másla
- 1 velký vaječný žloutek
- 1 malé vejce rozšlehané s 1 polévkovou lžící mléka
- sůl
na náplň
- 1 telecí ledvina (asi 400 g)
- 1 kg zadního hovězího masa
- 250 g žampionů
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 100 g másla
- 1 velká cibule
- cca 70 g hladké mouky
- 600 ml hovězího vývaru
- 1 velký bobkový list
- sůl
- Do kuchyňského robota nasypte mouku a špetku soli a míchejte několik vteřin, poté přidejte máslo a šlehejte, dokud směs nebude vypadat jako hrubá strouhanka. V hrnečku prošlehejte vidličkou vaječný žloutek a 3 lžíce vody a vlijte do směsi mouky. Nechte míchat, dokud nevznikne kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v chladničce.
- Ledvinu překrojte a očistěte. Hovězí maso a žampiony nakrájejte na kostičky.
- Zahřejeme 1 lžíci oleje ve velké pánvi na středně vysoké teplotě. Přidejte ledvinu a orestujte. Nechte okapat v cedníku a vložte do připraveného pekáče.
- Pánev vraťte na sporák na mírný plamen, přidejte 25 g másla a 1 lžíci oleje. Nasypte cibuli a za občasného míchání smažte 10 minut, dokud není měkká a nazlátlá. Opečenou cibuli vyndejte a přidejte do pekáče .
- Troubu předehřejte na 160 °C (horkovzduch na 140 °C). Maso obalte v mouce, tu přebytečnou odstraňte. Pánev vraťte sporák na vysokou teplotu, podle potřeby přidejte máslo a olej. Hovězí maso postupně orestujte, aby mělo do zlatohnědou barvu. Pak maso přidejte do pekáče.
- V pánvi orestujte také krátce žampiony (cca 2 minuty) a přidejte do pekáče. Vše zalijte horkým horkým vývarem a přidejte bobkový list. Dobře promíchejte, osolte. Pekáč přikryjete, vložte do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch na 140 °C) a pečte v 1–1 a ½ hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Vychlaďte a uložte do ledničky tak dlouho, aby veškerý tuk ztuhl – ten pak můžete odebrat.
- Vyndejte těsto z ledničky a nechte ho zahřát na pokojovou teplotu. Těsto rozválejte na pomoučeném vále. Pečicí formu o průměru 27,5 cm a hloubce cca 6,5 cm položte na těsto. Podle formy vykrojte z těsta kruh na spodek. Potom si připravte ještě kruh cca o 1 cm větší než je forma. Ze zbytků vyřízněte několik cca 6 cm širokých pásků těsta – měly by zakrývat okraj formy.
- Okraj a spodek formy lehce namažte máslem a vystelte spodní částí a proužky těsta, přičemž všechny spoje utěsněte trochou vody. Přidejte masovou směs do výšky formy.
- Potřete okraj těsta trochou vody a přikryjte ho vrchní vrstvou těsta. Okraje utěsněte.
- Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzduch na 180°C). Na povrchu koláče udělejte zářezy a potřete ho rozšlehaným vejcem. Pečte 20 minut, pak snižte teplotu 180° (160 °C ) a pečte dalších 15–20 minut, dokud koláč není zlatohnědý. Koláč vyjměte z trouby a před podáváním ho nechte asi 10 minut odpočívat.
Zdroje informací:
Famous Eaters - Sir Charlie Chaplin: morningadvertiser.co.uk
Charlie Chaplin... His Recipes!: charliechaplin.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rychle nechat změknout máslo? Máme pro vás tři osvědčené vychytávky
Jak restovat žampiony. Jednoduchá úprava žampionů nám zabere jen chvilku a skvěle si pochutnáme
Letem masovým světem: Vše co potřebujete vědět o hovězím. Jak ho vybrat, jak zamrazit i na co se která část při vaření nejlépe hodí