Královské chutě: Jindřich VIII. byl gurmán, na zámku měl 18 kuchyní a tyhle lahůdky pro něj připravovalo na 200 kuchařů!
15. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Anglický král Jindřich VIII., který vládl Anglii v první polovině 16. století, se nejvíce „proslavil“ popravami dvou z celkem šesti svých manželek. O tom, že byl milovníkem dobrého jídla a pití a že dopřával každý den dostatek jídla včetně masa i svým dvořanům, se moc neví.
V zámku bylo 18 kuchyní
Ačkoli se dnešní britská královská rodina stravuje zdravě a střídmě, někteří jejich předci byli známí svou rozmařilostí. Král Jindřich VIII., který vládl Anglii v letech 1509 až 1547, byl známý jako milovník dobrého jídla a žen – za svůj život se stihl oženit šestkrát.
Ve svém sídle v londýnském paláci Hampton Court měl král k dispozici tisícovku služebných, z nichž asi 200 lidí pracovalo v kuchyni. Aby ne, když palác měl 18 kuchyní a 50 menších místností pro přípravu ryb, výrobu pečiva a zavařování nakládání masa, ovoce a zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Měl privilegium používat vidličku
Vzhledem k tomu, že kromě krále a jeho rodiny bylo třeba nasytit tolik hladových krků, ve velké kuchyni bylo šest otevřených ohňů s rožněm, na nichž se neustále opékala prasata a zvěřina. Odhaduje se, že v ohništích se denně spálilo šest až osm tun dubového dřeva.
Jindřich VIII. snídal kolem 10. hodiny a u jídla mu vždy dělalo doprovod kolem 30 dvořanů. K snídani se často podávaly ryby – štika, platýs, plotice. Král na rozdíl od svých spolustolovníků směl používat vidličku, kterou jedl sladké zavařeniny.
Na nedostatek jídla si nikdo nemohl stěžovat
Personál dostával jídlo dvakrát denně, a to v 10 a v 16 hodin. Záleželo na postavení dvořanů. Ti vyšší jedli v jiné jídelně a měli větší výběr. Na nižších postech byl výběr mnohem menší, ale jídla bylo hodně – na hlad si nikdo nestěžoval. Zbytky se rozdávaly chudým, kteří už čekali za branami paláce.
Ústředním bodem denního jídelníčku bylo maso pečené na rožni: vepřové nebo skopové se jedlo v běžný den. Hostiny se skládaly ze čtrnácti chodů a slavnostním pokrmem byl často páv. Oblíbená byla i pečená nadívaná labuť, která se servírovala s korunkou na hlavě.
Velryba, bobr i nakládané vnitřnosti
V pátek, kdy se podle křesťanských zvyklostí měly konzumovat pouze ryby, se připravovaly také grilované bobří ocasy. Tento hlodavec, žijící ve vodě, se podle tehdejších kritérií řadil do kategorie ryb.
A pokud jde o ryby, na dvoře krále Jindřicha VIII. se opravdu nešetřilo – kromě běžně dostupných tresek, losů či sleďů na jídelníčku často bylo maso z velryb nebo sviňuch (kytovec podobný velrybě).
Středověcí kuchaři neradi plýtvali jakoukoli částí zvířat. Hovězí plíce, slezina a vemena konzervované ve slaném nálevu nebo octu byly považovány za lahůdky.
Co je to „cockentrice“?
Tady rozmary anglického panovníka a jeho kuchařů ještě nekončí. Aby udělal dojem na francouzského krále Františka I., který ho navštívil, nařídil kuchařům podávat tzv. bájné zvíře cockentrice. Šlo o svéráznou kombinaci selátka a kapouna.
Obě zvířata se rozřízla, k přední části kapouna se přišila zadní části prasete a naopak přední část prasete k zadní části kapouna. Tato podivná „zvířátka“ se naplnila kořeněnou nádivkou z chleba a ovčího loje, pomazala marinádou z vaječných žloutků, zázvoru a šafránu a pekla na rožni.
Zeleninu nemusel, alkohol tekl proudem
Jindřich nebyl velkým příznivcem zeleniny a považoval ji za „venkovské“ jídlo. Na hodovní tabuli přesto nechyběly zelí, hrách, pórek a cibule.
Cukr byl v té době nedostatkovým zbožím, sladké pochoutky nebyly každodenní záležitostí. Přesto se často servíroval marcipán. Tento moučník z mandlí a cukru se ochucoval skořicí a pepřem.
Ke každému jídlu se podávalo velké množství piva a vína. Historici odhadují, že se na Hampton Courtu ročně vypilo víc než dva miliony litrů piva (to by stačilo na napuštění bazénu olympijské velikosti) a asi 280 000 litrů vína (to je asi 1 500 plných koupelnových van).
Zdroje informací:
hrp.org.uk: Food was an important part of court life at the palaces
scmp.com: Weird foods and eating habits of British kings and queens – from Henry VIII to Elizabeth I and Victoria
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bábovky můžete upéct z různých těst podle obliby a chuti
Bábovky jsou oblíbeným moučníkem jako svačina ke kávě nebo s kakaem k snídani. Mohou být kynuté, piškotové nebo třené. Pečeme je ve formách kovových,… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Zavařené okurky, salátová zálivka, koprovka,… Číst více
Oblíbený sezam má široké uplatnění, stačí mu dát prostor. Jak zařadit sezam do jídelníčku
Využití sezamu v kuchyni Semínka použijeme buď přímo (bez tepelné úpravy) či opražená nebo předem namočená. Opražený sezam po vychladnutí snadno… Číst více
Chcete upéct dort a nemáte dortovou formu? Jde to - podle našich rad a tipů to zvládne každý
Základem je nízký plech na pečení, který je součástí každé trouby. Stačí vytvořit piškotové těsto podle našeho návodu nebo podle jiného receptu a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?
Podle seznamu surovin a popisu postupu se zdá, že… Číst více
Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?
Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat… Číst více
Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
Olej je něco jako součást povinné výbavy v… Číst více
Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a… Číst více
7 nejoblíbenějších semen pro naše zdraví. Která používáme nejčastěji a na co se nejvíce hodí?
Síla přírody pro naše zdraví Semínka v sobě obsahují sílu a živiny, které jsou určené pro růst budoucích rostlinek. Tuto hodnotu můžeme využít… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více