Královské chutě: Jindřich VIII. byl gurmán, na zámku měl 18 kuchyní a tyhle lahůdky pro něj připravovalo na 200 kuchařů!
15. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Anglický král Jindřich VIII., který vládl Anglii v první polovině 16. století, se nejvíce „proslavil“ popravami dvou z celkem šesti svých manželek. O tom, že byl milovníkem dobrého jídla a pití a že dopřával každý den dostatek jídla včetně masa i svým dvořanům, se moc neví.
V zámku bylo 18 kuchyní
Ačkoli se dnešní britská královská rodina stravuje zdravě a střídmě, někteří jejich předci byli známí svou rozmařilostí. Král Jindřich VIII., který vládl Anglii v letech 1509 až 1547, byl známý jako milovník dobrého jídla a žen – za svůj život se stihl oženit šestkrát.
Ve svém sídle v londýnském paláci Hampton Court měl král k dispozici tisícovku služebných, z nichž asi 200 lidí pracovalo v kuchyni. Aby ne, když palác měl 18 kuchyní a 50 menších místností pro přípravu ryb, výrobu pečiva a zavařování nakládání masa, ovoce a zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Měl privilegium používat vidličku
Vzhledem k tomu, že kromě krále a jeho rodiny bylo třeba nasytit tolik hladových krků, ve velké kuchyni bylo šest otevřených ohňů s rožněm, na nichž se neustále opékala prasata a zvěřina. Odhaduje se, že v ohništích se denně spálilo šest až osm tun dubového dřeva.
Jindřich VIII. snídal kolem 10. hodiny a u jídla mu vždy dělalo doprovod kolem 30 dvořanů. K snídani se často podávaly ryby – štika, platýs, plotice. Král na rozdíl od svých spolustolovníků směl používat vidličku, kterou jedl sladké zavařeniny.
Na nedostatek jídla si nikdo nemohl stěžovat
Personál dostával jídlo dvakrát denně, a to v 10 a v 16 hodin. Záleželo na postavení dvořanů. Ti vyšší jedli v jiné jídelně a měli větší výběr. Na nižších postech byl výběr mnohem menší, ale jídla bylo hodně – na hlad si nikdo nestěžoval. Zbytky se rozdávaly chudým, kteří už čekali za branami paláce.
Ústředním bodem denního jídelníčku bylo maso pečené na rožni: vepřové nebo skopové se jedlo v běžný den. Hostiny se skládaly ze čtrnácti chodů a slavnostním pokrmem byl často páv. Oblíbená byla i pečená nadívaná labuť, která se servírovala s korunkou na hlavě.
Velryba, bobr i nakládané vnitřnosti
V pátek, kdy se podle křesťanských zvyklostí měly konzumovat pouze ryby, se připravovaly také grilované bobří ocasy. Tento hlodavec, žijící ve vodě, se podle tehdejších kritérií řadil do kategorie ryb.
A pokud jde o ryby, na dvoře krále Jindřicha VIII. se opravdu nešetřilo – kromě běžně dostupných tresek, losů či sleďů na jídelníčku často bylo maso z velryb nebo sviňuch (kytovec podobný velrybě).
Středověcí kuchaři neradi plýtvali jakoukoli částí zvířat. Hovězí plíce, slezina a vemena konzervované ve slaném nálevu nebo octu byly považovány za lahůdky.
Co je to „cockentrice“?
Tady rozmary anglického panovníka a jeho kuchařů ještě nekončí. Aby udělal dojem na francouzského krále Františka I., který ho navštívil, nařídil kuchařům podávat tzv. bájné zvíře cockentrice. Šlo o svéráznou kombinaci selátka a kapouna.
Obě zvířata se rozřízla, k přední části kapouna se přišila zadní části prasete a naopak přední část prasete k zadní části kapouna. Tato podivná „zvířátka“ se naplnila kořeněnou nádivkou z chleba a ovčího loje, pomazala marinádou z vaječných žloutků, zázvoru a šafránu a pekla na rožni.
Zeleninu nemusel, alkohol tekl proudem
Jindřich nebyl velkým příznivcem zeleniny a považoval ji za „venkovské“ jídlo. Na hodovní tabuli přesto nechyběly zelí, hrách, pórek a cibule.
Cukr byl v té době nedostatkovým zbožím, sladké pochoutky nebyly každodenní záležitostí. Přesto se často servíroval marcipán. Tento moučník z mandlí a cukru se ochucoval skořicí a pepřem.
Ke každému jídlu se podávalo velké množství piva a vína. Historici odhadují, že se na Hampton Courtu ročně vypilo víc než dva miliony litrů piva (to by stačilo na napuštění bazénu olympijské velikosti) a asi 280 000 litrů vína (to je asi 1 500 plných koupelnových van).
Zdroje informací:
hrp.org.uk: Food was an important part of court life at the palaces
scmp.com: Weird foods and eating habits of British kings and queens – from Henry VIII to Elizabeth I and Victoria
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Britský král Karel III. zakázal francouzskou lahůdku foie gras a miluje musaku se zvláštní ingrediencí
Dokonalá nádivka do kuřete je kromě výborné chuti také vláčná a nerozpadne se. Vyzkoušejte skvělý recept
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Turecký sultán Mehmed jedl jen dvakrát denně, ale miloval dušené jehněčí s medem podle tohoto receptu
Královské chutě: Egyptská královna Kleopatra snídala chleba s vínem a olivami, na oběd klidně spořádala ježka
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř