Bezmasá jídla: Čočkové karbanátky jsou skvělou náhradou těch masových, voní čerstvými bylinkami a jsou jednoduché
17. 4. 2023 Vaření
Jídla s čočkou jsou levná a zdravá. Ani když je připravíme bez masa jako v případě čočkových karbanátků, nemusíme se obávat, že strávníkům nebudou chutnat. Tyto karbanátky jsou výborné i v různých variantách.
Jaké varianty čočkových karbanátků připravit
Karbanátky nemusí být nutně z masa. I pro ty, kteří maso nejedí, je tu řešení. Čočkové karbanátky jsou jednu z možností, jak si dopřát potřebné luštěniny a zároveň si trochu odpočinout od masa. Mohou být připravené z různých druhů čočky. Většinou volíme hnědou nebo zelenou čočku. Když ale karbanátky přichystáme z červené čočky, získáme dvě výhody. Tuto luštěninu není nutné namáčet a kromě toho nenadýmá.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do čočkových karbanátků
V karbanátcích většinou nechybí česnek a cibule, na propojení použijeme vejce. Někdy se přidává i rajčatový protlak. Výborné je také vmíchat různá semínka (slunečnicová, lněná) a na dochucení poslouží stačí sůl a pepř.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Které bylinky využít v karbanátcích proti nadýmání
Když máme jen zelenou nebo hnědou čočku, potřebujeme podpořit stravitelnost. S tím nám pomohou bylinky, které zabraňují nadýnání (například kmín, majoránka, tymián, koriandr, anýz, saturejka, nebo třeba bazalka). Případně si vybereme červenou čočku, která nenadýmá, a bylinky už jen jídlo chuťově zpestří a podpoří.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit čočkové karbanátky
Na přípravu 8 křupavých a voňavých placek budete potřebovat: 250 g zelené čočky, 1 malou cibuli, 3 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 hrst namletých vlašských ořechů, 1 hrst slunečnicových semínek, 2 lžíce lněných semínek, 100 g strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř, 1 hrst čerstvě nasekaných bylinek.
Jak na to? Čočku propláchněte a uvařte ji podle návodu na obalu. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno a dejte ji do mísy. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno a přidejte k mrkvi. Česnek očistěte a prolisujte a také přidejte k mrkvi, přisypte ořechy a semínka. Do mixéru dejte uvařenou čočku a trochu ji rozmixujte, ale nesmí být na kaši. Přidejte do mísy, přisypte namleté ořechy a semínka. Vejce rozklepněte do skleničky a prošlehejte. Pak je přilijte do mísy. Přidejte strouhanku, rajčatový protlak, sůl a pepř a bylinky. Dobře promíchejte, aby byla výsledkem pevná hmota. (Pokud je to nutné, můžete přisypat trošku hladké mouky.)
Troubu předehřejte na 140 °C. Pak ze vzniklé hmoty vytvarujte osm placiček. Připravte si pánev (takovou, kterou můžete dát do trouby), opečte na ní placičky z obou stran, a pak je dejte předehřáté trouby asi 10 minut.
Jak připravit čočkové karbanátky jinak
Zajímavou variantou čočkových karbanátků jsou ty s bulgurem. V indické variantě karbanátků nechybí také rajčatový protlak, harissa pasta (pálivá pasta z červeného chilli ochucená česnekem, koriandrem, kmínem a solí), římský kmín a paprika. Mají tak velmi netradiční a zajímavý nádech.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejlepších bezmasých placiček: Brokolicové, houbové nebo zelné si určitě zamiluje celá rodina. Příprava je navíc velmi snadná
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?