Etiketa na talíři v historii: Vidličky se nelíbily církvi, na návštěvy si lidé nosili vlastní nože a lžíce a muži krájeli jídlo dámám
16. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Podle legendy přivezla vidličku do Evropy Maria Argypoulina. Neteř byzantského císaře Basila II., která se v roce 1004 provdala za benátského dóžete Orseola, přicestovala ze své vlasti s bednou zlatých vidliček.
Mor jako pomsta za vidličku?
Na svatební hostině Maria šokovala hosty tím, že vidličku použila, což vedlo jednoho kněze k poznámce: „Bůh ve své moudrosti vybavil člověka přirozenými vidličkami – jeho prsty. Proto je pro něj urážkou nahrazovat je při jídle umělými kovovými vidličkami.“ Když Maria Argypoulina o dva roky později zemřela na mor, italští duchovní to považovali za boží pomstu.
Ačkoli církev na vidličku hleděla s pohoršením, nešlo o žádný rozmar mladé dámy. Vidličku znaly starověké národy v různých podobách od rozvětvené větvičky až po Neptunův trojzubec. Dnešní anglický název „fork“ pochází z latinského „furca“, což znamená vidle. Obřadní vidličky se používaly při egyptských náboženských obřadech a Řekové měli vidličky, kterými vyndávali maso z vroucí vody. Ke stolování se začala používat kolem roku 400 n. l. na Blízkém východě.
Mohlo by vás zajímat
Nůž, nebo lžíce?
O nejstarších prostředcích, kterými naši předkové přenášeli jídlo do úst, není sporu: Používaly se jednoduše ruce. A byl dřív nůž, nebo lžíce?
Nůž, tradiční parťák vidličky, patří k nejstarším nástrojům, které člověk vyrobil. Nože v podobě nabroušených kamenů sloužily spíše jako zbraně než jako nástroje k jídlu.
Lžíce je zřejmě mladší než nůž, ale její historie sahá do starověkého Egypta a Číny. Jakmile se na jídelníček dostaly kaše, byl potřeba nástroj k jejich snadné konzumaci. A tak byly z mušlí, ze dřeva, zvířecích rohů nebo kostí vyrobeny první lžíce. Staří Řekové a Římané se mohli chlubit lžícemi z bronzu, ve středověku měli bohatí lidé lžíce stříbrné. Lžíce v Evropě se masově rozšířily v 8. století.
Vlastní příbor podmínkou
Nože i lžíce patřily do výbavy cestovatelů. Od hostitelů se neočekávalo, že by svým hostům nabídli k jídlu příbor (tedy nůž a lžíci). A ještě ve středověku jedli obyčejní lidé rukama a jídlo vybírali z talíře za pomoci tvrdého chleba. Bohatí lidé používali příbory spíše proto, aby udělali dojem. Muži jedli svými osobními noži a krájeli jídlo také dámám.
Dlouhá cesta vidličky
A zatímco nůž a lžíce se v domácnostech zabydlely už ve středověku, vidlička to měla těžší. Údajně je mj. používaly kurtizány k vybírání ovoce ze sladkých sirupů, proto mezi duchovními a zbožnými lidmi nebyla vidlička oblíbená.
Vidličky ve Francii zpopularizovala Kateřina Medicejská, když si je v roce 1533 po svatbě s budoucím Jindřichem II. přivezla z Itálie. A vidlička tak pomalu začala dobývat kontinentální Evropu a vydala se i na britské ostrovy. Anglický král Karel I. V roce 1633 prohlásil: „Je slušné používat vidličku.“
Vidličky to měly těžké i proto, že z těch původních s dvěma hroty jídlo padalo a klouzalo. Třetí a čtvrtý hrot přidali počátkem 17. století Němci a vidlička se rak konečně zabydlela v domácnostech.
V polovině 19. století byla vidlička nejen na každém správném stole, ale rozšířily se i specializované vidličky všeho druhu: vidličky na ryby, ovoce, koláče, dokonce i na okurky.
Ruce na prvním místě
Etiketa stolování s různými druhy příborů se od poloviny 19 století šířila v Evropě i v severní Americe.
Pro úplnost je třeba poznamenat, že ani dnes každý člověk nepatří ani do tábora příznivců nože a vidličky (ani do tábora příznivců jídelních hůlek). Někteří lidé například v arabských zemích, v Indii a některých částech Afriky stále jedí původním lidským náčiním - rukama.
Zdroje informací:
Familytreemagazine.com: A Timeline of Our Ancestors’ Cutlery
Foodtimeline.org: Fork&Knife
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Starověký fast food aneb Rychlé občerstvení ve starém Římě: Pečený úhoř, sýr s medem a teplé klobásy se zapíjely vínem
Královské chutě: Egyptská královna Kleopatra snídala chleba s vínem a olivami, na oběd klidně spořádala ježka
Ve středověké krčmě na pivě nešidili, zato zde kvetl hazard a chudým se k jídlu podávala kaše. Bohatší si dopřávali veverku nebo ježka!
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Kateřina Medicejská přivezla z Itálie chřest, cibulovou polévku či makronky a naučila jíst Francouze vidličkou
Středověcí Vikingové si dusili hovězí na víně, vařili pivo z řebříčku a pomocí cibulové polévky „diagnostikovali“ zranění
Chutě antického Řecka: Den začínali chlebem namočeným ve víně nebo speciálními palačinkami, které bychom dnes asi nepozřeli