Retro dort Florida: Nadýchaný piškot s pudinkovo-máslovým krémem a šlehačkou frčí dodnes a takhle snadno se připravuje
18. 4. 2023 Vaření
Vzpomínáte občas s láskou na klasické zákusky starých dobrých cukráren? A pamatujete si na dort Florida? Pokud jste viděli poslední díl pořadu Buchty po ránu, možná jste zaznamenali, že právě tento dort byl jedním z těch, které se v něm pekly. V minulosti patřil k nejoblíbenějším, dnes jej bohužel zas tak často neseženete. Není však nic snazšího, než si jej připravit doma.
Lehké řezy s ovocem
Dorty všech druhů a příchutí patří k nejoblíbenějším moučníkům vůbec. Zajít si do kavárny nebo cukrárny na kávičku s dortíkem bylo oblíbenou kratochvílí v minulosti a je i dodnes. Jen nabídka se proměňuje - zatímco dnešní cukrárny nabízejí moderní luxusní dorty, často z různých koutů světa, v minulosti vitrínám cukráren vévodily šlehačkové dorty, zákusky s máslovými krémy nebo s ovocem zalitým želé.
Pokud jste těm hodně máslovým a krémovým zákuskům nefandili, nabídka zas tak velká nebyla. Pro milovníky svěžejších ovocných zákusků tu však byl dort Florida, které se také často prodával ve formě kostek jako řezy Florida.
Mohlo by vás zajímat
Florida - zákusek ze tří vrstev
Třívrstvý dezert byl kdysi velmi populárním. Šlo o lehký a lahodný zákusek, který se dal připravit kdykoliv během roku v závislosti na tom, jaké ovoce bylo zrovna v sezoně. I když název slibuje nějakou exotiku, v originále se připravoval s meruňkami, snad proto, že toto oranžové ovoce září jako žhavé slunce na Floridě.
Často se ale dělal i s mandarinkami z kompotu, když zrovna nebyla meruňková sezona, nebo vůbec s nějakým tropickým ovocem, třeba ananasem (dříve rovněž z kompotu), čímž se opět odkazovalo k názvu dezertu. Důležité ovšem bylo, aby ovoce bylo krásně zářivé, takže se do Floridy báječně hodily třeba i broskve, ať už čerstvé nebo kompotované.
Pudink můžete udělat i domácí
Základem dortu Florida byl vždy piškotový korpus, na něm vrstva pudinkového krému s ovocem a vše završeno nadýchanou šlehačkovou vrstvou. Pudinkovou vrstvu můžete klasicky udělat z vanilkového pudinku, do kterého zašleháte máslo.
A nebo si můžete krém připravit rovnou od základu jako domácí pudink ze žloutků a kukuřičného škrobu. Občas jsou řezy Florida zaměňovány se zákuskem, jemuž se říká „obližprst“. I ten se skládá z piškotu a pudinku, ale chybí v něm ovoce a šlehačku v něm nahrazuje bílkový sníh.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na retro dort Florida
Pokud si Floridu pamatujete z dřívějška nebo vás prostě tento lehký dezert jen zaujal, snadno si jej nyní můžete přímo podle receptu cukráře Josefa Maršálka tak, jak jej dělal v pořadu Buchty po ránu. Jak na to?
Budete potřebovat: 200 g bílků, 160 g cukru krupice, 170 g hladké dortové mouky, 65 g mléka, 60 g oleje, 2 g soli, 6 g prášku do pečiva.
Na krém si připravte: 100 g žloutků, 100 g cukru krupice, 500 g mléka, 40 g kukuřičného škrobu, 120 g másla, vanilkový lusk.
Na dokončení: 500 g šlehačky a 300 g meruněk nebo směsi ananas, broskví a meruněk, mikro bylinky na ozdobu.
- Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přisypejte cukr se solí a vyšlehejte tuhý sníh. Dejte si pozor, aby se nepřešlehal.
- Do sněhu přilijte mléko a olej a rychle a krátce zamíchejte. Poté přisypejte mouku a prášek do pečiva. Poté směs prošlehejte dohladka, aby v ní nebyly hrudky.
- Těsto nalijte do dortové formy, jejíž dno jste předtím vyložili pečicím papírem a rozetřete je pořádně do stran. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C horkovzduch a pečte asi 25-35 minut. To, zda je korpus upečený, zkontrolujte špejlí.
- Do hrnce dejte 20 g z celkového množství másla, pak přidejte mléko, kukuřičný škrob, žloutky, cukr a semínka z vanilkového lusku. Tuto směs za stálého míchání přiveďte k varu a vařte nejméně dvě minuty do zhoustnutí. Pudink zakryjte fólií potřenou olejem a nechte vychladnout v lednici.
- Žloutkový krém prošlehejte nejprve samotný, poté přidejte povolené máslo a vyšlehejte hladký krém. Korpus vložte do jiné formy, jejíž boky vyložíte fólií nebo pečicím papírem a potřete jej žloutkovo-máslovým krémem. Na krém rozdělte ovoce a dejte aspoň na hodinu vychladit do lednice, klidně i přes noc.
- Nakonec vyšlehejte dobře vychlazenou smetanu dotuha a rozetřete ji na krém s ovocem tak, aby se nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Ze zbylé šlehačky můžete pomocí cukrářského sáčku vytvořit na dortu ozdoby. Nakonec dozdobte dort zbytky ovoce, čerstvými bylinkami, můžete jej i posypat strouhanou čokoládou nebo kakaem.
Náš tip: Máte-li rádi různé řezy a pudinkové moučníky, můžete si připravit rovněž tento vynikající pudinkový moučník podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Kardinálské řezy jako z vídeňské cukrárny: Lehounký sněhový moučník, do kterého využijete sezónní ovoce
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Jak na pevnou šlehačku? S naším návodem to zvládnou i začátečníci
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý