Znojemská omáčka s vepřovým masem: Pro typickou sladkokyselou chuť kromě okurek potřebujete ještě jednu ingredienci
4. 5. 2023 Vaření
Česká kuchyně je plná skvělých omáček. Jednou z nich je i znojemská omáčka. Připravte si ji k obědu s vepřovým masem. Víte, jak omáčku dochutit, aby byla lehce nakyslá a malinko pikantní?
Co je znojemská omáčka
Znojemská omáčka patří vedle svíčkové a koprové a mezi nejoblíbenější omáčky české kuchyně. Je známá svou nakyslou chutí, kterou dodávají kyselé okurky. A právě díky nim získal pokrm název. Připravuje se z nakládaných sladkokyselých okurek, které tolik proslavily Znojmo.
Pokud bychom chtěli být přesní, museli bychom připravovat znojemskou s hovězím masem, konkrétně z hovězího zadního masa. Podobně zavádějící název je i u svíčkové, kdy se nesprávně uvádí svíčková omáčka, a přitom se jedná o část masa.
Znojemská se připravuje s omáčkou z kyselých okurek. Právě tato omáčka zlidověla a podává se v nejrůznějších variantách: s kuřecím masem, krůtím, ale i s vepřovým masem.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do znojemské omáčky
Na dobrou znojemskou omáčku budete potřebovat cibuli, maso, slaninu, hořčici, sůl, pepř a samozřejmě kyselé okurky. Omáčka se zahušťuje nejlépe světlou jíškou.
Jak dochutit znojemskou omáčku?
Základem je dobře osmažená cibulka, spojená s chutí masa a slaniny. Pikantnost dodává hořčice. Znojemská omáčka chutná hlavně po okurkách, pro větší kyselost můžeme přikápnout i trochu láku z okurek. Je lepší přidávat okurky ke konci vaření, budou pak křupavější. Velikost nakrájené zeleniny není tak důležitá, je to jen na našich zvyklostech a chuti, mohou tam být i větší kousky.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na znojemskou omáčku s vepřovým masem
Na znojemskou budete potřebovat: 1 větší cibuli, 600 g vepřové kýty (nebo plecka), 200 g libové slaniny, 2 lžíce plnotučné hořčice, 5-6 kyselých okurek, sádlo, pepř a sůl, asi 1-1,5 l masového vývaru. Jíška na zahuštění: 30 g másla a 40 g hladké mouky.
Jak na to: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Nadrobno nakrájejte i slaninu. V hrnci se silným dnem rozpalte sádlo a slaninu a cibulí na něm osmažte, dokud nebude cibule sklovitá. Maso nakrájejte na malé kousky a přidejte k cibuli. Nechte maso zatáhnout, pak přidejte hořčici, směs opepřete a osolte, promíchejte a zalijte vývarem. Stačí nejdříve tak 2-3 naběračky, aby se maso dusilo. Zbytek dolijete později. Zakryjte maso pokličkou a nechte dusit, dokud není téměř měkké.
Okurky nakrájejte na kousky. Pak si na másle připravte jíšku. V menším hrnku nechte rozehřát máslo a rozmíchejte v něm mouku. Vytvořte světlou jíšku. Jíšku vmíchejte k masu a dobře propojte s tekutinou. Dolijte vývar dle potřeby. Pozvolna dál vařte 20 minut. Ke konci vaření přidejte okurky a případně přikápněte lák. K tomuto pokrmu se hodí rýže, těstoviny, případně knedlíky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak udělat domácí jíšku a vyhnout se chybám při její přípravě. Potřebujeme na ni kvalitní tuk. Pro pozdější využití ji snadno zmrazíme
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
31. 5. 2023 17:27
Jinak recept dobrej, tedy bez vajíčka