Jednoduchý návod, jak prodloužit potravinám v ledničce život: Zásadou je nepřeplňovat police a dodržovat správné zóny
16. 5. 2023 Domácnost
Kvůli prodloužení doby spotřeby masa i mléčných výrobků i k udržení svěžesti zeleniny je dobré vědět, kam a jak správně ukládat potraviny v chladničce. I když se to totiž možná nezdá, na každé polici je trochu jiná teplota.
Proč má chladnička zóny
Teplota uvnitř chladničky je nahoře vždycky vyšší než na dně, protože studený vzduch klesá dolů. Mezi horním a spodním patrem je rozdíl teploty až 6 °C, a protože sýrům vyhovuje jiná poloha než třeba čerstvým rybám anebo zelenině, logicky z toho vyplývá, že každé potravině se daří v jiném regálu.
Dodržování zón, tedy přesné uložení potravin na konkrétní místo má i další, a to ryze praktickou výhodu – pořádek. Tak totiž hned a bez hledání najde i ten nejnepozornější člen rodiny jogurt, pivo i párky.
Mohlo by vás zajímat
Mléčné výrobky co nejvýš
Sýrům a ostatním mléčným výrobkům, například jogurtům, vyhovují nejvyšší, tedy nejchladnější patra chladničky. Je také vždy nezbytné držet mléčné a masné výrobky odděleně, ideálně na jiné polici nebo alespoň separované v uzavřených boxech tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Hrozí křížová kontaminace a rychlejší kažení.
Vařené jídlo až po vychladnutí
Guláš i polévku, zkrátka jakékoli vařené jídlo dáváme do chladničky co nejdříve po uvaření, ale vždy až po úplném vychladnutí. Neúměrně bychom totiž zvýšili vnitřní teplotu v chladničce a umožnili bakteriím, aby se vesele množily.
Pro skladování již uvařeného jídla je ideální horní část chladničky, respektive police pod mléčnými výrovky.
Uzeniny ve středu, maso a ryby dole
Uzenářské výrobky, šunky, paštiky a otevřené konzervy ukládáme zpravidla do středové zóny naší chladničky. Tyto tepelně upravené masné výrobky tak tvoří přirozenou bariéru mezi mléčnými produkty a syrovým masem a rybami, které nikdy nesmí ležet poblíž sebe.
Maso a ryby potom ukládáme do spodní zóny nad ovocným a zeleninovým boxem. Některé chladničky mají pro bezpečnější skladování těchto syrových potravin zvláštní zásuvku.
Zelenina patří do zásuvky
Zeleninu a ovoce skladujeme ve spodních zásuvkách přímo k tomu určených. Pro lepší orientaci bývají tyto boxy označené od výrobce srozumitelnými piktogramy. V tomto prostoru také bývá zaručena vyšší vlhkost, která chrání kvalitu zeleniny po delší dobu.
Je ale důležité si uvědomit, že ne všechny druhy zeleniny jsou vhodné pro skladování v chladničce. Například cibule, česnek či brambory sem rozhodně nepatří.
Mohlo by vás zajímat
Vejce vždy v chladu
Vejce z obchodu i ze statku vždy a bezvýhradně skladujeme v chladničce. Doporučuje se ale neskladovat je na platu nebo v transportní krabičce, riskujeme totiž přenos nebezpečných bakterií.
Po nákupu proto vajíčka vyrovnáme špičatým koncem dolů do speciálních děrovaných plat tak, aby kolem nich mohl proudit čerstvý vzduch. Ideálním místem, kde vejce vydrží nejdéle, je horní police ve dveřích.
Ve dveřích je nejtepleji
Dveře jsou považovány za nejteplejší místo v chladničce, můžeme sem tedy umístit například jen nenačaté konzervy a lahve s nejrůznějšími nápoji, které jen chladíme na příjemnou teplotu. Dále zde můžeme skladovat například různá dochucovadla, tavené sýrové výrobky nebo máslo či margarín a samozřejmě již zmiňovaná vajíčka.
Pár obecných rad k ukládání na závěr
Skladování není žádná raketová věda, přesto se vyplatí znát a dodržovat i obecné rady pro ukládání potravin do chladničky. Například je vhodné vyhnout se přílišnému zaplňování polic, protože to omezuje proudění vzduchu a způsobuje nerovnoměrné chlazení.
Stejně tak při ukládání nákupu do chladničky počítejte s tím, že na nějakou dobu stoupne teplota uvnitř spotřebiče. Potraviny s intenzivní vůní nebo vysokým obsahem vlhkosti je vhodné zabalit do potravinové folie anebo do dózy s víkem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí, jak na dokonalé vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Roli hraje i teplota vajec před vařením
Šéfkuchař Vráťa z Dock House radí, jak na dokonalou svíčkovou: Cibuli opečte hodně dohněda, pak bude chuť skvělá
Sladká mléčná rýže: Skvělou snídani lehce připravíte jen ze 3 surovin. Díky správnému výběru rýže bude nádherně krémová
Přečtěte si Zobrazit více
Překvapivá tajemství rebarbory: Zdravá i nebezpečná první jarní zelenina chutná skvěle se skořicí i badyánem
Jarní jízda na zelenou: Jak úspěšně vypěstovat špenát na balkoně v truhlíku? Hodí se delší nádoba a rozprašovač na zalévání
Pěstování rajčat na balkoně? Ven až po třech zmrzlých a pak to chce správnou zálivku i každodenní péči, aby byla úroda bohatá