Retro okénko: Jemné kuřecí rizoto se žampiony bývalo hitem socialistických jídelen. S hráškem a sýrem skvěle funguje dodnes
18. 5. 2023 Vaření
Retro je populární z mnoha důvodů. Pro někoho jsou to nostalgické návraty, pro jiného trendy styl. Může být spojeno s dětstvím, domovem, pohodou nebo časem nezralých malin. Proto jsou stále oblíbené i pokrmy, na kterých jsme si pochutnávali v předlistopadových restauracích, zvlášť, když jsou připravené podle tradičního předpisu nalezeného v nesmrtelných Recepturách teplých pokrmů.
Retro rizoto není riziko
V restauraci si rádi k předkrmu objednáme ratatouille a jako hlavní chod tartiflette. Z dovážky preferujeme sushi a na rautu sáhneme po fingerfood s rillettes.
Ale ruku na srdce, když jsme doma, tak si na pohodu uvaříme poctivou českou klasiku. Zkrátka dobrotu, kterou známe z dětství a kdo ví, třeba i ze školní jídelny. Ne každá totiž měla špatnou pověst. Navíc u receptů zpracovaných podle bible předlistopadových kuchařů „Receptur teplých pokrmů“ máme jistotu, že budou chutnat přesně tak, jak si pamatujeme z dětství i mládí.
Mohlo by vás zajímat
Jemné kuřecí rizoto se žampiony podle normy
Například takové častokrát vysmívané „české rizoto“, když se dobře a poctivě zpracuje, je docela dobré, a hlavně levné a snadno i rychle připravené jídlo.
Porce sypkého rizota posypaná strouhaným sýrem (a nemusí to zrovna být 30% Eidam) voní a chutná po másle, kuřecím mase a čerstvé zelenině s lehkým nádechem žampionů. Pojďme si je tedy připravit společně pěkně postaru.
Na 4 porce budeme potřebovat:
400 g čistého kuřecího masa (z prsou nebo stehen), 60 g cibule, 60 g oleje, 80 g žampionů, 40 g másla, 80 g sterilovaného hrášku, 40 g sterilované mrkve, 40 g kuřecího vývaru, 8 g soli, 600 g dušené rýže, 40 g tvrdého sýra (norma uvádí Moravský bochník).
Postup:
1. Na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso na oleji osmahneme do růžova spolu s jemně nasekanou cibulí.
2. Očištěné a na jemné plátky pokrájené žampiony osmahneme na másle, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu (hrášek a mrkev), zalijeme kuřecím vývarem a krátce podusíme.
3. Přidáme osmahnuté kousky masa s cibulkou, dochutíme solí a promícháme. Společně ještě krátce podusíme.
4. Hotovou směs (maso, žampiony i zeleninu) zlehka promícháme s právě uvařenou a ještě horkou dušenou rýží a pomocí tvořítka rizoto upravíme na talíři.
5. Posypeme jemně nastrouhaným sýrem a ihned podáváme. Tradiční přílohou bývaly kyselé okurky, nic však nezkazíte ani dobrým zeleninovým salátem.
Moderní varianta: Pečená rýže s kuřecím masem
Možná někomu výše uvedený recept přijde trochu dietní. Můžeme si proto připravit modernější variaci na tuto klasiku školních a závodních jídelen. Základ zůstává stejný, ďábel je ukrytý v detailu.
Na 4 porce budeme potřebovat:
400 g čistého kuřecího masa (z prsou nebo stehen), 60 g cibule, 1 stroužek česneku, 100 g másla, 80 g žampionů, 80 g řapíkatého celeru, 40 g čerstvé mrkve, 600 ml kuřecího vývaru, 8 g soli, 250 g nevařené rýže, 40 g sýru čedar, čerstvé bylinky na ozdobu.
Postup:
1. Na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso na části másla osmahneme do růžova spolu s jemně nasekanou cibulí a česnekem.
2. Očištěné, a na jemné plátky pokrájené žampiony osmahneme na druhém dílu másla, přidáme očistěnou a na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer.
3. Osmahnuté kousky masa s cibulkou a česnekem, zeleninu i žampiony vložíme do zapékací mísy, přisypeme propranou rýži, dochutíme solí a zalijeme horkým vývarem.
4. Suroviny promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pod poklicí dusíme zhruba 20 minut.
5. Sejmeme poklici a pečenou směs zlehka promícháme. Vrátíme zpět do trouby, kde pokrm odkrytý dopékáme zhruba 5 minut, aby získal křupavou kůrku.
6. Pečenou rýžovou směs pomocí tvořítka nebo naběračky upravíme na talíři. Posypeme jemně nastrouhaným sýrem i najemno nasekanými bylinkami a ihned podáváme.
Náš tip: Rýžové pokrmy jsou oblíbené pro snadnou přípravu i pestrost chutí můžeme si vyzkoušet například Smažené rýžové nudle inspirované v čínské kuchyni.
Zdroj informací:
Ing. Beránek J. a kolektiv: Receptury teplých pokrmů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky
Smažený sýr jedli už za první republiky. Česká klasika začala jako levná náhražka řízků
Srbské rizoto: Retro pokrm je šmrncnutý Balkánem a neobejde se bez jedné důležité ingredience, která mu dodá tu správnou barvu
Přečtěte si Zobrazit více
Rizoto po česku je rychlé a snadné. Přidáme do něj suroviny, které máme doma
Jak správně vařit různé druhy rýže: Díky těmto radám se vám už nikdy nerozvaří jasmínová a arborio zůstane krásně krémová
Dietní přílohy, které nezruinují peněženku: Pečené batáty, květáková rýže nebo knedlík bez mouky vyjdou do 10 Kč na porci