Kuřecí řízek v těstíčku z nivy a jogurtu je nadýchaný, křehký, výrazně šťavnatý a lehce aromatický, a přitom tak snadný na přípravu
22. 5. 2023 Vaření
Připravit dokonalé kuřecí řízky není nijak složité. Když ale obalíte kuřecí řízky v těstíčku s nivou, skoro žádná práce navíc to není, zato strávníci tuto menší změnu rozhodně ocení.
Jak si připravit kuřecí řízek
Pokud řeknu, že jsme národ milovníků řízků, nebudu daleko od pravdy. Velmi oblíbené jsou i ty z kuřecího masa, protože jsou přichystané velmi rychle. Ty nejlepší jsou z vykostěných stehen.
Většinou řízky připravujeme v trojobalu, ale není to nutnost. Výbornou změnou je sýrový obal. Místo klasického tvrdého sýru (eidamu) je možné zvolit aromatický sýr. Skvělá je například právě niva.
Mohlo by vás zajímat
Jak si přichystat sýrové těstíčko na řízky
Co by nemělo chybět v sýrovém těstíčku? Základem je vejce, mléko, mouka, sůl a samozřejmě sýr. Můžeme zvolit klasický eidam, ale s nivou, čedarem nebo parmazánem bude aromatičtější. Tyto sýry jsou slanější, a proto není třeba maso solit. Místo mléka můžeme sáhnout po bílém jogurtu nebo zakysané smetaně, řízky budou jemnější.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit těstíčko z nivy na kuřecí řízky
Hlavní roli v tomto obalu hraje niva. Ale její chuť je ještě možné upravit třeba o různé koření, nebo o bylinky. Z koření můžeme doplnit pálivou papriku, nebo dokonce chilli papričky, jestliže máme rádi velmi pikantní jídlo. Z bylinek využijeme nasekanou pažitku, petrželku, hodí se i oregano, tymián. Chuť zvýrazní také česnek, ať už čerstvý nebo sušený.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na přípravu kuřecích řízků v nivě
Na kuřecí řízky v nivě budete potřebovat: 4 kuřecí řízky, 100 g nivy, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 vajíčka, 3 větší stroužky česneku a hrst nasekané pažitky.
Jak na to? Troubu předehřejte na maximum. Řízky lehce naklepejte vrchní stranou nože. Do misky rozklepněte vejce a rozšlehejte je. Nivu nastrouhejte a dejte do misky a přidejte jogurt. Česnek oloupejte a prolisujte ke směsi. Pažitku nasekejte a dejte do misky. Vše dobře promíchejte a vložte do směsi maso. Těstíčko do něj dobře vetřete.
Připravte si zapékací nádobu. Aby se maso nepřichytávalo k nádobě, je dobré ji vyložit pečicím papírem. Pak do nádoby rozprostřete řízky s navršeným těstíčkem. Trochu si ale nechte na druhou stranu řízků. Nádobu dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny, dokud marináda nebude slabě růžová.
Pekáček vyndejte z trouby a řízky opatrně obracečkou obraťte. Na maso navršte zbytek těstíčka a vraťte do trouby. Pečte ještě asi 10 minut.
Náš tip: Variantou kuřecích řízků jsou také ty v sýrovém těstíčku se šunkou. Připravte si je podle videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
Když se hádají Češi se Slováky, vítězem je Niva! Tipnete si, kdo tento sýr vymyslel?