Saláty záhon neopustí od jara do podzimu. Když se správně vybere odrůda, přežijí mráz i letní vedro
24. 5. 2023 Životní styl
Při výběru druhu salátu pro pěstování v záhonku se rozhodujeme především podle vlastní chuti. Existuje totiž spousta druhů salátu, které se liší chutí i texturou listů, velikostí, tvarem hlávky i dobou sklizně.
Salát vybíráme hlavně podle chuti
Podle toho, jak mlsný máme jazýček, si můžeme vybrat třeba jemné hlávkové saláty s extrémně křehkými listy nebo robustnější římské saláty s výraznější chutí i strukturou listů, pikantní rukolu anebo delikátní čekanku.
Také je důležité zvážit velikost a tvar budoucí vzrostlé zeleniny. Některé druhy salátu totiž mají menší a kompaktní hlávky, zatímco jiné je mají velké a volné. Tento fakt je rozhodující, pokud jsme limitováni velikostí záhonku.
Mohlo by vás zajímat
Sezonní odrůdy salátů
Dalším faktorem, který je třeba zvážit při výběru salátu pro pěstování v záhonku, je doba sklizně. Různé odrůdy salátu mají totiž odlišnou dobu růstu i čas sklizně.
Toho můžeme snadno využít ve svůj prospěch – abychom měli sklizeň průběžně od jara do podzimu, je dobré vybírat a průběžně vysévat různé odrůdy salátu tak, aby pokryly celou sezonu.
- Jarní saláty jsou: Červánek, Orion, Smaragd S
- Letní saláty: Safír, Dětenická atrakce
- Podzimní saláty: Redin, Rosela, Traper, Mauglí, Mona
Odolné i otužilé saláty
Je také důležité zvážit odolnost rostliny vůči škůdcům a chorobám, ne každý druh či odrůda je totiž rezistentní. Vybíráme proto druh salátu, který je odolný vůči běžným škůdcům a chorobám v naší oblasti. Vyplatí se konzultovat výběr lokální odrůdy například se zkušeným sousedem.
Dalším faktorem, který určuje výběr té či oné odrůdy, je místní klima a podmínky pro pěstování. Některé odrůdy salátu jsou totiž odolnější vůči chladu nebo horku, zatímco jiné jsou zhýčkané citlivky a vyžadují specifické podmínky pro růst.
- Chladu odolné saláty: Dubáček, Humil, Altenburský
- Saláty, kterým nevadí vedro: Pražan, Zeus
Nakonec je důležité zvážit dostupnost semen nebo sazenic. Vyberte druh salátu, jehož semena nebo sazenice jsou snadno dostupné ve vaší oblasti. Zároveň se není třeba se bát experimentovat s různými druhy salátu a najít ten, který nejlépe vyhovuje naší chuti i zahrádce.
Nejoblíbenější druhy salátů
Existuje mnoho druhů hlávkového salátu, které se liší chutí a texturou listů. Některé z nejoblíbenějších typů salátu jsou:
- Hlávkový salát – nejoblíbenější a nejčastěji pěstovaný typ. Je křehký a mívá pevně uzavřenou hlávku se žlutým srdíčkem a volnými, sytě zelenými okrajovými listy.
- Kadeřavý salát – je oblíbený především v Itálii a listy ve volné růžici může mít červené (lollo rosso) nebo zelené (lollo biondo).
- Ledový salát – vyznačuje se extrémně křehkými a lahodnými listy tvořícími pevně uzavřenou hlávku. Snadno se skladuje i delší dobu.
- Římský salát – svým vzhledem připomíná spíš čínské zelí. Listy tvoří vysokou volnější, ale kompaktní hlávku. Při správné péči nás odmění vysokým výnosem.
- Rukola – vyznačuje se lehce nahořklou pikantně oříškovou chutí a krásnými dekorativními listy podobnými listům pampelišky. Rukola je chutná i dokřupava osmažená.
- Roketa – vzhledově připomíná rukolu, avšak její chuť je méně výrazná. Také lísky jsou o poznání drobnější.
- Dubáček – jméno dostal podle charakteristického tvaru i barvy listů, které podle odrůdy mohou být sytě zelené i červené. Listy tvoří dlouho dorůstající růžici, takže výhodou tohoto typu salátu je možnost průběžného otrhávání okrajových lístků.
- Polníček – chutí připomíná hlávkový salát, ale je mnohem otužilejší, dokonce odolává i mrazu a dá se tedy pěstovat téměř po celý rok. Ze všech u nás pěstovaných druhů salátů má polníček nejvyšší obsah vitaminu C.
- Čekanka – můžeme ji také zařadit do skupiny salátů. Tato dvouletá zelenina se pěstuje pro takzvané „puky“. Srdíčka pevně shluklých lístků je třeba skladovat ve tmě, protože vlivem světla čekanka hořkne.
Náš tip:
Receptů, jak zpracovat různé druhy salátu je nepočítaně. Jedno ale mají společné - jsou zdravé, chutné a čerstvé. Jako například Salát z rukoly s pečenou dýní
Zdroje informací:
Culina Botanica: Saláty: co je dobré vědět o jejich pěstování
Sazenicka.cz: Odrůdy salátů, které jsou vhodné pro pěstování na zahradě
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak daleko od sebe pěstovat salát. Záleží na velikosti sazeniček
Svěží larb salát je ideální pokrm i pro masožrouty. Kromě mletého masa a zeleniny do něj patří i jedna neobvyklá omáčka
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Lahodný bílý chřest s šunkou a bolzanskou omáčkou. Tradiční recept ze severní Itálie si zamiluje každý gurmet
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica