Holka u plotny radí: Falešný hamburger z plněných vajíček se slaninou, rajčaty a salátem skvěle chutná a snadno se dělá
29. 5. 2023 Vaření
Vzpomínáte na socialistické retro předkrmy, kterým vévodila plněná vajíčka? Tahle dobrota obstojí i dnes a když dvě půlky vajíček spojíte, vypadají podobně jako "hambáč". Ale přitom jde o lehčí a zdravější verzi fast foodové dobroty.
Vajíčka v jiné úpravě
Natvrdo uvařená vajíčka kralují na obložených chlebíčcích a bývají také součástí obložených mís s různými pochutinami. Anebo si je na cesty dáváme, nakrájená na plátky, mezi dva chleby s máslem, případně je o Velikonocích rozdáváme koledníkům. Zkrátka, je to tak trochu univerzální a přírodně "zabalené" jídlo, které skýtá hodně možností, jak s ním naložit.
A právě jednou z těch možností je udělat z vajíček obdobu hamburgeru. Slanina, majonéza, rajče ani salát nechybí, jen se musíte obejít bez housky a bílkovinu z masa nahradí bílkovina z vajíčka. Pro hubnutí do plavek značka ideál!
Mohlo by vás zajímat
Recept na falešný vajíčkový hamburger
Co budete na tuto dobrotu potřebovat? Připravte si: 6 natvrdo uvařených vajec, 3 lžíce másla, 3 lžičky čočkového misa na dochucení (vice níže), rajče, slaninu, salát nebo bylinky a sezamová semínka.
Jak na to? Vajíčka podélně rozřízněte a vyjměte žloutek. Pak spodní část vajíčka trochu seřízněte, abyste vytvořili rovnou plošku (více v galerii). Žloutky smíchejte se změklým máslem a čočkovým nebo jiným misem (můžete nahradit sardelovou pastou, ale není to totéž).
Ochucené žloutkové máslo pomocí cukrářského sáčku naplňte do vaječných půlek. Na jednu (spodní, seříznutou) půlku přidejte trochu majonézy, plátky osmažené slaniny, plátky rajčat a salát. Přiklopte druhou naplněnou půlkou a pokud chcete, ozdobně posypte sezamovými semínky, tak, jako to bývá na hamburgerových bulkách.
A můžete podávat! Zastánci low carb stravování si dají hambáč bez pečiva, ostatní mohou přikusovat housku nebo čerstvý kváskový chléb.
Moje tipy:
- Na různé kulinární úpravy jsem si oblíbila českou miso pastu. Miso je fermentovaný výrobek, který se dělá nejčastěji ze sójových bobů, ale někdy se přidávají ještě obiloviny jako rýže, ječmen, pšenice nebo čočka, jako je to v případě české miso pasty čočkové. Právě tou jsem dochutila utřené žloutky s máslem. Miso totiž zajišťuje takzvanou pátou chuť umami, pomazánka tak díky tomu bude výraznější.
- Jak seříznou a naplnit vajíčko, na to se podívejte v galerii, kde jsem nafotila postup krok za krokem:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatební koláčky ve tvaru šátečků s námi hravě zvládnete hned napoprvé
Na šátečky využijeme těsto, které se rozvaluje. Může být křehké, listové, kynuté nebo plundrové. Záleží na nás, které máme v oblibě a na které si… Číst více
Jak nastrouhat červenou řepu, aniž byste si obarvili ruce. Videonávod poradí
Červená řepa je vynikající, ale její barvivo je tak silné, že dokáže způsobit pořádnou neplechu – potřísněné oblečení, obarvené ruce, nedej bože… Číst více
Dorty malované aibrush pistolí: Od jednoduchých dekorů až po složité malby
Zdobení dortů barvou, stříkanou z airbrush pistole, má své výhody - barevné plochy jsou jemné a stejnoměrně syté, barvy se jemně prolínají a výsledek… Číst více
Fofr koláč bez práce: Staročeský obrácený jablečník je na přípravu snadný a v chuti báječně šťavnatý
Staročeský koláč jablečník je taková česká verze… Číst více
Jak potáhnout dort potahovkou. Sametově hladký povrch je odměnou za trpělivost
Potahování dortů je každodenní rutina moderních cukrářů, ale také noční můra maminky, která se chystá dítěti upéct dort na přání. Pracovat s velkou… Číst více
Domácí strouhání do polévky je rychleji hotové než nudle. Poradíme s postupem
Těsto vypracujeme z hrubé mouky a vejce. Na správně připravené strouhání nepřidáváme olej ani vodu jako do jiných těstovin. Chceme-li strouhání… Číst více
Vyzkoušeli jsme „banánový test“ s alobalem. Takhle by mělo ovoce vydržet čerstvé mnohem déle
Tipy a triky do kuchyně se to na internetu,… Číst více
Buchty po ránu: Šneky s pudinkem a rozinkami z plundrového těsta podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a nadýchané
Plundrové těsto bylo hlavní hvězdou již desátého… Číst více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Skořicové šneky jsou asi nejslavnějším pečivem… Číst více
Časté chyby při potahování dortů: Které můžeme napravit ještě před jejich potažením?
Potahování dortu není úplně jednoduchá záležitost. Chyby, které při tom uděláme, lze napravit ještě předtím, než potáhneme dort - pak už je to téměř… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Holka u plotny radí: Falešný hamburger z plněných vajíček se slaninou, rajčaty a salátem skvěle chutná a snadno se dělá
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 14 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 20 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 20 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Dvacetiminutový těstovinový oběd: Vynikající jídlo plné masa a zeleniny je hotové za chvíli a zvládne ho i začátečník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem