Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
25. 5. 2023 Vaření
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí klasiku se šunkou a sýrem, do něhož se dává zelenina jen tak do počtu. V okurkovém sendviči hrají ale okurky prim, díky tomu pak vznikne lehká odpolední svačinka, kterou oceníte i v horkých letních dnech. Hodí se totiž na výlet i na zahradní párty.
Sendviče k čaji o páté
Svým čajem o páté jsou ve Velké Británii vyhlášení. Z obyčejného pití čaje se postupem let stalo společenské posezení, a aby u něj nevyhládlo, podávaly se k němu nejen sušenky nebo scones, ale i různé druhy sendvičů. Objev sendvičů se připisuje jednomu z proslulých karbaníků – hraběti ze Sandwiche, který žil v 18. století a po němž dva plátky chleba s nějakou náplní (zpočátku hlavně plátkem masa) získaly i své jméno. Postupem let vznikla spousta různých verzí a variant sendvičů po celém světě, ve Velké Británii však zůstaly jedněmi z nejpopulárnějších ty plněné jen obyčejnou okurkou.
Mohlo by vás zajímat
Pochoutka pro aristokraty
Okurky se začaly používat jako náplň do sendvičů již téměř od počátků a staly se populární hlavně v dobách viktoriánské éry, tedy na přelomu 18.-19. století. Do Velké Británie se okurky dostaly z Indie, kde je objevili britští kolonisté, kteří je v tamějším horku považovali za ideální potravinu na osvěžení. A protože jim okurky zachutnaly, přivezli je do Anglie a začali dávat do sendvičů. Zpočátku byly okurky považovány za luxusní potravinu, neboť byly importovány ze zahraničí a byly dostupné pouze v letních měsících.
To se změnilo, když se začaly okurky pěstovat v pařeništích pod sklem, takže se staly dostupnými po celý rok. I tak ale byly sendviče s okurkami považovány za typický pokrm aristokratů a bohatých vrstev společnosti. Dokonce natolik, že se v této formě dokonce dostaly do literatury a do filmů, přičemž byly používány trochu v hanlivém slova smyslu jako označení pro lidí z vyšších vrstev. Nejznámějším dílem, v němž se okurkové sendviče objevily, byla hra Oscara Wilda Jak je důležité míti Filipa.
Sendviče pro královnu
Velkou milovnicí okurkových sendvičů byla i anglická královna Alžběta II. Právě tyto sendviče často podávala svým hostům během slavnostních odpoledních čajů v Buckinghamském paláci. I díky tomu se okurkový sendvič stal symbolem britské kultury a součástí anglického čajového obřadu. Tradičně se podává také o přestávce na čaj při klubových kriketových zápasech.
Klasika s máslem, vylepšené s pomazánkou
Původně se tyto sendviče sestávaly jen ze světlého či tmavého toastového chleba s máslem a okurky nakrájené na tenoučké plátky. Půvab těchto sendvičů spočívá v nadýchaném toastovém chlebu, z něhož se odkrojí kůrka. Chléb je namazaný tenkou vrstvou másla (to má zabránit tomu, aby se chleba nerozmočil), které se v Británii prodává solené, a k dokonalosti už stačí jen kvalitní okurky – nejlepší jsou ty bez semínek. Když se později sendviče začaly rozšiřovat dál do světa a hlavně do USA, vylepšovaly se například bylinkovou pomazánkou ze smetanového sýra. Ta se nejčastěji dochucuje koprem či pažitkou, česnekem, pepřem a pro větší svěžest citronovou šťávou. Pro zjemnění je možné přidat do pomazánky i majonézu.
Jako na zahradní párty v Buckinghamském paláci
Pokud byste si chtěli připravit ty pravé okurkové sendviče, jaké se podávaly v Buckinghamském paláci, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 tenkou okurku, 8 plátků tmavého toastového chleba,
8 plátků bílého toastového chleba, 110 g čerstvého másla, 1-2 lžičky najemno nasekané čerstvé máty, sůl a pepř.
- Oloupejte okurku a nakrájejte ji na tenká kolečka. Kolečka lehce osolte a dejte na 15 minut okapat do cedníku. Stlačte, aby se uvolnila voda a osušte papírovými utěrkami.
- Plátky chleba namažte změklým máslem. Na spodní plátek položte 2 vrstvy plátků okurky, posypte je jemně nasekanou mátou, osolte a opepřete podle chuti (případně je můžete pokapat trochou citronové šťávy) a navrch položte další plátek namazaný máslem. Lehce přitlačte dlaní.
- Ostrým nožem odřízněte ze sendvičů všechny kůrky. Sendviče rozkrojte šikmo na poloviny a poté opět na čtvrtiny. Sendviče naaranžujte na talíře v řadách na střídačku světlé a tmavé.
Zdroje informací:
Tastingtable.com: How The Victorian Era Brought About Cucumber Sandwiches
Food.com: Buckingham Palace Garden Party Cucumber Sandwich
Wikipedia.org: Cucumber sandwich
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
K čemu může být dobrý hazard? To nejlíp věděl hrabě ze Sandwiche
Znáte croque monsieur? O oblíbeném francouzském sendviči psal již spisovatel Marcel Proust
K anglickému čaji se podávají scones: Tyhle nadýchané křehké koláčky s hustou smetanou a sladkým džemem připravíte snadno
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit okurkové závitky? Hodí se k letnímu občerstvení i pro sváteční stůl
Vzpomínky na Alžbětu II.: Britská královna milovala čokoládový dort a speciálně upravené sendviče
Dokonalá letní zelenina téměř bez kalorií: Salátové okurky pomáhají při hubnutí a zlepšují stav pleti