Hovězí na česneku a na smetaně: Připravené v tlakovém hrnci je báječně šťavnaté, má výraznější chuť a za hodinu je hotové
30. 5. 2023 Vaření
Hovězí je druhem masa, které vyžaduje delší přípravu. Tu můžeme výrazně zkrátit, když použijeme tlakový hrnec. To jsme to udělali i při vaření hovězího na česneku se smetanovou omáčkou.
Jak urychlit vaření
Ne vždy máme čas trávit spoustu času s přípravou oběda, pokud máme chuť na hovězí maso. V tom případě je ideální chvíle použít tlakový hrnec, který uspoří čas a energii. Jídlo je v něm hotové zhruba o necelou polovinu času dříve, než když ho vaříme klasicky. Protože příprava probíhá v uzavřené nádobě, jsou chutě a vůně ve výsledku výraznější. A pokud s papiňákem dobře zacházíme, nehrozí při práci s ním žádná katastrofa.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na hovězí česneku a na smetaně
Na přípravu tohoto pikantního jídla potřebujeme hovězí přední maso (nebo kližku), sádlo a cibuli na základ. Využijeme i kečup, ideální je domácí. Chuť také dodá pořádná dávka kvalitního česneku a na dochucení sůl a pepř. Omáčku zahustíme za pomoci smetany na vaření a mouky.
Takřka každá česká rodina má svůj papiňák, neboli tlakový hrnec. Má silné stěny a je pevně uzavíratelný, takže umožňuje vařit o vyšším tlaku, než je okolní tlak atmosferický, a tedy i o vyšší teplotě…
Jak připravit hovězí na česneku a na smetaně
Budete potřebovat: 450 g hovězího masa, 2 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, 4 lžíce kečupu, 1 paličku česneku, 1 smetanu na vaření, 3 lžíce hladké mouky, sůl a pepř.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Hovězí maso nakrájejte na kostky. V tlakovém hrnci rozpalte sádlo a přidejte cibuli a nechte ji zezlátnout, pak přidejte maso. Za stálého míchání ho opékejte, dokud se šťáva z masa nevydusí a tuk se neodděluje od šťávy.
Přidejte kečup a prolisované stroužky česneku a ještě chvíli opékejte. Směs osolte, opepřete a dolijte vodu tak, aby bylo maso ponořené. Tlakový hrnec zavřete a vařte pod tlakem asi 40 minut.
Nechte pozvolna ujít tlak. Připravte si horkou vodu a dolijte dle potřeby. Z mouky a smetany vytvořte záklechtku a nalijte do hrnce. Důkladně promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 15-20 minut.
Jako přílohu můžete připravit třeba těstoviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata