Jídelní rozmary slavných: Tomáš Baťa chtěl učit Čechoslováky správně snídat, jedl zdravě, ale nikdy si neodpustil citronový chlebíček
27. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Ikona podnikatelského světa první republiky Tomáš Baťa starší si z pobytu ve Spojených státech začátkem 20. století přivezl nejen inspiraci k rozvoji svých závodů a k pozitivní motivaci zaměstnanců. Velice ho zajímal také způsob stravování.
Snídaně je základ
Běžná česká či moravská snídaně v podobě rohlíku a kávy podle Tomáše Bati nebyla vhodná pro správný start do nového dne. Dokonce mluvil o tom, že „československý člověk by se měl naučit snídat“. Sám Baťa právě po návratu z Ameriky zcela změnil svůj přístup ke stravování. Den začínal jogurtem s ovesnými vločkami a ovocem. Dodržoval také pitný režim, což v tu dobu bylo ojedinělé.
Zdravý a vyrovnaný životní styl, tedy stravu přiměřenou vynaložené energii a dostatek spánku doporučoval i svým zaměstnancům.
Mohlo by vás zajímat
Doma se neplýtvalo
Velkou oporu měl Tomáš Baťa ve své manželce Marii. Ta byla známá jako úžasná hostitelka a velice společenská dáma, zároveň byla i vynikající kuchařka. Stejně jako její manžel neplýtvala jídlem a využívala zbytky. Dochoval se sešit, do kterého si zapisovala recepty.
Zajímavé je, že pokud se v receptu zpracovala jen část nějaké suroviny, paní Marie si vedle udělala poznámku, kde a jak zbytek využít, například do jiného receptu, k přípravě sirupu, malé chuťovky apod.
Vařilo se zdravě
Zakladatel obuvnického impéria ale nebyl žádný asketa. Na jídlo se u Baťů hledělo jako na důležitou, ale i velice příjemnou součást života. Vařilo se zdravě, zároveň se využívaly různé ingredience, které v té době nebyly až tak známé – například arašídové máslo nebo parmazán.
Paní Baťová měla zapsané recepty na mnoho dezertů, které pravidelně pekla. Byla to samozřejmě česká klasika, tedy buchty a koláče, ale také moučníky rakouské, protože Marie Baťová se narodila a dětství prožila ve Vídni. Nechyběly ani různé francouzské nebo anglické recepty.
Citronový chlebíček
Tomáš Baťa si potrpěl na rodinné obědy, jejichž nedílnou součástí byl moučník. Často šlo o odlehčené a zdravější varianty běžných dezertů. Hodně se využívaly běžně dostupně domácí suroviny, například jablka, z nichž paní Marie připravovala mnoho moučníků. Nejoblíbenějším moučníkem Tomáše Bati ale byl citronový chlebíček. Budete na něj potřebovat:
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 lžíce medu
- 4 vejce
- 2 chemicky neošetřené citrony
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 100 g loupaných mandlových plátků
- Žloutky oddělte od bílků a utřete je s cukrem a medem. Ze dvou citronů nastrouhejte kůru, vymačkejte šťávu a obojí přidejte k utřeným žloutkům. Přidejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do těsta. Připravte si formu na chlebíček (délka 25 cm, výška 5 cm). Tu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Spodní část formy vysypte mandlovými plátky a vlijte těsto.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 35 minut.
- Nechte asi 20 minut chladnout ve formě, poté vyklopte. Po úplném vychladnutí posypte chlebíček moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky.
- Servírovat můžete i ozdobený šlehačkou nebo krémem z mascarpone.
Zdroje informací:
rozhlas.cz: Den nenastartuje rohlík s kávou. Ideální dopolední menu podle Marie Baťové – citrónový chlebíček
bata.cz: Co sladkého se peklo u Baťů? Nadčasové recepty Marie Baťové ožívají díky nové kuchařce
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: W. A. Mozart začínal den horkou čokoládou a miloval smažené játrové knedlíčky podle tohoto receptu
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek