Královské chutě: Britská královna Camilla nesnáší papriky, vyhýbá se chilli a česneku, nikdy ale neodolá klasice fish and chips
9. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Manželka britského krále Karla III. Camilla je praktická dáma, která se umí otáčet i v kuchyni. Byla zvyklá svým dvěma dětem, když byly malé, běžně připravovat večeře. S humorem sobě vlastním ovšem dodává, že její kuchařské katastrofy by vydaly na celou knihu.
Zelenina, kterou pěstuje její manžel
Tak dramatické to s jejím vařením a pečením asi nebylo. Přestože už teď pár let do kuchyně nemusí, královna Camilla si ráda občas něco uvaří sama.
Nejraději připravuje pokrmy ze zeleniny, kterou vypěstoval její manžel král Karel III. Výjimkou jsou ovšem papriky. Camilla nesnáší papriky syrové, ani vařené. Vyhýbá se i vnitřnostem, i když na dobře připravená játra se občas dá přemluvit.
Mohlo by vás zajímat
K poslední večeři by si dala chřest
V rozhovoru se svým synem Tomem Parkerem Bowlesem, který patří mezi přední britské gastro publicisty, se pro magazín You svěřila s tím, co by si vybrala jako poslední večeři – pokud by měla tu možnost. „K poslední večeři bych si pravděpodobně dala můj vlastní chřest se spoustou másla a rizoto Angely Hartnett (známá britská šéfkuchařka – pozn. red.). Miluji její vaření,“ řekla.
Dodala, že jako dezert by si přála hořkou čokoládovou zmrzlinu s čerstvými jahodami nebo malinami a spoustou šlehačky. Na závěr samozřejmě jednu či dvě sklenky červeného vína.
Česnek není pro monarchy
Královna Camilla nemusí chilli a vyhýbá se česneku. Ne proto, že by ho neměla ráda, ale pokrmy s česnekem zakázala v Buckinghamském paláci servírovat už její tchyně, zesnulá královna Alžběta II. Tento zákaz dodržuje i současný monarcha Karel III. Česnekový dech prostě k monarchům nepatří.
Pečené fazole a smažená ryba
Camilla stejně jako její manžel král Karel III. většinou vynechává oběd. Snídani ale neodbývá a s chutí si často dá pečené fazole na toustu.
Jako správná Britka ovšem nedá dopustit na jedno z nejtypičtějších ostrovních jídel – fish and chips. „Čerstvě usmažená ryba a bramborové hranolky zabalené v papíru! Ta vůně! Nic na světě nedokáže překonat dobré připravené fish and chips,“ nechala se slyšet královna Camilla.
Fish and chips
Pokud si chcete tento tradiční britský pokrm doplněný mátovým hráškem připravit doma, budete potřebovat:
- 500 g mražených hranolek
- 4 filety z tresky (á 175 g)
- 100 g hladké mouky (trochu mouky na obalování navíc)
- 150 ml minerálky (nebo světlého piva)
- olej na smažení
- 1 žloutek
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku prášku do pečiva
- sůl a pepř
na mátový hrášek:
- 250 g mraženého hrášku
- 1 hrst lístků máty
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžíci másla
- sůl a pepř
A jak na to? V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte hrášek, přiklopte poklicí a nechte prohřát. Poté jej přendejte do mixéru a spolu s mátou krátce rozmixujte na hrubé pyré. Dochuťte citronovou šťávou, osolte, opepřete a dejte stranou. Hranolky připravte buď ve fritéze nebo na plechu podle návodu na obalu.
Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej na smažení (180 °C). Z mouky, minerálky, žloutku, cukru a prášku do pečiva připravte těstíčko a dobře promíchejte. Rybí filety osušte, osolte a opepřete.
Každou porci filé obalte v mouce, poté v těstíčku a omažte z obou stran v rozpáleném oleji dozlatova. Osmažené filé nechte odkapat na papírovém ubrousku a ještě horké podávejte s hranolkami a mátovým hráškem.
Zdroje informací:
womanandhome.com: Queen Camilla's decadent 'last supper' with 'bitter chocolate ice cream' and multiple glasses of red wine sounds incredible
womanandhome.com: Queen Camilla 'can't bear' this one particular food - and another no-go is one Queen Elizabeth hated
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé triky pro fritování: Takhle budou hranolky nejkřupavější!
Královské chutě: Princ William miluje kuře s netradiční přílohou. Víme, jak ji správně připravit
Královské chutě: Královna Camilla nemá problém si sama uvařit, sladké moc nemusí, ale miluje tenhle piškotový dort
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Britský král Karel III. jí skromně, rád sbírá houby a chutná mu úplně obyčejné rizoto s hříbky
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Královské chutě: Vévoda Filip nikdy neodolal tomuhle šťavnatému slanému koláči s rýží a lososem