Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát z čočky beluga
Zdroj: Toprecepty, vylizanytalir

Luštěniny jsou neodmyslitelnou součástí pestrého a vyváženého jídelníčku. Některé druhy se díky dobré stravitelnosti namáčet nemusí, jiné se bez něj naopak neobejdou. Přinášíme vám přehled, podle kterého si s luštěninami vždy poradíte.

Proč se luštěniny namáčí?

Luštěniny jsou podle portálu helathline.com prospěšné zejména díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů a neměly by rozhodně chybět ve vyváženém jídelníčku každého z nás. Spousta lidí se jim ovšem vyhýbá kvůli nepříjemnému vedlejšímu účinku – nadýmání.

To je podle portálu stobklub.cz způsobeno obsaženými nestravitelnými oligosacharidy, na jejichž zpracování v tenkém střevě nemáme potřebný enzym. Tyto látky se vyskytují převážně ve slupce, proto právě luštěniny se slupkou dělají lidem největší problémy. Jakmile se tyto nerozštěpené látky dostanou do tlustého střeva, reakcí s osídlením střevní mikroflóry vznikají plyny a již zmíněné trávicí obtíže. A jak tyto projevy eliminovat?

Dobrá zpráva je, že i když jsou nestravitelné složky luštěnin odolné i proti dlouhému vaření, jde o látky rozpustné ve vodě. A právě proto je některé druhy luštěnin třeba před samotnou tepelnou úpravou namáčet a vodu i několikrát vyměnit. Nezbavíme se tak veškerého obsahu oligosacharidů, ale téměř poloviny ano. Zmírnit bolesti břicha způsobené nadýmáním lze dále použitím vhodných bylinek. Účinné jsou saturejka, kmín, fenykl, tymián nebo majoránka.

Namáčení luštěnin přináší také další výhodu. Luštěniny jsou díky němu poddajnější, doba vaření je kratší a lépe se dosáhne toho, že jsou jednotlivé kusy uvařené rovnoměrně.

Jak dlouho namáčet různé druhy luštěnin?

Doba, po kterou je třeba nechat z luštěnin uvolňovat nestravitelné látky, je u každého druhu individuální. Představíme vám ty, které se na českých talířích objevují nejčastěji, a poradíme, do jakých pokrmů se konkrétní druh hodí, a jak dlouhou dobu varu potřebují pro úplné změknutí.

Obecně platí, že čím déle je luštěnina namočená, tím kratší bude doba vaření. Časy uvedené v tabulce platí pro případ namáčení luštěniny po minimální potřebnou dobu.

Luštěnina

Minimální doba namáčení v hodinách

Doba varu v minutách

Využití v kuchyni

Žlutý hrách

2

40-50

kaše, polévky, pomazánky

Zelený hrách

2

40-50

kaše, polévky, pomazánky

Hrách půlený loupaný (žlutý i zelený)

není třeba namáčet

35-50

kaše, polévky, pomazánky

Červená čočka

není třeba namáčet

15-25

přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky

Hnědá čočka

2

30-40

přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky

Zelená čočka

2

15-20

přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky

Černá čočka

2

15-20

přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky

Červené fazole

12

70-90

polévky, saláty, guláše, pomazánky, placky, kaše, brownies

Bílé fazole

12

70-90

polévky, saláty, guláše, pomazánky, placky, kaše

Fazole adzuki

8

40-45

přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky, kaše

Fazole mungo

2

20-25

saláty, pomazánky, asijské pokrmy (nejlépe naklíčené)

Cizrna

12

80-100

přílohy, saláty, pomazánky, polévky, kaše

Zdroje informací:

stobklub.cz: Co způsobuje nadýmání po konzumaci luštěnin?
healthline.com: Legumes: Good or Bad?
countrylife.cz: Přehledná tabulka vaření a namáčení luštěnin
vegmania.cz: Správné namáčení a vaření luštěnin snižuje jejich nadýmavost a zlepšuje stravitelnost

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli