Jak dlouho namáčet luštěniny? Nejvíce času potřebují fazole a cizrna, bez namáčení se obejdou červená čočka a loupaný hrách
13. 6. 2023 Vaření
Luštěniny jsou neodmyslitelnou součástí pestrého a vyváženého jídelníčku. Některé druhy se díky dobré stravitelnosti namáčet nemusí, jiné se bez něj naopak neobejdou. Přinášíme vám přehled, podle kterého si s luštěninami vždy poradíte.
Proč se luštěniny namáčí?
Luštěniny jsou podle portálu helathline.com prospěšné zejména díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů a neměly by rozhodně chybět ve vyváženém jídelníčku každého z nás. Spousta lidí se jim ovšem vyhýbá kvůli nepříjemnému vedlejšímu účinku – nadýmání.
Mohlo by vás zajímat
To je podle portálu stobklub.cz způsobeno obsaženými nestravitelnými oligosacharidy, na jejichž zpracování v tenkém střevě nemáme potřebný enzym. Tyto látky se vyskytují převážně ve slupce, proto právě luštěniny se slupkou dělají lidem největší problémy. Jakmile se tyto nerozštěpené látky dostanou do tlustého střeva, reakcí s osídlením střevní mikroflóry vznikají plyny a již zmíněné trávicí obtíže. A jak tyto projevy eliminovat?
Dobrá zpráva je, že i když jsou nestravitelné složky luštěnin odolné i proti dlouhému vaření, jde o látky rozpustné ve vodě. A právě proto je některé druhy luštěnin třeba před samotnou tepelnou úpravou namáčet a vodu i několikrát vyměnit. Nezbavíme se tak veškerého obsahu oligosacharidů, ale téměř poloviny ano. Zmírnit bolesti břicha způsobené nadýmáním lze dále použitím vhodných bylinek. Účinné jsou saturejka, kmín, fenykl, tymián nebo majoránka.
Namáčení luštěnin přináší také další výhodu. Luštěniny jsou díky němu poddajnější, doba vaření je kratší a lépe se dosáhne toho, že jsou jednotlivé kusy uvařené rovnoměrně.
Jak dlouho namáčet různé druhy luštěnin?
Doba, po kterou je třeba nechat z luštěnin uvolňovat nestravitelné látky, je u každého druhu individuální. Představíme vám ty, které se na českých talířích objevují nejčastěji, a poradíme, do jakých pokrmů se konkrétní druh hodí, a jak dlouhou dobu varu potřebují pro úplné změknutí.
Obecně platí, že čím déle je luštěnina namočená, tím kratší bude doba vaření. Časy uvedené v tabulce platí pro případ namáčení luštěniny po minimální potřebnou dobu.
Luštěnina |
Minimální doba namáčení v hodinách |
Doba varu v minutách |
Využití v kuchyni |
Žlutý hrách |
2 |
40-50 |
kaše, polévky, pomazánky |
Zelený hrách |
2 |
40-50 |
kaše, polévky, pomazánky |
Hrách půlený loupaný (žlutý i zelený) |
není třeba namáčet |
35-50 |
kaše, polévky, pomazánky |
Červená čočka |
není třeba namáčet |
15-25 |
přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky |
Hnědá čočka |
2 |
30-40 |
přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky |
Zelená čočka |
2 |
15-20 |
přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky |
Černá čočka |
2 |
15-20 |
přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky |
Červené fazole |
12 |
70-90 |
polévky, saláty, guláše, pomazánky, placky, kaše, brownies |
Bílé fazole |
12 |
70-90 |
polévky, saláty, guláše, pomazánky, placky, kaše |
Fazole adzuki |
8 |
40-45 |
přílohy, polévky, saláty, pomazánky, placky, kaše |
Fazole mungo |
2 |
20-25 |
saláty, pomazánky, asijské pokrmy (nejlépe naklíčené) |
Cizrna |
12 |
80-100 |
přílohy, saláty, pomazánky, polévky, kaše |
Zdroje informací:
stobklub.cz: Co způsobuje nadýmání po konzumaci luštěnin?
healthline.com: Legumes: Good or Bad?
countrylife.cz: Přehledná tabulka vaření a namáčení luštěnin
vegmania.cz: Správné namáčení a vaření luštěnin snižuje jejich nadýmavost a zlepšuje stravitelnost
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jaká jídla vaříme na Nový rok? Čočka nám podle tradice zajistí dostatek financí
Adzuki v kuchyni: Tyto fazolky s oříškovou chutí využijete ve sladké i slané kuchyni
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12