10 potravin, po kterých budeme mít brzy hlad: Pozor na nízkotučné jogurty, bílou rýži, hranolky i chleba
13. 6. 2023 Ostatní
Snažíte se zhubnout, ale máte pořád hlad? Pozor, chyba může být ve špatně zvolených potravinách. Pocit hladu pociťuje čas od času každý, pokud se však do takového stavu dostanete relativně krátce po jídle, je něco špatně. Není třeba však myslet rovnou na zdravotní trable nebo nějaký stravovací problém. Ve skutečnosti se může jednat pouze o špatný výběr potravin.
Sacharidy startují pocit hladu
Obecně platí, že potraviny, které obsahují velké množství takzvaných zpracovaných sacharidů, tělo zpracuje rychleji a tím brzy nastane pocit hladu. To je obecně nevýhodné nejen proto, jak se cítíme, ale také pro případný boj s nadváhou. Tělo vysílá falešný signál hladu a my se najíme, aniž bychom to energeticky potřebovali.
Mezi tyto riskantní potraviny z tohoto pohledu patří ty z bílé mouky, jako je pečivo, těstoviny, sladké koblihy či croissanty. Počítají se sem i sladké limonády a cukrovinky. Ve všech těchto potravinách totiž chybí dostatečné množství vlákniny anebo bílkovin, které vzbuzují pocit sytosti. Pojďme si říct, na co si dát největší pozor.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové lupínky a chléb
Obě tyto potraviny obsahují takzvané rafinované sacharidy. Ty v těle rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, na což tělo reaguje uvolněním velkého množství inzulínu. „Například v restauracích je častým startérem hladu košík s chlebem,“ říká Dr. David Ludwig, profesor výživy na Harvardu. „Křupavá bageta je spolehlivý způsob, jak vyvolat ve vašem těle reakci "dej mi víc" a zvýšit hladinu cukru v krvi,“ dodává.
Navíc třeba bílý chléb neobsahuje tolik vlákniny ani živin jako celozrnné pečivo, které vám pomůže dodat pocit sytosti. Volte tedy například žitnou či vícezrnnou variantu.
Sušenky, dorty a sladkosti
Na stejném principu fungují i potraviny, obsahující cukr jako takový. Může se jednat o med v čaji nebo zákusky, po jejichž konzumaci totiž organismus reaguje odlišně než po pozření nesladkého pokrmu.
„Stručně řečeno, váš mozek říká tělu, že nejste sytí. Člověk má nutkání jíst více, aby se cítil spokojen,“ vysvětluje Dr. Robert Lustig, výzkumník cukru a dětský endokrinolog na Kalifornské univerzitě v San Francisku. Pokud už nutně musíte sáhnout po něčem sladkém, doplňte jídlo bílkovinou, třeba sklenicí mléka.
Nízkotučný jogurt
Jakkoliv může jogurt s malým obsahem tuku pomoci při redukci váhy, způsobuje také pocit hladu. Jednak při jeho konzumaci člověk nepotřebuje tolik žvýkat (stejně jako u dalších potravin obdobné konzistence), což obvykle snižuje hladinu ghrelinu - takzvaného „hormonu hladu“.
Navíc kelímek jogurtu, ačkoliv je nízkotučný, může obsahovat dost cukru na to, aby opět podpořil hlad. Neplatí to plošně u všech výrobků, je tedy nutné sledovat složení jogurtu na jeho obalu. A nejlepší volbou je jogurt bílý, normálně tučný. Z něj se také do těla vstřebá více vápníku.
Dietní limonády
Obvyklý společník diabetiků a lidí, kteří se pokouší hubnout, je podle australských odborníků dalším původcem hladu. Když se umělá sladidla dostanou na jazyk strávníka, v mozku se rozsvítí „centra odměny“ a dají střevu signál, aby v nejbližší době očekávalo příchod nějaké energie v podobě kalorií.
Jenže kalorie se z umělých sladidel nedostaví a tak se mozek snaží tuto nerovnováhu vyrovnat tím, že člověka nutí zkonzumovat více jídla, píše Time.
Zdá se to jako otřepaná fráze, ale zkrátka platí - pijte vodu! Vhodné jsou i neslazené čaje nebo ředěné ovocné džusy.
Croissanty a muffiny
Kvůli nízkému skóre v indexu sytosti, který udává, jak dobře jídlo uspokojí váš hlad, nepatří croissanty mezi potraviny, které byste měli zařazovat třeba ke snídani. Jsou totiž plné tuku a bílé mouky, což sice zajistí větší porci kalorií, ale počítejte s tím, že se brzy dostaví hlad. Stejný „vzorec“ platí i u stále populárnějších muffinů, ale výběrem koláče si také nepomůžete.
Máte-li rádi sladké snídaně, opět platí, že je potřeba vyrovnat jídlo nějakou vhodnou bílkovinou, třeba čistým přírodním jogurtem.
Bílá rýže
Oblíbená příloha dokáže zvýšit hladinu cukru v krvi a následně ji rychle srazit, což ve výsledku znamená, že budete mít opět hlad. Zvolte raději rýži basmati nebo hnědou rýži, v níž je zachované celé zrno, tedy i část obsahující nejvíce vlákniny, minerálů a antioxidantů. Anebo si k rýži dopřejte pořádnou porci zeleniny.
Dávejte si také pozor na to, abyste rýži nepřevařovali. I to má vliv na výsledný pocit hladu nebo sytosti.
Vaječné bílky
Pokud kvůli úbytku kalorií nejíte žloutek, nebudete se po konzumaci vajec cítit sytí. To proto, že žloutek je přírodní „kompletní bílkovina“ díky aminokyselinám, které vaše tělo využívá k výstavbě buněk.
Mohlo by vás zajímat
Hranolky
Překvapivě se mezi „startéry“ hladu počítají i populární hranolky. Naopak vařené či pečené brambory slouží jako skvělá volba při zahánění nepříjemného pocitu. Olej a sůl zkrátka nedělají dobrotu a naše tělo na ně reaguje všelijak.
Roli hraje i množství
Nemusí se jednat pouze o konkrétní pokrmy, ale záleží pochopitelně i na porci, kterou si dáte. „Několik soust jídla může aktivovat ty části mozku a střev, které pohánějí váš hlad a nutí vás chtít další jídlo,“ říká Dr. Belinda Lennerzová, endokrinoložka a výzkumnice z Bostonské dětské nemocnice a Harvard Medical School pro magazín TIME.
„Malé porce čehokoli - zejména pokud se blíží doba podávání oběda či večeře pravděpodobně nezmírní vaši chuť k jídlu, naopak ji zvýší,“ dodává odbornice.
Důležitým faktorem je i frekvence stravování. Dříve doporučovaných 5-6 jídel denně již není tak striktním „nařízením“. Mnoho odborníků na výživu v současnosti doporučuje pouze tři jídla denně, někteří experti hovoří o jedinečnosti lidského organismu a nechávají počet jídel na samotném strávníkovi.
Výjimku mohou tvořit skupiny lidí s onemocněními, jako je diabetes, u nichž je příjem stravy důležitý pro bezproblémový průběh jejich nemoci.
Glykemický index vs. hlad
Glykemický index (GI) označuje hodnotu u jednotlivých potravin, která určuje, jak rychle se cukry uvolní do krve a jakým způsobem jsou pak organismem zpracovány.
„Potravinu s vysokým GI je vhodné kombinovat s potravinou, která má ho má naopak nízký. Hodnotu indexu snižuje například kombinace sacharidů s jídlem, které obsahuje tuky a bílkoviny, což prodlužuje dobu trávení a zajišťuje rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve (ovoce + tvaroh, chléb + sýr),“ uvádí server Běhej srdcem.
Nižší GI mají potraviny, které obsahují vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny).
Zdroje informací:
time.com - 9 Foods That Make You Hungrier
behejsrdcem - Zabiják hladu – nízký glykemický index
webmd.com - 12 Foods That Leave You Hungry
rebootwithjoe.com - Eating These Foods Can Actually Make You Hungrier
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek radí, jak na chorvatský dezert čupavce. Kostky z medového těsta s čokoládovou polevou si zamiluje každý
Holka u plotny radí: Tuniská polévka chorba frik voní římským kmínem, rajčaty a česnekem a snadno se připravuje
Jde se grilovat! Na delší párty u grilu počítejte se 400 g masa na dospělou osobu, hodí se i klobásky a nezapomeňte ani na vegetariány
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Grilované brambory 5x jinak: V alobalu se nemusí hlídat, na špízu chutnají nejlépe mezi dvěma plátky slaniny a batáty jen na velký žár
Retro okénko: Pouťová dobrota žužu stávala kdysi 5 Kčs, dnes ji koupíte za 60 Kč. Přitom se dá snadno vyrobit i doma
Domácí langoše jako ze stánku? Díky kynutému těstu s jogurtem skoro nepoznáte rozdíl od maďarského originálu