Domácí langoše jako ze stánku? Díky kynutému těstu s jogurtem skoro nepoznáte rozdíl od maďarského originálu
12. 6. 2023 Vaření
Někdy máme chuť dát si k večeři jídlo, které má do zdravé výživy daleko. A právě tehdy je čas na přípravu domácích langošů jako z pouličního stánku. Obložit si je můžeme podle chuti a nálady.
Co je potřeba na přípravu langošů
Langoše jsou původně maďarským jídlem a receptů na ně je celá řada. Základem může být kváskové těsto, bramborové, nekynuté, ale i jogurtové. Každá varianta specifickou chuť.
Jogurtové těsto je jednoduché, potřebujete na něj vodu, sůl, droždí, cukr, olej, jogurt a hladkou mouku. Na smažení si připravte dostatečné množství oleje, výborný je například řepkový.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete vědět k přípravě langošů
Jogurtové těsto je nutné nechat kynout dvakrát. Jednou po smíchání těsta, podruhé po jeho vytvarování. To provedete snadno tak, že na plochý talíř nanesete olej a dáte na něj placku těsta. Tu pak naolejovanými prsty na talíři roztahujte.
Smažte langoše ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku a hotové kusy dávejte na papírovou utěrku. Díky tomu se odsaje přebytečný tuk.
Mohlo by vás zajímat
Co dát na langoše
Stejně jako u stánku si můžeme doma vybrat ochucení. Navrch je možné dát jen směs osolené vody s utřeným česnekem. Další variantou je zakysaná smetana s utřeným česnekem a nakonec můžeme ochutit langoše vrstvičkou kečupu. Pak už stačí jen posypat nastrouhaným tvrdým sýrem, jako je eidam.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Jak na domácí langoše
Na langoše budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 150 ml vlažné vody (podle potřeby), 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci oleje, špetku soli, a olej na smažení. Na potření a posypání se hodí: česnek, kečup a strouhaný sýr.
Jak na to? Nejdříve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte vlažnou vodu, cukr a vše posypte trochou mouky. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Do mísy dejte mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek a vypracujte těsto. Pokud je tuhé, můžete přidat trochu vody vodu. Když bude těsto lepivé, přisypte trochu mouky. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte vykynout na teplém místě. Bude potřeba asi necelá hodina.
Vykynuté těsto rozdělte na bochánky a roztáhněte je na naolejovaném talíři, jak jsme popsali výše. Dejte je stranou a nechte asi čtvrt hodiny dokynout. Pak si připravte pánvičku s vyšší vrstvou oleje a placky v ní smažte.
Připravte si talíř s papírovým ubrouskem na odsátí tuku a dávejte na něj hotové langoše. Podle chuti každý langoš potřete třeba prolisovaným česnekem s trochou soli a kečupem. Navrch posypte langoš nastrouhaným sýrem.
Náš tip: Připravte si tyto vynikající langoše jako ze stánku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě langošů: Stačí dodržet jednoduchá pravidla při zadělávání a smažení těsta
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06