Retro okénko: Oblíbené štafetky si můžeme snadno upéct doma. Ořechovému korpusu s kávovým krémem nikdo neodolá
15. 6. 2023 Vaření
Ve většině dnešních cukráren štafetky nekoupíte. Přitom před několika desítkami let ale patřily k neoblíbenějším dezertům. Tenké pláty z bílků a ořechů, proložené kávovým krémem s polevou z čokolády si můžete připravit i doma.
Proč si připravit domácí zákusek s názvem štafetka
Při pohledu na bílkové ořechové moučníky zvané štafetky se nám vybavuje spousta vzpomínek na retro dezert z české kuchyně, na který jsme kdysi chodívali do cukrárny. Dnes už ho v řadě moderních cukrárnách nenajdeme. A pokud ano, tak má často odlišnou chuť.
To ovšem nebrání tomu, abychom si tuto dobrotu připravili doma. Není to nic komplikovaného. Zákusek si s ohledem na vyšší počet bílků nebudeme připravovat denně, ale na slavnostní příležitost se krásně hodí.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na bílkový plát štafetky
Na vrstvu těsta jsou zapotřebí bílky, cukr krupice, mleté ořechy, hladká mouka a moučkový cukr. Nejdříve je třeba ušlehat bílky do pevného sněhu. Až pak se postupně a opatrně přidávají další ingredience.
Bílkový plát pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Jak sundat plát z papíru? Po vytažení z trouby dáme na upečený plát stejně velký plech a překlopíme je tak, aby plát byl dole a papír nahoře. Tak snadno stáhneme z plátu papír. Pak ho zase můžeme otočit zpět.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na kávovou náplň do štafetky
Základem náplně je máslo, moučkový cukr a silná káva. Kávu potřebujeme silnou překapávanou nebo espresso. Někdy se krém doplňuje o trochu hladké mouky nebo o vanilkový pudink bez vaření. Krém můžeme dochutit třeba pár kapkami rumu, variantou jsou i namleté vlašské ořechy, případně kakao – zkrátka, jak to komu chutná. Výsledkem by vždy měl být pevný krém.
Hotová štafetka se pak z poloviny namáčí do čokolády nebo čokoládové polevy.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Jak si připravit retro dezert štafetky
Na přípravu štafetek budete potřebovat: na těsto: 380 g bílků (asi z 10 vajec), 120 g mletých ořechů, 250 g krupicového cukru a 110 g hladké mouky. Na krém: 250 g másla, 6 lžic krupicového cukru, 1 vejce a asi 150 ml silné kávy. Na povrch: rozehřátou čokoládu na namáčení.
Jak na to? Troubu předehřejte na 150 °C. Máslo na krém nechte povolit. Vejce rozklepněte, a to zvlášť žloutky (využijte je na jiný recept), zvlášť bílky. Bílky dejte do vyšší misky a ušlehejte je do tuhého sněhu. Postupně přisypávejte cukr, nakonec vmíchejte ořechy a mouku.
Hmotu rozdělte na dvě části. Plech vyložte pečicím papírem a polovinu hmoty na něj rozetřete. Navrch nasypte moučkový cukr. Dejte plech do vyhřáté trouby a pečte do růžova (asi 10 minut). Stejně i druhý plát.
Na krém uvařte silnou kávu. Do hrnce rozklepněte vejce a přidejte cukr. Na plotnu dejte velký hrnec a na dno asi centimetr vroucí vody. Do velkého hrnce dejte menší hrnec s vejci a cukrem a vyšlehejte je ve vodní lázni do husté konzistence. V hrníčku nechte rozehřát čokoládu.
Změklé máslo našlehejte v míse a postupně přidávejte vaječnou hmotu a uvařenou kávu dle chuti. Upečené a vychladlé pláty rozkrojte na tři stejně široké pruhy a slepte je krémem. Pak je nakrájejte na obdélníčky. Postupně je odebírejte a rohy zákusku namáčejte v čokoládě. Nechte uschnout a odležet
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Retro vaření s Kristinou: Upečte si laskonky jak z prvorepublikové cukrárny