Grilovaný bůček po asijsku: Křupavé maso se sladkokyselou chutí voní citronovou trávou a je neskutečně šťavnaté
16. 6. 2023 Vaření
Baví vás užívat si dlouhé letní večery u grilu? Patříte-li ke grilovacím nadšencům, možná přemýšlíte, jak si grilování zpestřit. Třeba bůček můžete trochu netradičně dochutit asijskými omáčkami a ogrilovat jej jako ve Vietnamu. Čeká vás omamná vůně, skvostná chuť a úžasně měkké a šťavnaté maso.
Bůček - ideální maso na grilování
Bůček se na grilování báječně hodí. Není to sice žádná dietka, ale pokud si úplně nehlídáte linii, jednou za čas neuškodí. Jde o maso, které je dostatečně tučné, takže se při opékání nevysuší, ale naopak zůstane nádherně šťavnaté.
Bůček se dá upéct jako jiné druhy masa. U nás jej obvykle nakládáme do marinád podobně jako krkovičku - marinovat jej můžete třeba v pivní marinádě s paprikou, s bylinkami a česnekem a nebo mu dodat trochu nasládlou chuť díky medu.
Mohlo by vás zajímat
Vepřové maso po asijsku
Bůček není jen oblíbenou českou masovou specialitou, ten grilovaný je velmi populární třeba i v Americe a samozřejmě také v Asii. V mnoha asijských kuchyních se připravuje na spoustu různých způsobů, a to nejen na grilu, ale i dušený nebo pečený v troubě.
Oblíbenou bůčkovou specialitou, která je známá i u nás, je právě bún chả neboli bůček po vietnamsku. Toto tradiční vietnamské jídlo pochází z Hanoje a je populární spíš v severním Vietnamu. Ve střední části této země a na jihu ale dělají podobný pokrm jen s jiným názvem - bún thịt nướng.
Na malé kousky nakrájený bůček se nejprve nakládá do speciální směsi a pak se griluje na grilech rovnou na ulici a prodává v pouličních stáncích, jak je pro Vietnam typické. Servíruje se se speciální pikantní zálivkou nuoc cham, vonící po místním populárním dochucovadle rybí omáčce, s rýžovými nudlemi a hromadou bylinek exotických chutí a vůní.
Při českém grilování si jej ale můžete vychutnat klasičtěji třeba s čerstvou bagetou. Hodí se také do sendvičů, skvěle chutná i se zeleninovým salátem.
Jak naložit bůček jako bún chả
Marináda na vietnamský bůček není nijak složitá a ingredience dnes u nás seženete skoro v každém supermarketu. Neobejdete se hlavně bez rybí omáčky, která dodá masu specifickou chuť vůni, trochu exotičtější citronovou trávu můžete nahradit citronovou nebo limetkovou kůrou.
Pro asijský grilovaný bůček je rovněž typická nasládlá chuť. V marinádě tak nesmí chybět cukr nebo med, které pak při grilování krásně zkaramelizují, což dodává bůčku křupavost. Maso můžete nakrájet na tenké plátky nebo na kostičky a pak je grilovat na špejlích jako špízy. A jak tedy tuto asijskou specialitu připravíte?
Budete potřebovat: 500 g vepřového bůčku bez kůže, 3 šalotky nakrájené na drobné kostičky, 1 šálek vody, 1/2 šálku hnědého cukru, 2 stonky citronové trávy (pouze měkké části), 1 kousek skořice, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce rybí omáčky, 2 lžičky pikantní omáčky sriracha nebo sambal oelek (můžete vynechat) a 2 lžíce rýžového octa.
- V malé pánvi smíchejte citronovou trávu, cukr, skořicovou kůru a vodu. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Přeceďte do misky a nechte vychladnout. Přidejte rybí omáčku, sóju, pepř a srirachu a promíchejte.
- Bůček nakrájejte na kostičky o hraně cca 2 cm nebo na tenoučké plátky. Pak jej smíchejte s marinádou a dejte na 1 až 4 hodiny do chladničky. Čím déle se bude maso marinovat, tím lépe.
- Vepřové maso vyjměte z marinády a grilujte na roštu na dostatečně rozpáleném grilu, zhruba 3-5 minut podle velikosti. Pokud připravujete bůček jako špízy namočte nejprve špejle na třicet minut do vody, aby se nespálily, a až poté na ně napíchejte maso.
- Marinádu nemusíte vylévat, ale můžete si z ní připravit dip na namáčení špízů. V takovém případě ji ale musíte nejdříve tepelně upravit. Nalijte ji do malé pánve, přiveďte k varu a krátce povařte. Pak vmíchejte rýžový ocet.
- Hotové kousky masa nebo špízky pak můžete na talíři pokapat připravenou marinádou.
Náš tip: Bůček si můžete připravit i na méně exotický způsob s bylinkami podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů