Jak uvařit poctivý zeleninový vývar? Zeleninu předem osmažte na másle, s bylinkami to nepřehánějte a čirý bude vývar díky rajčeti
26. 6. 2023 Vaření
Zeleninový vývar je součástí řady pokrmů, přitom ho často nahrazujeme koupeným z kostky nebo dokonce jen vodou. Není problém vyrobit si domácí silný zeleninový vývar. Zmrazený pak bude k dispozici kdykoli ho budete potřebovat.
Proč si připravit domácí zeleninový vývar
Sáhnout po zeleninové kostce je sice snadné, ale rozhodně ne to nejlepší. Kdo ochutnal poctivý domácí vývar, ví proč. Domácí zeleninový vývar z kvalitních surovin je úplně jiný! Na rozdíl od vody dodá chuť a vůni nejen polévkám, hodí se i na kuskus, polentu, quinou, a samozřejmě do rizota a nebo omáček. Když už si s ním dáme práci, vyplatí se ho připravit větší množství, protože ušetříme čas a můžeme po něm rychle sáhnout, kdykoliv bude potřeba.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se připravuje zeleninový vývar
Na zeleninový vývar je potřeba asi dvacet minut přípravy a až hodina varu, ale celý proces rozhodně má smysl. Vývar je plný chutí ze zeleniny, koření a bylinek. Každý má vlastní zaručený recept, ale základ existuje.
Podstatou zeleninového vývaru je cibule, mrkev a celer. U nás to bývá bulva celeru, ve francouzské kuchyni zase celer řapíkatý. Můžeme dát tyto ingredience v rovnoměrném poměru, ale také mírně zvýšit podíl cibule. Na chuti je to poznat.
Často se přidává petržel, pastinák, pórek, česnek, ale také třeba kedlubna, květák. Důležité přitom je, aby suroviny ladily dohromady. A co dělá v zeleninovém vývaru rajče? To poslouží pro lepší vysrážení bílkovin. Díky němu je pak vývar čistší.
Jak vylepšit zeleninový vývar
A víte, že chuť vývaru můžeme ještě zvýraznit? Je velký rozdíl, když cibuli vaříme a když ji opečeme na másle nebo sádle, případně na oleji. Kořenovou zeleninu také můžeme dát na pečicí papír a upéct ji v troubě.
Do vývaru můžeme dát i bylinky, ale není to vhodné přehánět, aby vynikla chuť a vůně zeleniny. Někdo dává bobkový list a pepř, případně nové koření, jiný ale raději sáhne třeba po snítce tymiánu, případně po trošce libečku a petrželky.
Jak zeleninu vařit
Pokud si myslíte, že stačí jen zeleninu očistit a dát vařit do hrnce s vodou, tak vás zklameme. Vhodnější je nakrájet ji na menší kusy, aby se mohla chuť a vůně co nejlépe vyluhovat do vývaru. Vyhovuje zhruba velikost palce.
Pokud jde o poměr vody a zeleniny, vody bylo méně než jednou tolik, tedy na 900 g zeleniny je třeba asi 1,5 l vody.
Voda by měla být těsně pod bodem varu, aby se vířením nekalila. Nečistoty a bílkoviny se hezky usadí na dně, nebo vytvoří pěnu. Tu můžeme sebrat velkou lžící.
Zeleninový vývar nevaříme příliš dlouho, chuť by nebyla tak plná. Vařit se má maximálně hodinu. Také pozor na přílišné množství soli. Třeba v rizotu spolu s parmazánem by výsledná chuť mohla být příliš slaná.
Co udělat s vyvařenou zeleninou
Také vás zajímalo, co se zeleninou, která zbude? Záleží na její chuti. Když nebude výrazná, už ji do přípravy polévky nedávejte. Připravte novou.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak připravit zeleninový vývar
Na zeleninový vývar budete potřebovat: 1 cibuli, 2 mrkve, 1 ks petržel, 1 malý celer, ½ malého pórku, 1 velké rajče, 2 velké stroužky česneku, 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, 1 snítku libečku, 1½ l vody, plátek másla a sůl.
Jak na to? Připravte si velký hrnec a dejte do něj rozehřát plátek másla. Cibuli oloupejte a nakrájejte větší kostičky. Dejte ji do hrnce osmažit. Také celer, mrkev, pórek a petržel očistěte, nakrájejte na kousky o velikosti palce a přidejte k cibuli. Opečte zeleninu do zlatova. Osolte a zalijte vše vodou. Rajče nakrájejte a přidejte do hrnce. Oloupejte česnek a dejte ho do hrnce. Přiveďte tekutinu k varu, přidejte pepř, bobkové listy, libeček a vařte zhruba 30–45 minut.
Hotový vývar v hrnci sundejte z plotny a sceďte ho přes jemné síto a zchlaďte, případně hned použijte. V lednici vydrží zhruba týden až deset dnů. Můžete ho po vychlazení ale také nalít do plastových mističek a dát zmrazit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonale nadýchaný a šťavnatý kuskus: Díky několika fíglům to zvládne každý a chuť kuskusu bude skvělá
5 zaručených tipů, jak si uchovat libeček na zimu: Vydrží v mrazáku, sušený, naložený v oleji nebo jako součást domácí „vegety“
Šneci a hlemýždi v české kuchyni: Pokud použijeme polotovar, bude příprava snadná
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Kořenová zelenina na másle – skvělá příloha, obloha či základ pro pyré