Třešňová bublanina bude nadýchaná a šťavnatá, pokud použijeme nepřezrálé třešně i s peckou, těsto zvláční tvaroh
27. 6. 2023 Vaření
Bublanina je typickým moučníkem vonícím létem a pohodou. Klasikou je rozhodně ta s čerstvými třešněmi, která patří k prvním týdnům léta, k začátku prázdnin a nezapomenutelným dovoleným u babičky.
Jaké jsou varianty bublaniny
Už proto, že je bublanina oblíbená, existuje ve spoustě variant. Těsto by mělo být nadýchané, ať už jde o jakoukoliv verzi. Nejčastěji se bublanina peče z třeného nebo piškotového těsta. Variantou je ale i kynuté. Teď v létě si můžeme bublaninu přichystat s čerstvými třešněmi. Výjimečně se navrch dokonce dává drobenka.
Mohlo by vás zajímat
Jak vypadala původní bublanina
Kde se asi vzal název tohoto jídla? Ano, od slova bublat. Těsto vyběhne a jsou na něm boule. Jenže dříve to bylo mnohem více vidět. Bublanina vypadala spíše jako omeleta s třešněmi. Těsto bylo zvlněné, s boulemi.
Základem receptu jsou vejce, mléko, cukr a mouka. Poměry se ale liší. Dříve těsto v troubě bublalo, ale nebylo našlehané a bylo bez kypřidla, po vyndání z trouby proto splasklo. Dnešní nadýchanost, pro kterou tento dezert tak milujeme, tam nebyla. Pokud bychom ještě chtěli zavítat do minulosti, dozvěděli bychom se, že místo drahé mouky se používala strouhanka a mleté oříšky.
Které ovoce se hodí do bublaniny
Do bublaniny se hodí prakticky jakékoliv ovoce, ale s třešněmi je to klasika. A šťavnatým ovocem by se v tomto dezertu nemělo šetřit.
Mohlo by vás zajímat
Jak mají vypadat třešně do bublaniny
Třešně na bublaninu by neměly být přezrálé, jinak by byly rozmočené. Je třeba, aby bylo umyté ovoce dobře osušené, pomůže třeba papírová utěrka. Dobrým trikem je také obalení třešní v hrubé mouce tak, jak to známe v případě kompotovaného ovoce. Tím se totiž nasákne část tekutiny.
V případě třešní pak hraje roli, jestli je vypeckovat, nebo ne. Někdo miluje počítání pecek v zákusku, jiný to má raději bez starostí. Kromě toho v případě celé třešně nepřijdeme o cennou šťávu. Pokud se rozhodneme pro vypeckování, nejspíš budeme potřebovat odpeckovač, díky kterému je práce snazší.
Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…
Co je potřeba na nejlepší třešňovou bublaninu
Která bublanina je nejlepší, je velmi individuální. Roli může hrát doba přípravy, ale také těsto, ze kterého moučník připravujeme. Obecně by měla mít bublanina vyšší, nadýchané a zároveň vláčné těsto.
Piškotové těsto je vzdušné a lehoučké, ale může se z něj stát suchá buchta. Třené těsto je jemné, kypré a zároveň hutnější a ovoce nepropadá na dno, jak se to může stát u piškotového. Tento problém vyřeší trocha rostlinného oleje, případně másla.
V třeném těstu zase bývá nejen olej nebo máslo, ale i tvaroh, případně kefír nebo šlehačka, jako je to v našem rychlém receptu. A tato kombinace se krásně projeví na výsledku, který je kouzelně vláčný. Ať už vybereme jakékoliv těsto, je vhodné přidat i trochu vanilky. Dokonalému těstu prospěje špetka soli ke zvýraznění chutí.
Bublanina se obvykle nepřipravuje s drobenkou, ale proč si tento dezert nevychutnat i trochu jinak?
Zapomenout nemůžeme ani na kynutou variantu, která je také velmi chutná, jen je časově náročnější.
Mohlo by vás zajímat
Jak péct třešňovou bublaninu
Bublaninu je třeba dávat do vyhřáté trouby. Peče se při mírné teplotě, asi 170-180 °C. Pokud to není nutné, troubu neotevíráme. Propečenost opět kontrolujeme špejlí. Když je po vytažení suchá, je těsto upečené. Pokud na dezertu není drobenka, můžeme ho po vystydnutí a před podáváním poprášit moučkovým cukrem. Nezvlhne a nebude mazlavý.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná letní bublanina je plná svěžího čerstvého ovoce. Pokaždé trochu jiná, jinak barevná, ale vždy výborná!
Jak snadno odpeckovat třešně. Jednoduchá metoda nám ušetří čas. Názorné video poradí, jak na to
Jak sklízet třešně. Tuto letní dobrotu si náležitě vychutnáme