Veganům vstup zakázán, ať si jdou jinam, vzkázal šéfkuchař vyhlášené restaurace Fyre. Reagoval tak na kritiku svého menu
23. 6. 2023 Ostatní
Jedna špatná recenze, kritizující nabídku jídel oblíbené australské restaurace, způsobila, že se do ní v současnosti nepodívají žádní vegani. Zakázat jejich vstup se rozhodl šéfkuchař John Mountain, který své rozhodnutí okomentoval velmi zostra a vzkázal, že si mají vegani najít jinou restauraci, protože on na ně „kašle“.
Zapomenutý slib
Celou kauzu, na níž upozornil mimo jiné server Independent, rozpoutal zapomenutý slib šéfkuchaře restaurace Fyre v australském Perthu. John Mountain totiž jedné ze zákaznic, která se označila za veganku a zeptala se, zda si vybere v menu známého podniku, garantoval, že ano. „Oslovila mě mladá dívka s tím, že hodlá navštívit naši restauraci. Zeptala se, jestli máme veganskou variantu pokrmů,“ sdělil Mountain. „Řekl jsem, že jí vyhovím, že máme gnocchi i zeleninu,“ dodal.
Zákaznice sice z restaurace neodešla, ale o svůj zážitek se podělila na Facebooku. Zkritizovala nejen jednání šéfkuchaře, ale také zeleninové jídlo za 32 dolarů, které si objednala. „To, že nemáme možnost si dát skutečné rostlinné jídlo, ukazuje na vaše nedostatky jako šéfkuchaře,“ napsala mimo jiné na sociální síť.
Mohlo by vás zajímat
Ostrá reakce
John Mountain si tuto recenzi, po níž následovala smršť jednohvězdičkových recenzí na vyhledavači Google, vzal velmi osobně. V první reakci bylo hodně znát, že se šéfkuchaře útok na pověst restaurace dotkla. „Děkuji za vaši negativní recenzi. Těším se, že už vás neuvidím. Jak dětinské. Vy a všichni vaši veganští kamarádi choďte do jiného podniku, k nám máte vstup zakázán, jste vykázáni,“ cituje kuchaře deník PerthNow.
Na Facebooku restaurace se objevilo jasné sdělení: „Bohužel všichni vegani mají nyní zákaz vstupu do restaurace Fyre (z důvodů duševního zdraví). Děkujeme za pochopení.“
Zároveň Mountain upozornil, že všichni jeho zákazníci ví, co od něj dostávají. Odkázal se na svou knihu „Prase“, v níž prezentoval recepty z vepřového masa. „Mým úkolem je připravovat jídla tak, aby chutnala co nejlépe, a nemohu vždy vyhovět všem požadavkům,“ vysvětlil šéf Fyre.
Kuchaři vegany nesnáší
Reakce na zákaz vstupu veganů do populární restaurace jsou rozporuplné. Mountain ovšem tvrdí, že pozitivní vzkazy již převládly nad těmi odsuzujícími a kritickými. „Podpora lidí je ohromující, dnes odpoledne ke mně přišel jeden z nejlepších šéfkuchařů v zemi, objal mě a řekl mi, že mě miluje,“ říká s úsměvem svérázný podnikatel. „Garantuji vám, že 99 procent kuchařů na celém světě vegany nesnáší. Nikdy se jim nemůžete zavděčit. Vždycky jsme je nenáviděli, všichni kuchaři,“ dodal.
Zdroje informací:
independent.co.uk - Celebrity chef bans vegans from his restaurant ‘for mental health reasons
insider.com - A chef banned vegans from eating at his restaurant. Now, reservations are 'through the roof.’
perthnow.com.au - Fyre restaurant: Business booming after UK chef John Mountain bans vegans
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Pražské bistro Marthy's Kitchen zvedlo ze židle některé matky: Nejsme místo pro nevychované spratky, vzkázali jim
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Polský okurkový salát mizeria voní koprem a v létě báječně osvěží. Smetana a citron dodají jemnou a lehce nakyslou chuť
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hrnkové ananasové řezy s tvarohovou náplní jsou úžasně vláčné a jemné díky ananasové šťávě v korpusu a náplni z tvarohu a másla