Sušenky Iced VoVo jsou pokryté fondánovou vrstvou, zdobené malinovým džemem a sypané strouhaným kokosem
5. 7. 2023 Vaření
Potrpíte si na sladké a láká vás zkoušet nějaké nové netradiční speciality? Sušenky Iced VoVo vás určitě zaujmou. Jsou nápadité, vtipné, barevné, sladké až až a hlavně děti z nich budou nadšené. Vždyť na povrchu je zdobí sladká růžová poleva. Jako chuťovka na letní párty jsou zkrátka dokonalé.
Sušenky z Austrálie
Sušenky Iced VoVo jsou populární australskou specialitou, a to i přesto, že jde vlastně jen o sušenky. Ovšem sušenky neobyčejné, hlavně svým vzhledem. Zakrývá je totiž růžová fondánová vrstva, která zdobí v pruzích strany sušenek a uprostřed je ještě pruh červeného malinového džemu. Povrch sušenek je pak navíc ještě posypaný strouhaným kokosem, který doplňuje chuť sladké vrstvy. Sušenky Iced VoVo se v Austrálii běžně prodávají v obchodě, spousta lidí si je ale připravuje i doma.
Mohlo by vás zajímat
Iced VoVo existují již více než 100 let
Iced VoVo jsou takovou tradiční australskou sladkostí, která se dělá i na výjimečné příležitosti a na různé oslavy, třeba i na oslavu Dne Austrálie. Nejde ostatně o žádnou novinku. Ochrannou známku na název Iced Vo-Vo zaregistroval australský výrobce sušenek Arnott's dokonce již v roce 1906. Zřejmě je však firma vyráběla už dva roky předtím, což dokládají i dobové reklamy. Ačkoli se „ledové“ VoVo spojují právě se společností Arnott's, někteří tvrdí, že se do Austrálie původně dostaly z Nového Zélandu.
Zajímavostí je, že se podobné sušenky vyrábějí i v Irsku a to dokonce již od konce minulého století. Říká se jim Mikado a na povrchu je zdobí poleva z bonbonů marshmallow. Někteří však tvrdí, že marshmallow polevu najdete i australské verzi, což by však podle odpůrců tohoto tvrzení bylo v rozporu s názvem iced – ledový. V každém případě jsou sušenky v Austrálii oblíbené natolik, že se objevily i jejich předělávky do podoby koláče, do něhož se sušenky používají, a připomíná je i tvarově.
Mohlo by vás zajímat
Recept na Iced Vovo s marshmallow
Pokud vás tato sladká australská pochutina zaujala, můžete ji rovnou vyzkoušet podle následujícího receptu přímo z australských stránek, který je důkazem, že i verze s marshmallow je v Austrálii oblíbená. Jak na to?
Budete potřebovat: 60 g másla, ½ šálku moučkového cukru, 1 vejce, ⅔ hrnku hladké mouky, ⅔ hrnku samokypřicí mouky (případně můžete použít jen hladkou mouku a přidat do ní 1-1,5 lžičky prášku do pečiva). Na polevu si připravte: 100 g růžových bonbonů marshmallows, 30 gramů másla,¼ hrnku prosátého moučkového cukru, ½ šálku strouhaného kokosu, ⅓ hrnku malinového džemu.
- Předehřejte troubu na mírnou teplotu 180 °C. Dva plechy vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Máslo nechte trochu povolit a nakrájejte je na menší kousky. Ve velké míse vyšlehejte pomocí elektrického mixéru máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny. Poté přidejte vejce a opět prošlehejte do pěny.
- Oba druhy mouky prosejte a vmíchejte do krémové směsi. Těsto přendejte na lehce pomoučněný vál. Lehce prohněťte, dokud nebude těsto hladké. Zabalte je do fólie a nechte 15 minut odležet v lednici.
- Těsto rozválejte mezi dvěma listy pečicího papíru na tloušťku 4 mm. Pomocí vroubkovaného rádýlka těsto nakrájejte na 24 obdélníků o rozměrech 4 x 5 cm. Přendejte je na plech, přičemž mezi nimi nechte rozestupy cca 3 cm.
- Plech vložte do trouby a sušenky pečte 10-12 minut, až lehce zezlátnou. Poté je nechte na plechu 10 minut vychladnout, přeneste je na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím připravte polevu. V malém hrnci smíchejte marshmallows a máslo. Míchejte na mírném ohni, dokud se bonbony nerozpustí a nevznikne hladká směs. Pak do ní vmíchejte moučkový cukr.
- Strouhaný kokos nasypejte na talíř. Rychle rozetřete trochu marshmallow polevy po obou stranách sušenky, středový pruh nechte volny. Poté sušenky ponořte do kokosu a přebytečné množství setřeste. Středový proužek potřete rozehřátým malinovým džemem. Hotové sušeny nechte ztuhnout a můžete podávat.
Zdroje informací:
Womensweeklyfood.com.au: Iced vovos
196flavors.com: Iced VoVo
Wikipedia.org: Iced VoVo
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
Vánoce televizní hlasatelky Marie Retkové: Jsme rybí rodina, řízek u nás nehrozí. Do salátu nedávám zeleninu, říká moderátorka
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Přečtěte si Zobrazit více
Sladký nesmysl z USA? Marshmallow znali už staří Egypťané, Řekové ho měli jako lék
Jak sestavit vyváženou školní svačinu? Základní pravidla pro zdraví a energii
Australské sušenky byly původně určeny pro vojáky, dnes patří mezi oblíbené cukrovinky a takhle jednoduše se dělají