Cheesecake s banány podle Josefa Maršálka: Na korpus nepoužívejte sušenky, je pak mastný a nechutná dobře, radí cukrář
18. 7. 2023 Ostatní
Tradiční americký cheesecake dělá Josef Maršálek po svém. Předvedl to i divákům pořadu Buchty po ránu, v němž ukázal třeba to, jak si vyrobit daleko lepší korpus, než je ten „původní“ ze sušenek a margarinu. Navíc mu příprava trvala velmi krátce.
Deset minut přípravy
Jak Maršálek ještě před startem přípravy receptu upozornil, bude se lahodný dezert líbit těm, kdo nemají rádi dlouhé chvíle, strávené u tvorby těsta. „Takový cheesecake můžete mít od A do Z v troubě do 10 minut,“ poznamenal populární cukrář. Zároveň podotkl, že nebude korpus připravovat tak, jak bývá zvykem nejen ve Spojených státech amerických.
Mohlo by vás zajímat
Na sušenky zapomeňte
Velmi často se totiž těsto připravuje ze sušenek, které se po rozemletí slepí dohromady máslem, v USA častěji margarinem. „To nemá žádnou logiku. Je to zbytečně mastné a navíc to není ani moc dobré,“ sdělil své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové Maršálek. Dodal také, že často se těsto umisťuje ve formě i po stěnách.
„Když se korpus vyrábí s těsta, které si připravujeme my, tak to udělat nemůžeme. Kdybychom totiž těsto vytáhli, a pak bychom na něj nalili náplň, bude po upečení syrové,“ vysvětlil cukrář.
Cheesecake s banány a javorovým sirupem
Na přípravu perfektně křehkého korpusu budeme potřebovat: 100 g celozrnné mouky, 70 g másla, 70 g třtinového cukru, 2 g skořice, 1 g soli a 1 g jedlé sody.
Náplň vyrobíme z: 750 g tvarohu, 300 g zakysané smetany, 1 vanilkového lusku, 70 g javorového sirupu, 70 g třtinového cukru, 5 vajec velikosti M a 2 velkých banánů.
Na zdobení si připravíme: 3 banány, physalis (mochyně), 50 g javorového sirupu.
Jak na to?
Křehké těsto:
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme třtinový cukr, mletou skořici, sůl, jedlou sodu a nakonec kousky vychlazeného másla.
- Rukou vypracujeme křehké těsto.
- Vložíme těsto do nevymazané dortové formy, vyložené pečicím papírem.
- Těsto rukou namačkáme rovnoměrně po celém dnu formy.
- Vložíme do trouby předehřáté na 160-170 °C a pečeme 10-15 minut dozlatova.
Náplň:
- Všechny ingredience dáme do mixéru, který pustíme na nejvyšší rychlost.
- Předtím, než náplň nalijeme do formy, obalíme ji alobalem. Budeme totiž péct ve vodní lázni, třeba v plechu.
- Do formy s korpusem nalijeme umixovanou náplň.
- Do vyššího plechu nalijeme vodu do výšky zhruba 2 cm (vodu v průběhu pečení doléváme, nesmí se vypařit).
- Plech i s formou umístíme do trouby, předehřáté na 150 °C na
horkovzduch. Pečeme 45-50 minut. - Upečený cheesecake poznáme podle toho, když zatřepeme s formou, hladina náplně se ani nehne.
- Zdobíme nakrájeným banánem, physalis a poléváme javorovým sirupem.
Rady slavného cukráře:
- Pokud budete používat při jakémkoliv pečení banán, volte třtinový cukr místo obyčejného. Je to totiž ideální kombinace.
- Formu na korpus obalujeme alobalem proto, že ve směsi není žádná mouka, žádný škrob, tedy žádné pojidlo. „Potřebujeme péct pomalu ve vodní lázní, jakoby to bylo soufflé nebo crème brûlée,“ říká Josef Maršálek.
- Při nalévání náplně do formy není důležité, zda je korpus úplně vychladlý.
Jak probíhalo natáčení a výroba banánové lahůdky se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Pokud vám ještě nějaké banány zbydou, zkuste si z nich podle našeho videoreceptu vyrobit banánový chlebíček:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přírodní sladidla pro diabetiky: Čím se dá nahradit bílý cukr? Máme pro vás přehled toho nejlepšího
Holka u plotny radí: Jak na rychlý rybízový džem bez zrníček? Tenhle voní vanilkou a rumem a připravit se dá i skoro bez práce
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Dovolená na Slovensku 2023: Ceny jako v Česku, pozor na „vysokohorskou přirážku“. Halušky za 250 Kč překvapí
Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
Přezrálé banány jako skvělá surovina na pečení: Upéct z nich můžeme voňavou bábovku, klasický chlebíček i jednoduché lívance