Jak uchovat svačiny v chladu i bez lednice? V našem pokusu skvěle fungovala termotaška za 35 Kč v kombinaci s PET lahvemi a ledem
20. 7. 2023 Testování

Při dlouhých cestách v rozehřátém autě je problém uchovat potraviny bez rizika žaludečních potíží. Existuje však několik způsobů, jak zachovat čerstvost i v nepříznivých podmínkách. Ten nejlevnější jsme otestovali v opravdu vysokých teplotách a zdokumentovali průběh.
Čtyři způsoby, jak převážet jídlo na dovolené
Máte-li k dispozici autoledničku s napájením a kvalitní izolací, nemusíte mít o čerstvost potravin obavy. Toto řešení však může být poměrně nákladné a zabírat zbytečně velký prostor. Hodí se spíše na několikadenní cestování autem bez možnosti doplnění zásob čerstvého jídla.
Přenosné ledničky s nutností vložení ledových bloků jsou také dobrým řešením na cesty, ale stejně jako autoledničky jsou náročnější na prostor i při převážení menšího množství potravin.
Na trhu najdete také velké množství termoobalů určených na jídlo i pití v různých velikostech a kvalitě. U těchto produktů je vhodné nejdříve nastudovat zkušenosti uživatelů, abyste nebyli překvapeni, že se potraviny začnou kazit už ve velmi krátké době.
Nejlevnějším a poměrně variabilním způsobem, jak uchovat potraviny po několik hodin v bezpečné kvalitě, je použití obyčejné termotašky ze supermarketu a lahví s vodou, které se nechají před cestou několik hodin v mrazáku. Tento způsob jsme otestovali a výsledek dopadl poměrně dobře.
Mohlo by vás zajímat
Improvizovaná „lednička“ z termotašky a ledu
Na náš pokus jsme použili tašku z Lidlu na 35 Kč určenou pro převoz chlazených či mražených potravin, dále 2 plastové lahve s vodou, plastovou uzavíratelnou krabičku na potraviny a domácí teploměr pro sledování teploty uvnitř krabičky.
Tašku i krabičku jsme před použitím nechali vychladit v lednici, lahve s vodou odpočívaly přes noc v mrazáku. Záměrně jsme použili jen 2 lahve a žádné jiné vychytávky pro lepší výsledek, o kterých se můžete dočíst níže. Na dokumentaci celého pokusu se můžete podívat v galerii pod článkem.
Obloženou bagetu s máslem, šunkou a salátem jsme společně s teploměrem vložili do krabičky, kterou jsme do termotašky umístili na 2 lahve s ledem. Termotašku jsme uložili do prostředka kufru auta mezi další věci a zakryli dekou. Auto stálo celou dobu pokusu na přímém slunci za horkého dne, takže jsme se tím postarali o nejhorší podmínky, jaké mohou při převážení potravin nastat. Jak to dopadlo?
8:00: venkovní teplota 26 °C
Při vložení obložené bagety do krabičky byla počáteční teplota 26 °C, která ovšem během chvíle razantně klesla až na 3 °C. Nemalý vliv na to jistě mělo i počáteční vychlazení krabičky i termotašky.
10:00: venkovní teplota 29 °C
Po 2 hodinách pobytu v kufru auta na přímém slunci se teplota uvnitř krabičky držela na 4 °C, což je ideální teplota pro to, aby se v potravinách nezačaly množit bakterie.
12:00: venkovní teplota 32 °C
I po 4 hodinách se dalo teplotu považovat za vhodnou pro konzumaci jídla. 5 °C bylo u bagety v krabičce při venkovní teplotě 32 °C, což považujeme za skvělý výsledek, protože obvykle bývá v tak horkých dnech teplota uvnitř v autě ještě vyšší.
14:00: venkovní teplota 33 °C
Po 6 hodinách už teplota uvnitř jídelního boxu stoupla na 8 °C a to i přesto, že se led teprve začal rozmrazovat. Doporučovali bychom tedy v této chvíli jídlo k okamžité konzumaci, a to pouze takové, které nepodléhá rychlé zkáze. Nevhodné je v těchto podmínkách uchovávat při teplotě nad 4 °C například pokrmy s majonézou, nedostatečně tepelně upravené maso a vejce nebo některé druhy ovoce.
16:00: venkovní teplota 29 °C
Po 8 hodinách už teplota dosahovala 12 °C a určitě bychom nedoporučili takové jídlo konzumovat. Pokud samozřejmě nejde o odolnější potraviny.
Závěr pokusu
Pokrmy uchovávané v improvizované ledničce, která nás vyšla i s kupovanou balenou vodou a krabičkou na 75 Kč, jsou vhodné ke konzumaci po dobu přibližně 6 hodin, ale tuto dobu lze ještě prodloužit dalšími vychytávkami:
-
Potraviny zabalené do alobalu a uložené do vychlazené krabičky vydrží déle čerstvé.
-
Taška z Lidlu nemá vnitřní izolační vrstvu a slouží pouze pro kratší převoz chlazených či mražených potravin. Není tedy na delší cesty nejlepší volbou. Při výběru je tedy dobré zkontrolovat vnitřek, zda je opatřen hliníkovou vrstvou.
-
Kdybychom použili 2 lahve s ledem pod krabičku a 2 nad ni, doba vhodných podmínek by se prodloužila.
-
Pokud máte k dispozici plastovou krabičku větší velikosti, naplňte ji kostkami ledu, doprostřed umístěte menší krabičku s potravinami a vložte do termotašky s dalším ledem v lahvích.
-
Při převozu v klimatizovaném vozidle je vhodnějším místem vnitřek auta, kde je podstatně nižší teplota než v kufru.
-
Některé potraviny lze před cestou uložit do mrazáku a prodloužit tak dobu o postupné rozmrazení.
Výsledky pokusu jsou pouze orientační
Na teplotu v kufru auta má vliv hned několik faktorů, jako je barva auta, klimatizace, pohyb vozidla a parkování na slunci či ve stínu nebo tepelně izolační vlastnosti věcí uložených v blízkosti termotašky. Také množství potravin hraje při teplotě uvnitř jídelního boxu svou roli. Výsledky našeho pokusu jsou tedy čistě orientační a nelze se na ně spoléhat za každých podmínek. Určitou představu o trvanlivosti převážených potravin si podle něj však udělat můžete.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies,… Číst více
Tipy, čím nahradit smetanu: Poradíme vám, jaké jsou alternativy ke šlehačce
Smetana se používá v kuchyni k dochucení omáček, které zjemní. Ušlehanou šlehačkou zdobíme dorty a zákusky. Někdy však zapomeneme šlehačku koupit… Číst více
Nemaso, nemléko, nemed, nesýr: S názvy rostlinných alternativ je potíž, úředníkům totiž vadí a rozdávají za ně tučné pokuty
Dáte si raději mléko nebo sojové „nemléko“? Už… Číst více
Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj jsou tři zvláštní ingredience
Pohostinství v dobách předrevolučních… Číst více
Skvělé aprílové žertíky: Falešnými čoko vajíčky, sladkým volským okem nebo slanou colou napálíte koledníky
Baví vás žertíky na prvního apríla a snažíte se… Číst více
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Jak na dokonalá sázená vejce (volská oka) Potřebujeme nepřilnavou pánvičku, vejce a trochu tuku, nejchutnější je máslo, ale poslouží i olej… Číst více
Majonéza: Jak ji odlehčit, aby si zachovala chutnost
Rádi byste alespoň trošku odlehčili kupovanou majonézu a udělali ji o něco málo zdravější? Přinášíme vám tipy, jak s ní naložit a odlehčit svému… Číst více
Jak připravit sázená vejce? S tímto videonávodem je zvládnou i úplní začátečníci
Volská oka jsou na přípravu jednoduchá, během úpravy zůstanou bílky tuhé a žloutky naopak tekuté. Podáváme je většinou s opraženým toastem a slaninou… Číst více
Jak připravit sázená vejce v toustovači? Tento trik je populární pro svou jednoduchost
Sázené vejce je na tepelnou úpravu velmi jednoduché, správně připravené volské oko má tuhý bílek a naopak tekutý žloutek. V kombinaci s jinými… Číst více
16 receptů na zdravější vánoční pokrmy: Připravte si oblíbená jídla v odlehčené verzi
Cukroví, vánočka s máslem, smažený kapr, bramborový salát s majonézou, nespočet různých jednohubek a mnoho alkoholu. To si mnozí z nás představí,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více