Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový perník voní skořicí a nadchne svou vláčností. Navíc je jednoduchý na přípravu a hotový je do hodiny
Zdroj: Freepik

Mezi oblíbené sladké pochutiny, vyrobené z cukety, jednoznačně patří i perník. Zelenina v něm nijak neruší netradiční chutí, naopak mu dodá výjimečnou vláčnost. Když navíc perník vylepšíte čokoládovou polevou, vytvoříte luxusní dezert.

Pozor na dávkování

Úroda cuket je letos skutečně nadstandardní, proto je třeba stále hledat možnosti, jak se zeleninou naložit. Polévky, francouzská ratatouille, zapečené i smažené cukety už máte za sebou? Nevadí, kromě slaných pokrmů se cuketa naštěstí dá použit i do sladkých dobrot.

Koho tedy překvapilo, že má na zahradě velké množství této zeleniny, kterou už ani nemá komu dát, navíc všechny slané pokrmy už vyzkoušel, nemusí věšet hlavu. Zeleninu totiž v těstu „zvládne“ třeba nadýchaná bublanina nebo koláč.

Mnoha lidem zachutnal třeba i cuketový perník. Především proto, že díky šťavnaté zelenině získá vláčnost, kterou by normálně neměl. Je však důležité si dát pozor na poměry surovin, aby cuketa spíše nenapáchala škody a perník „nerozmáčela“.

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Na přípravu lahodného dezertu budete potřebovat: 400 g nahrubo nastrouhané cukety, 190 g krupicového cukru, 470 g polohrubé mouky, 5 g mleté skořice, 5 g kypřícího prášku do pečiva, 30 g kakaa, 110 ml oleje, 1 vejce, 125 ml mléka, 10 g másla na vymazání plechu, hořkou čokoládu.

Jak na to?

  • Cuketu nastrouháme nahrubo a necháme ji „vypotit“.
  • Do druhé mísy vsypeme všechny suché ingredience.
  • Přidáme k nim olej, mléko a vejce.
  • Na dno vyššího plechu vložíme pečicí papír, okraje plechu vymažeme máslem.
  • Těsto vlijeme do plechu a ten umístíme do trouby předehřáté na 180 °C na horkovzduch. Pečeme 30-40 minut. Výsledek zkontrolujeme špejlí.
  • Mezi tím si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou posléze nalijeme na vystydnutý perník.

Náš tip: Místo standardního prášku do pečiva můžete použít speciální kypřící prášek do perníku.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

:-*Zapomněli jste přidat cuketu...;-)
"Jak na to?
Cuketu nastrouháme nahrubo a necháme ji „vypotit“.
Do druhé mísy vsypeme všechny suché ingredience.
Přidáme k nim olej, mléko a vejce.
Na dno vyššího plechu vložíme pečicí papír, okraje plechu vymažeme máslem.
Těsto vlijeme do plechu a ten umístíme do trouby předehřáté na 180 °C na horkovzduch.
Pečeme 30-40 minut. Výsledek zkontrolujeme špejlí."

Přidat komentář

Naposledy jste si prohlédli