Cuketová bublanina s rybízem a skořicovou drobenkou překvapí svou vláčností a jemností. Připravená je za chvíli
24. 7. 2023 Ostatní
Cuket má mnoho lidí stále plné záhony, k tomu začala i sezona rybízu. Proč tedy nespojit tyto dvě ingredience do jednoho receptu? Může vzniknout například perfektní bublanina, která svou šťavnatostí dá zapomenout na suché buchty, navíc kombinace rybízu a drobenky je bezchybná.
Cuketa, kam se podíváš
I když už mnozí doufají, že letošní cuketová sezona konečně pomine, protože nemají kam své zahradnické úspěchy rozdat, někteří lidé jsou stále spokojeni. Objevují totiž stále nové a nové recepty na pokrmy, které jsou z cuket vyrábět a někdy by nás ani nenapadlo, jakou službu mohou cukety nabídnout.
Mohlo by vás zajímat
Držte se receptu
Musíme si ovšem dát pozor na dvě důležité věci. Jednak nesmíme do těsta na bublaninu přidat cukety víc, než je v receptu. Možná nám bude líto nepoužít celý kus zeleniny, ale ve výsledku by nám to mohlo přinést víc škody než užitku. Bublanina by totiž po několika hodinách mohla být „rozmočená“. Ačkoliv cuketu na začátku pečení necháváme „vypotit“, neznamená to, že z ní všechna voda skutečně zmizí.
Přerostlá zelenina
Druhým problémem by mohla být velikost plodu. U cuket totiž nedbáme na velikost, ale naopak, snažíme se sklízet ve chvíli, kdy je ještě mladá a plná šťavnatosti. Navíc přerostlé cukety bychom rozhodně měli loupat a dobře volit, k čemu je použijeme. Skvělé jsou například upravené jako zelí.
Cuketová bublanina s drobenkou
Na přípravu těsta na vláčnou bublaninu budete potřebovat: 400 g čerstvé cukety, 250 g polohrubé mouky, 150 g krupicového cukru, 2 vejce velikosti M, 12 kypřícího prášku do pečiva, 120 ml rostlinného oleje, máslo na vymazání, 150 g červeného rybízu.
Na drobenku: 70 g másla, 70 g třtinového cukru, 180 g hladké špaldové mouky, 5 g mleté skořice.
Jak na to?
- Cuketu oloupejte a nahrubo nastrouhejte do mísy. Nechte ji 10-15 minut „vypotit“, můžete to udělat přes sítko.
- Vejce s cukrem vyšlehejte do jemné hmoty, do níž přidejte prášek do pečiva a mouku.
- Smícháním másla, cukru, skořice a mouky a pečlivým promnutím rukama si připravíme drobenku.
- Na dno plechu umístíme pečící papír, okraje vymažeme máslem.
- Těsto vylijeme na plech a posypeme ho rybízem. Na něj aplikujeme dostatečnou vrstvu drobenky.
- Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů horkovzduch a pečeme zhruba 25 minut. Jestli je bublanina hotová zjistíme špejlí, kterou zapíchneme do těsta.
- Servírovat můžeme pár minut po vyndání z trouby.
Náš tip: Pokud chcete mít drobenku „zdravější“, můžete část mouky nahradit ovesnými vločkami. Například místo 180 gramů mouky použijte pouze 70 a drobenku „dolaďte“ 60 gramy vloček.
Stále vám cukety neubývají, zkuste si z nich podle našeho videoreceptu vytvořit skvělé čatní:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Pět cuketových pomazánek: Jednoduchá s česnekem, pikantní s mrkví a chilli nebo fantastický cuketový tatarák
Jak poznat dobrý meloun? Plnou zralost a tak akorát sladkou chuť prozradí tvar plodu, barva slupky i pravidelnost pruhů
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí housky: Správně vzešlý kvásek jim dodá nadýchanost, máslo jemnost a vůni a jejich příprava není vůbec složitá
Cuketový perník voní skořicí a nadchne svou vláčností. Navíc je jednoduchý na přípravu a hotový je do hodiny
Tereza Bebarová nabídla recept na rybízovou bublaninu s podmáslím a svěřila se, že práce s cukrářem Maršálkem je pro ni za odměnu