Osvěžující pochoutka pro parné dny: Zapečený angrešt s podmáslím a drobenkou je připravený do půl hodiny
25. 7. 2023 Ostatní
Konec července se dá označit jako sezona angreštu. Právě v těchto fázích léta totiž lehce nakyslé ovoce dozrává a nutí nás, abychom ho stále chodili na zahradu zkoušet, zda už je připravené na sklizeň. Pokud jste si již do obírání keřů pustili, určitě vyzkoušejte recept na zapečený angrešt, který možná překvapí svou jednoduchostí, ale výsledek vás nadchne.
Zdravotní přínos
Angrešt je nejen dobrý, ale i zdravý. Obsahuje totiž stejně vitaminu C jako třeba citrony, najdeme v něm i vitamíny E a B. Jak uvádí Národní zdravotnický informační portál (NZIP), je také bohatý draslík, vápník a hořčík. Kromě vyššího obsahu cukru (7,1 g na 100 g) poskytuje angrešt také vlákninu (3 g na 100 g), podporující trávení.
Mohlo by vás zajímat
Využití a skladování angreštu
Kdo by nestačil svou úrodu využít beze zbytku hned po sklizni, může si z angreštu vyrobit například džem nebo čatní, skvěle chutnají i zavařené plody. Čerstvý se hodí jako přísada do ovocných salátů či dekorace dezertů, je vhodný i na pečení.
Skladování je u angreštu nenáročnou záležitostí. Čerstvé plody vydrží podle NZIP v lednici bez problémů týden, v mrazáku se „trvanlivost“ prodlužuje na měsíce. Musíte ovšem počítat s tím, že v sáčku mohou přimrznout k sobě. Řešením je předmrazení jednotlivých plodů třeba na tácku a následné umístění do sáčku.
Zapečený angrešt s podmáslím
Na přípravu osvěžujícího dezertu budete potřebovat: 500 g angreštu, 90 g cukru krupice, 2 lžíce vody. Na těsto: 300 g hladké mouky, 5 g kypřícího prášku do pečiva, sůl, 100 g cukru krupice, 120 másla, 1 lžíce citronové kůry, 1 vejce, 100 ml podmáslí, 2 lžíce třtinového cukru.
Jak na to?
- Angrešt omyjte a zbavte stopek. Poté ho společně s 90 gramy krupicového cukru dejte do hrnce a zalijte vodou.
- Vařte do chvíle, kdy je angrešt měkký a cukr se téměř rozpustil.
- Vzniklou směs nalijte do zapékací misky, kterou jste předem vytřeli máslem.
- Do mísy nasypte mouku, špetku soli, 100 cukru, přidejte změklé máslo a citronovou kůru. Z těchto ingrediencí vytvořte rukou drobenku.
- V další nádobě ušlehejte vejce s podmáslím a přidejte k drobence.
- Vytvořte těsto, které si na vále vytvarujete do obdélníku. Ten poté rozdělte na menší části, kterými budete „zakrývat“ angrešt v zapékací misce.
- Těsto seshora potřete trochou podmáslí a posypejte třtinovým cukrem.
- Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů horkovzduch zhruba 20-25 minut.
- Servírovat můžete se zakysanou smetanou, domácí zmrzlinou, jogurtem nebo tvarohem.
Pokud nemáte zkušenosti s tvorbou drobenky, podívejte se na náš videorecept. Je to velmi snadné:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kefír, kyška nebo podmáslí? Vyznejte se v oblíbených mléčných kysaných nápojích!
Jak poznat dobrý meloun? Plnou zralost a tak akorát sladkou chuť prozradí tvar plodu, barva slupky i pravidelnost pruhů
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Jak uchovat svačiny v chladu i bez lednice? V našem pokusu skvěle fungovala termotaška za 35 Kč v kombinaci s PET lahvemi a ledem
Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Tento postup krok za krokem zaručí dokonalý výsledek!