Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda s cuketou je vynikající pokrm.
Zdroj: Toprecepty.cz

Kulajda je neodmyslitelně spjata nejen s koprem, ale také houbami. Do budoucna si ji ovšem někteří lidé mohou spojovat i s cuketou. Tato nyní velmi rozšířená zelenina se totiž dá k přípravě lahodné polévky také použít.

Cuketa místo mouky

Kdo už vyzkoušel cuketovou polévku nebo tuto zeleninu použil do koláče, langoše, bublaniny, vytvořil z ní pomazánku, nebo ji jen upravil na grilu, má další možnost. Populární kulajdu, v níž se v současnosti nejrozšířenější zelenina nachází, totiž zaujme svou chutí, navíc ani nemusíte použít mouku na zahuštění.

Souhra chutí

Pokud se totiž bude zdát polévka příliš řídká, stačí nastrouhat cuketu a přidat ji do kulajdy. Vzhledem k tomu, že si cuketa chuťově velmi dobře „rozumí“ s bramborami, je kulajda ideálním řešením, jak tyto dvě ingredience propojit.

Cuketová kulajda

Na přípravu oblíbené polévky v novém provedení budete potřebovat: 400 g cukety, 2 větší brambory, 1 větší cibule, 20 g sušených hub, 750 ml zeleninového vývaru (vody s bujonem), 15 g másla, vaničku čerstvého kopru, 190 g zakysané smetany, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kmín,  případně vejce na „ztracená“ vejce do polévky.

Jak na to?

  • V hrnci nechte na másle zpěnit cibuli.
  • Cuketu nakrájejte na menší kostky, pokud máte zeleninu trochu přerostlou, předem ji ještě oloupejte. Brambory nakrájejte na kostky, podobné těm cuketovým.
  • Brambory nechte v rendlíku uvařit společně s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.
  • Mezitím si do misky s vlažnou vodou namočte sušené houby.
  • Do hrnce s cibulí přidejte nakrájenou cuketu a lehce ji osmahněte.
  • Přidejte zeleninový vývar nebo vodu s bujonem, sůl, pepř a kmín. Zhruba 8 minut vařte a poté rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Přidejte zcezené uvařené brambory, zakysanou smetanu, kopr a houby. Vařte už jen pár minut.
  • Dochuťte octem a cukrem.
  • Při servírování můžete do každé polévky vložit ztracené vejce.

Pokud nemáte zrovna chuť na polévku, ale máte po ruce kopr, vytvořte si podle našeho videoreceptu skvělou omáčku:

Recepty k tomuto článku