Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jde skladovat různými způsoby.
Zdroj: freepik

Brambory jsme zvyklí skladovat především ve sklepech či spížích. Věděli jste však, že se dají, stejně jako mnoho další zeleniny, také zavařit. Nic na tom není a v tomto stavu vám zásoby na chladném místě vydrží až dva roky.

Pozor na teplotu i světlo

Skladování brambor je věčným tématem. Většina odborníků se shodne na tom, že důležitá je pro brambory tma a teplota kolem 5-7 stupňů. V těchto podmínkách by neměly zelenat ani vadnout či klíčit. Pokud by se teplota dostala pod doporučenou hodnotu, hrozí, že nám brambory zesládnou.

Zásoby na zimu

Když splníme všechny podmínky, které jsou pro vhodné uskladnění doporučeny, můžeme si na zhruba půl roku oddychnout, protože brambory tuto dobu bez problémů vydrží. Je tedy praktické si koupit větší zásobu v době, kdy je dostatek kvalitních brambor, navíc za rozumnou cenu.

Pokud ovšem nemáme možnost dodržet všechny potřebné podmínky, můžeme sáhnout po sice netradičním, ale funkčním způsobu uskladnění. Jednoduše brambory zavaříme, obdobně, jak to děláme například s okurkami.

Tento postup je aktuálně hitem sociálních sítí, takže se můžete snadno inspirovat podle následujícího videa, anebo si přečtete naše rady níže. 

Jak na zavařené brambory

Na dvě sklenice o objemu 1,5 litru budeme potřebovat tyto suroviny: 2 kg menších brambor, 3 chilli papričky, 2 mrkve, 6 bobkových listů, 6 stroužků česneku, 2 lžičky semen kopru, 2 lžičky barevného pepře, 4 kuličky nového koření, 2 lžička cukru, 4 lžičky soli a 2 lžičky 70 % octa (můžeme nahradit 10 lžícemi kvasného lihového octa).

Jak na to?

  • Brambory oloupeme a vložíme do hrnce.
  • Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly všechny pod hladinou.
  • Vaříme 3-4 minuty.
  • Mezitím nakrájíme papriky a mrkev na silnější kolečka.
  • Do každé sklenice vložíme 3 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 1 lžičku semen kopru, 1 lžičku černého, zeleného a růžového pepře a 2 kuličky nového koření.
  • Přidáme 1 nakrájenou mrkev, 1 a 1/2 papričky a brambory.
  • Posypeme lžičkou cukru a dvěma lžičkami soli. Zalijeme 1 lžičkou octa a vařící vodou. Pevně uzavřeme víčkem.
  • Sklenice položíme a zabalíme do deky, kde je necháme chladnout 20-24 hodin. Brambory jsou připraveny ke konzumaci zhruba po dvou týdnech.
  • Pokud chcete, můžete zvolit ještě jiný způsob zavařování brambor, a to v mikrovlnné troubě podle našeho návodu

Recepty k tomuto článku